Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid www.napha.no

NAPHA-nytt uke 43

NAPHA er tilbake med sitt nyhetsbrev, etter omlegging av nettsidene. Få med deg det som skjer på psykisk helsefeltet hver uke på napha.no.

Siste nytt

Bengt Karlsson og Marit Borg
Dronningen av recovery abdiserer Professor Marit Borg sier fra seg sin dronningtittel. -Det er de som har levd erfaring med personlig recovery som er dronningene og kongene av recovery, sier Borg.
gruppebilde
Samhandling om psykisk helse - et lovverk i utakt? Mange av landets kommuner opplever det som utfordrende at pasienter som har hatt langvarige opphold under tvungent psykisk helsevern er blitt kommunenes hovedansvar.
I Forbedringsteamet i Tromsø f.v.Torgeir Johansen (NAV Tromsø), Anne Lise Pedersen (Tildelingskontoret), Beate Ulset Pettersen (Prosjektleder Forbedringsnettverket) og Rita Jonas (LPP)
-Recovery skal ligge til grunn for all hjelp i Tromsø I Tromsø skal alle som ber om rus-/og eller psykiske helsetjenester møtes av recoveryorientert hjelp. De skal også selv sette sine egne recoverymål. Får å få det til, krever det av tjenestene at de har erfaringskompetanse med på laget.
marit bals
Når pasienten mener han er gannet, og ikke psykisk syk Hva gjør man egentlig når pasienten tror ganning er skyld i hans problemer? En ny masteroppgave fra Universitetet i Tromsø setter fokus på temaet.

I NAPHAs kunnskapsbase finner du flere saker om psykisk helsearbeid blant den samiske befolkningen.

Tips fra NAPHAs kunnskapsbase

Damer i Kautokeino
Meahcceterapiija - Samisk familieterapi i utmark
Utmarksterapi for samiske familier Meahcceterapiija er navnet på et tilbud og en terapiform spesielt tilpasset familier med samisk kulturbakgrunn. Familiene får styrket sin identitets- og mestringsfølelse gjennom å oppleve naturen sammen.
Kultursensitivitet  Kautokeino
Kultursensitivitet i psykisk helsearbeid Kommunepsykologene Anne Lene Turi og Margrethe Bals påpeker viktigheten av å anerkjenne kulturell bakgrunn i møte med samisk kultur, for å unngå en relasjon full av blindflekker.