Nyttig og nylig oppdatert veileder fra Helsedirektoratet slår fast at alle kommuner til enhver tid har ansvaret for helsetjenester til de som oppholder seg i kommunen. Bruk veilederen for å jobbe bedre med flyktninger, asylsøkere og familiegjenforentes helse i din kommune!
EKSILTILVÆRELSE GIR PÅKJENNINGER: Veilederen viser til forskning som påpeker at psykiske lidelser hos asylsøkere og flyktninger i stor grad henger sammen med påkjenninger i eksilsituasjonen. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.)
EKSILTILVÆRELSE GIR PÅKJENNINGER: Veilederen viser til forskning som påpeker at psykiske lidelser hos asylsøkere og flyktninger i stor grad henger sammen med påkjenninger i eksilsituasjonen. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.)
Helsedirektoratet oppdaterte nylig Veileder for helsetjenestetilbudet til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente. Veilederen presiserer kommunens ansvar for å sikre likeverdige helsetjenester til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente. Siden veilederen ble utgitt i 2010, er det skjedd endringer i lover og forskrifter. Dette er veilederen nå er oppdatert i forhold til.
Les også artikkelen Helsetilstanden hos asylsøkere og flytkninger, som ble publisert i Naphas kunnskapsbase da veilederen kom ut første gang. Også denne er oppdatert, og gir en fyldigere introduksjon til det veilederen skriver om psykisk helse.
Veilederen omhandler helseundersøkelser i transittfasen, i ordinære statlige mottak, i ventemottak og etter bosetting i kommunene. Målet med veilederen er å bidra til at asylsøkere og flyktninger får nødvendig somatisk og psykisk helsehjelp. Veilederen er et viktig redskap for helsepersonell og ledere i primær- og spesialisthelsetjenesten og Helsedirektoratet anbefaler at alle aktuelle tjenestesteder og tjenesteytere tar veilederen i bruk.
Alle i Norge har rett til helse- og omsorgstjenester. Det er viktig at informasjon om rettigheter og tjenester gjøres tilgjengelig slik at alle får nødvendig helsehjelp. Helsetjenestene deles inn i tre faser og skal tilbys i transittfasen, i ordinære statlige mottak og etter bosetting i kommune.
Selv om flukt eller frivillig flytting i seg selv kan bedre forutsetningene for god helse, vil møtet med det norske samfunnet kunne være en avgjørende faktor for personens psykiske helse. Veilederen viser til forskning som påpeker at psykiske lidelser hos asylsøkere og flyktninger i stor grad henger sammen med påkjenninger i eksilsituasjonen. Blant annet manglende sosialt nettverk og meningsfulle hverdager, tap av roller og status både økonomisk og sosialt. Slike faktorer kan bety mer for den psykiske helsen enn påkjenninger opplevd før og under flukt eller migrasjon.
Veilederen tar også for seg at asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente i varierende grad kan ha gjennomgått traumer og tap før de kommer til Norge. Materielle tap som hjem og eiendom, og sosiale tap som familie, arbeid og venner, samt opplevelse av redusert egenverdi eller tap av identitet.
Personer som er tvunget til flukt av ulike årsaker kan ha større behov for helsetjenester enn andre i befolkningen og veilederen viser til at deres helsetilstand kan preges av;
Videre viser veilederen til en undersøkelse der psykisk helse ble målt med et spørreskjema om angst og depresjon (HSCL-10), og fant at andelen flyktninger som rapporterte om psykiske plager var 31 % mot 10 % av de norsk fødte. I en norsk undersøkelse fant man at krigsopplevelser, fengsling og tortur bidro til økt hyppighet av psykiske helseproblemer blant ikke vestlige innvandrere, hvor de færreste var flyktninger, men at forhold etter flyttingen til Norge så ut til å spille en større rolle for deres psykiske helse.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?