En av Sveriges fremste filmkomponister, Stefan Nilsson, besøker 9. og 10. oktober Trondheim og Stjørdal med sin forestilling om å vokse opp med en far som var alkoholiker.
-Jeg vil gi folk en forståelse av hvordan det var å vokse opp i Nord-Sverige, i en søskenflokk på ni og en far som var avhengig av alkohol, sier den kjente svenske komponisten Stefan Nilsson.
-Jeg vil gi folk en forståelse av hvordan det var å vokse opp i Nord-Sverige, i en søskenflokk på ni og en far som var avhengig av alkohol, sier den kjente svenske komponisten Stefan Nilsson.
-Pappa kjøpte et piano, satt oppe på nettene når han hadde drukket og spilte helt fritt og uten hemninger. Det skapte en skamfølelse i oss i familien. Det var som en katt som sprang over pianoet. Han drømte om å kunne spille Strauss. Det ble aldri snakket om nattespillingen på dagtid da han var edru, sier Stefan Nilsson til napha.no.
Farens lengsel etter å uttrykke seg, men ikke ha verktøyene til å kunne gjøre det, virket sterkt på Nilsson.
-Det fantes en kjærlighet som han ville gi meg og søsknene mine, men som jeg ikke kunne forstå før jeg ble voksen, sier han.
Selv har han komponert musikken til filmer som Pelle Erobreren, Så som i himmelen med slageren Gabriellas song, og tv-serien Skjærgårdsdoktoren. I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse får publikum i Trondheim og Stjørdal oppleve forestillingen «Min pappa kunde också spela piano». Nilsson omtaler forestillingen som en forsoning med sin barndom, og som en hyllest til faren.
-Jeg vil gi folk en forståelse av hvordan det var å vokse opp i Nord-Sverige, i en søskenflokk på ni og en far som var avhengig av alkohol. Ikke bare si at han ødela mitt liv, men vise flere sider av dette for å skape en større helhet og forståelse, sier han.
På 60-tallet skjedde en stor folkeflytting fra bygdene i nord til de store byene. Mange av dem som ble igjen levde under harde vilkår, og alkoholmisbruk var utbredt.
-Pappa vokste opp med steinhardt arbeid i skogen. De fikk ikke gå ut og ha det gøy, og familien var i den religiøse retningen. Det var et sterkt krav om ikke å forlyste seg. Det skulle arbeides. Jeg tror dette skapte en motstand i ham mot noe som han ville sprenge, sier Nilsson.
Selv ble han opptatt av å «bryte arvesynden».
-Jeg ville ikke gi dette videre til mine barn og barnebarn. Jeg har to barn selv. Med forestillingen vil jeg vise andre som vokser opp i hjem med alkoholmisbruk at det er håp, sier han.
Det å være åpen, og ikke skjemmes av å ha avhengighetsproblem i familien, ser han på som viktig.
-Jeg mener hjelpeapparatet bør hjelpe folk til ikke å gjemme det, men prate åpent om det. Det skaper så mye skam å gjemme det bort, mener Nilsson.
Han har også tro på at det å uttrykke seg kunstnerisk kan hjelpe mange.
-Man kan forsøke å gjøre tater, gestalte og vise med kroppen hva man føler, ikke bare prate. Ikke skjemmes over at man ikke er profesjonell, men forsøke å gjøre noe for å illustrere dette her, og uttrykke seg i grupper gjennom gruppeterapi, sier han.
Nilsson sier at forestillingen byr på både humor, alvor og voldsomhet, og at den uttrykker en lengsel etter lys og kjærlighet. På scenen har han med seg skuespilleren Mikael Rahm, kjent fra filmer som «Menn som hater kvinner», «Så som i himmelen» og TV-seriene «Insider» og «Saltön».
-Mikael leser tekster som berører dette temaet, mens jeg spiller og beskriver hvordan min musikk ble utviklet som en kontrast til det kaoset jeg vokste opp i, sier Nilsson.
De to har turnert sammen en stund i Sverige, og fått gode kritikker. Som en bonus i Trondheim får publikum også høre «Syng-deg-friskere-koret» før og etter forestillingen. Det er et kor som består av medlemmer som selv har eller har hatt psykiske helseproblemer. I Stjørdal spiller bandet Placebo fra Stjørdal DPS, før og etter forestillingen.
9. oktober kl 19 går forestillingen i Vår Frues kirke i Trondheim, og 10. oktober kl 19 i kulturhuset Kimen i Stjørdal, i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse. I Stjørdal synger Siri Bones Gabriellas song.
– Vi må begynne å måle livskvalitet og utvikle tjenester basert på hva pasienten faktisk opplever utbytte av.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
– Ta med medarbeidere og brukerrepresentanter og spør hva som kan gjøres annerledes. Ikke vær redd for å utfordre dagens praksis!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?