Regjeringen vil gjennom statsbudsjettet for 2018 gi NAV økt rom til å videreføre eksisterende IPS-tiltak, og i tillegg etablere nye.
STYRKER IPS: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. FOTO: Jan Richard Kjelstrup / ASD.
STYRKER IPS: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. FOTO: Jan Richard Kjelstrup / ASD.
-Individuell jobbstøtte (IPS) er et tiltak som vi vet har positiv effekt. Nå styrker vi innsatsen slik at flere får hjelp på denne måten, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i en pressemelding sendt ut sist uke da Statsbudsjettet for neste år ble lagt frem.
Konkret styrkes IPS gjennom at Arbeids- og velferdsetaten får utvidet sin mulighet til å omdisponere midler for å styrke egne oppfølgingstjenester, fra 100 millioner i fjor til 200 millioner kroner neste år. I forslaget til statsbudsjett fra Helse- og omsorgsdepartementet videreføres dessuten tilskuddsordningen for Arbeidsrehabilitering etter modell av Individuell jobbstøtte og Jobbmestrende oppfølging med cirka 35 millioner kroner.
-Det er gledelig at signalene fra regjeringen er så tydelige på at IPS skal videreføres permanent og utvides, og at det følger penger med, sier Kine Nan Lium i IPS Hadeland.
Nan Lium har også en del av stillingen sin i Arbeids- og velferdsdirektoratet, som nasjonalt ansvarlig for kurs og opplæring i Individuell Jobbstøtte (IPS).
Det er i 2017 gitt penger fra Helsedirektoratet til rundt 30 IPS-prosjekter i Norge. Med den økte bevilgningen styrkes også Arbeids- og velferdsdirektoratets mulighet til å bidra. Lium ser muligheter for at det ansettes flere jobbspesialister, som har en nøkkelrolle i IPS.
I et blogginnlegg i anledning Verdensdagen for psykisk helse skrev statsminister Erna Solberg at «Arbeid er sunt for de aller fleste av oss, det viser òg evalueringen av IPS-forsøket. Evalueringen viser ar IPS har en statistisk sikker effekt på overgang til arbeid. Etter 18 måneder var 37 % av IPS-deltakerne i jobb, betydelig flere enn i kontrollgruppene. Når vi vet at psykiske lidelser er en hovedårsak til at særlig unge blir uføretrygdet er det viktig å lære av dette. Derfor utvider Regjeringen nå IPS-ordningen slik at flere NAV-kontor kan bruke metodikken. Det blir flere jobbspesialister gjennom neste års statsbudsjett», skriver Solberg.
IPS retter seg mot mennesker med moderate til alvorlige psykisk helse- og rusproblemer, og går ut på at man får behandling for problemene samtidig med at man er i ordinært lønnet arbeid. Jobbspesialisten er brukerens kontaktpunkt ut mot næringslivet, som jobber for å finne en best mulig kobling mellom jobbsøkerens ønsker og arbeidsgivernes behov. Jobbspesialistene er i stor grad folk som har erfaring fra næringslivet selv, og som har kompetanse om hvordan arbeidsgivere tenker og beslutter.
Både norsk og internasjonal forskning viser god dokumentert effekt av IPS.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?