Korsang for mennesker med psykiske helseproblemer kan bli et nytt tilbud i seks testkommuner, etter at Krafttak for sang har inngått samarbeid med Nord Universitets prosjekt Syng deg friskere.
SANGGLEDE: Fra Syng deg friskere-koret, som drives av Nord Universitet. FOTO: Syng deg friskere/Nord Universitet.
SANGGLEDE: Fra Syng deg friskere-koret, som drives av Nord Universitet. FOTO: Syng deg friskere/Nord Universitet.
-Det er fenomenalt med tanke på hvor mange dette har hjulpet de to årene jeg har deltatt i Syng deg friskere. Det er ingen tvil om at korsang hjelper på psykisk helse, mener Bjørn Egil Vold fra Stjørdal i Nord-Trøndelag.
Han har fått et mye bedre liv etter at han de to siste årene har sunget i kor sammen med andre som har psykiske helseproblemer. Derfor er han glad for at flere kan få dette tilbudet fremover.
-Jeg slet med sosial angst, murte meg inne og turte ikke se kjentfolk i øynene når jeg møtte dem på butikken. Nå har jeg fått fem kjempegode venner gjennom koret, i tillegg til at jeg har begynt å få tilbake mine gamle venner. Og jeg kan gå på butikken og snakke med folk, forteller Vold.
Koret han synger i tilhører prosjektet Syng deg friskere, ved Nord Universitet i Levanger i Nord-Trøndelag. Deltakerne kommer fra kommuner i nærområdet. Bjørn Egil Vold sier at korsangen gir gevinst også på hjemmebane.
-Kona og ungene merker at selvtilliten har kommet opp igjen, og at jeg får til å bidra mer hjemme. Jeg er ikke i tvil om at det skyldes at jeg har blitt en del av et fellesskap der jeg får brukt meg selv, sier han.
NAPHA-rådgiver Arve Almvik er en av lederne av Syng deg friskere ved Nord Universitetet. Han forteller at Krafttak for sang har bevilget 50 000 kroner, som skal gå til at Syng deg friskere gir interesserte kommuner opplæring i hvordan de driver et slikt tilbud for mennesker med psykiske helseproblemer.
-Vi vil også tilby å veilede kommuner etter at de har startet opp. Kommunene må bidra med musikalske instruktører, og rekruttere deltakere, så det krever en egeninnsats fra dem, sier Almvik.
I tillegg har de brukerstemmen med på laget.
-Noen av deltakerne i prosjektkoret er også er aktive i brukerorganisasjonen Alle kan på Stjørdal, vil delta i planleggingen og gjennomføringen av opplæringen for de utvalgte kommunene, sier han.
Almvik sier at det ikke er avklart ennå hvilke kommuner det blir. Han ser på samarbeidet med Krafttak for sang som en vinn-vinn-situasjon.
-Vi i Syng deg friskere tilfører kompetanse og erfaring med korsangtilbud til sårbare grupper. Krafttak for sang har på sin side et nettverk i forhold til sang i kommunene i Norge, og en fot innenfor korbevegelsen. Jeg tenker på dette som en veldig god avtale, sier han.
Prosjektleder i Krafttak for sang, Jarle Flemvåg, har god tro på at de vil lykkes med å finne interesserte kommuner.
-Vi har et stort nettverk, og tenker at dette er et prosjekt som er interessant for mange å kunne delta i. Det er stadig større oppmerksomhet rundt helsegevinsten ved det å synge, sier han.
Krafttak for sang har nærmere 60 prosjekter gående rundt om i landet. Blant annet har de noe som heter Syngende skole, Syngende barnehager, Syngende eldreinstitusjoner og Syngende kommuner.
-Vi har ikke hatt satsinger mot folk med psykiske vansker. Målet vårt er at alle skal kunne ha et inkluderende sangtilbud, og få lov til å synge selv. For oss passer det derfor godt å kunne inngå et samarbeid med noen som retter seg mot denne målgruppen, og vi anser Nord Universitet-folkene og Syng deg friskere som flinke og seriøse, sier Flemvåg.
Han har sett hvordan folk blomstrer gjennom korsang.
-Jeg jobber selv som dirigent, og har sett at synging påvirker alle mennesker positivt psykisk. Potensialet er nok enda større for de som sliter med psykiske utfordringer, mener han.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?