Arenaer utenfor helsetjenestene fremheves i ny veileder, som skal hjelpe kommunene med å forebygge selvskading og selvmord.
FOLKEHELSE: NAPHA-leder Ellen Margrethe Hoxmark har vært med på å lage veiledningsmateriellet. Hun mener forebygging av selvskading og selvmord er en viktig del av folkehelsearbeidet. FOTO: Ragnhild Krogvig Karlsen/napha.no arkiv.
FOLKEHELSE: NAPHA-leder Ellen Margrethe Hoxmark har vært med på å lage veiledningsmateriellet. Hun mener forebygging av selvskading og selvmord er en viktig del av folkehelsearbeidet. FOTO: Ragnhild Krogvig Karlsen/napha.no arkiv.
-Helhetlig oppfølging krever godt samarbeid internt i kommunen og mellom kommune og spesialisthelsetjenesten. Personer som har vært innlagt etter selvmordsforsøk har en klart forhøyet risiko for nye selvmordsforsøk, særlig den første tiden etter utskrivning. Det må være avklart hvor ansvaret for oppfølging ligger, sier avdelingsdirektør Anette Mjelde i Helsedirektoratet.
I samarbeid med NAPHA og flere andre kompetansemiljøer har direktoratet utarbeidet nytt veiledende materiell, om hvordan kommunene kan planlegge og etablere et helhetlig og godt tilbud for forebygging og oppfølging av selvskading og selvmord.
-Undersøkelser tyder på at 50-80 prosent av de som dør ved selvmord har vært i kontakt med fastlege, eller andre deler av helsetjenesten, året før de dør. Dette viser at tjenestene i kommunen er en viktig arena for å oppdage selvmordsfare tidlig, sier Mjelde til direktoratets nettside.
Blant viktige faktorer i forebyggingen fremheves:
-Forebygging av selvskading og selvmord er en viktig del av folkehelsearbeidet. Viktige arenaer for å fremme psykisk helse og forebygge psykiske lidelser er utenfor helsetjenestene. Lavterskel møteplasser som for eksempel eldresentre er viktige, sier NAPHA-leder Ellen Margrethe Hoxmark, som har vært med på å lage veiledningsmateriellet.
Hun understreker også at kommunene bør satse på tiltak for å få folk ut i arbeid.
-Deltagelse i arbeid vet vi at er viktig for folkehelsen. IPS og Rask psykisk helsehjelp er tiltak som fremheves i veilederen for å bidra til at folk kommer tilbake i arbeid, sier hun.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?