Personer med erfaring fra psykisk helse- og rusproblemer, pårørende og ansatte i tjenestene står denne uken igjen sammen på teaterscenen i Kristiansand, med forestillingen Maskefall.
Fra 27. november til 1. desember spilles forestillingen Maskefall i Kristiansand. Her fra fjorårets oppsetning. FOTO: Kristiansand kommune.
Fra 27. november til 1. desember spilles forestillingen Maskefall i Kristiansand. Her fra fjorårets oppsetning. FOTO: Kristiansand kommune.
-Det er et veldig usnobbete prosjekt. Det er et prosjekt som kommer fra gata. Det kommer folk med mange forskjellige bakgrunner. De møter hverandre som mennesker, og tør å ta av seg rollen og masken. Da skapes det kunst i det fine klimaet der, sier regissør Kristian Landmark, til napha.no.
Med generalprøven 27. november blir det fem forestillinger fra mandag frem til fredag 1. desember.
-Alle forestillingene er fulle, med 60-70 plasser per forestilling. Vi har veldig lyst til at det skal være intimt og litt eksklusivt, sier Landmark.
Forestillingen spilles som et musikkteater på Aladdin Blå i Kristiansand, og lokalet formes for anledningen som en kafé, der publikum sitter på scenen. Det blir også liveband på scenen.
-Litt av poenget med Maskefall er å oppnå høy kunstnerisk kvalitet, samtidig som det er et sosialt prosjekt, sier Landmark.
Utenforskap er hovedtema i forestillingen. Hvorfor mennesker havner utenfor, og hvordan man kan komme seg tilbake derfra.
-Den reisen disse deltakerne har, ved å kunne stå på scenen og produsere kunst, er spesielt og meningsfylt å oppleve også for meg. Også de profesjonelle kunstnerne som er med her har både en kunstnerisk og personlig utvikling, sier regissøren.
Landmark startet Maskefall-prosjektet sammen med Odd Volden i 2014. Prosjektet har fått nytt tilsagn om treårig støtte fra Cultiva.
-Vi skal jobbe med en finansieringsmodell som gjør at det blir permanent. Det kan bli et spleiselag mellom private aktører, konserthuset Kilden, brukerorganisasjoner, Abup, og kommunen, håper Landmark.
Nytt nå er at prosjektet også omfatter barn og unge.
-I år er det musikkteater med voksne, neste år barn og unge. Så skal voksne og barn samles igjen i 2019 i et stort prosjekt, forteller han.
Store deler av musikken er nyprodusert av Svein Øverland, spesielt til årets forestilling. Han har produsert en CD med musikken. Blant skuespillerne er det både noen som er med fra forrige gang, og noen nye.
-Det er en god miks, mener Landmark.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?