Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid www.napha.no

NAPHA-nytt uke 26, 27, 28 og 29

Se nyhetssaker fra Norge, internasjonal WAPR-konferanse i Madrid, internasjonal Housing First konferanse i Padova, Italia, innlegg fra våre bloggere, samt spennende praksiseksempler og tips fra kunnskapsbasen på napha.no. God sommer videre!

Siste nytt

Rockheim, Trondheim
Åpen dialog 2018 – påmelding starter Landsomfattende konferanse for alle som jobber med åpne samtaler og den enkeltes nettverk som ressurs. Årets tittel: Nettverk som viktigste aktør.
f.v. Anne B.G. Fjelnseth, Siri Bjaarstad og Gretha Helen Evensen, 2018
Påmelding i gang til fagdager om FIT/KOR i 2018 Vi hjelper psykisk helse og rustjenestene videre med FIT/KOR og systematisk tilbakemeldingskultur. I 2018 har vi et tilbud til kursveiledere, ledere og pådrivere for FIT. Meld deg på!
maraton 8307114
Fra dørstokkmil til Trondheim maraton Se videostrøm fra fagseminaret Mental Helse, NAPHA og Trondheim Maraton arrangerer 31.august. Temaet er psykisk helse og fysisk aktivitet . Lørdag er det maraton for alle - løpende, gående, langt eller kort.
Arve Almvik og Grete Daling
Syng deg friskere vant førstepris på stor internasjonal konferanse -Jeg håper det kan bidra til å få korsang inn som tilbud i psykisk helsetjenestene, sier en glad korleder, Grete Daling.
COLOURBOX1144152 Recovery College
To millioner til recoveryskole på Jæren På Jæren Recovery College skal personer med rus- og/eller psykiske helseutfordringer ta i bruk sine styrker og muligheter, og fagfolk skal bli bedre i å støtte recoveryprosesser. Tilslaget fra Fylkesmannen på 2 millioner betyr utlysing av stillinger.
Årets pårørendekommune 2017, Ålesund
Hvem bør bli årets pårørendekommune 2018? Siste frist for å foreslå årets pårørendekommune er 20. september. I fjor ble Ålesund kåret for sitt gode tilbud. Fortell oss hvem du mener fortjener prisen i år!
tsemberis
-Individuell omsorg hjelper -Det er ikke hjelperne, som er sentrumet. Det er klientene. Det er brukernes verden vi må gå inn i, og gi hjelp til. Vi skal sirkulere rundt dem, sier Sam Tsemberis, som grunnla Housing First-modellen.
Larry Davidson, professor
-Recovery misbrukes til å la være å hjelpe -Recovery er i ferd med å bli brukt som en straff for mennesker med psykiske helseproblemer, der de selv får skylden om de ikke klarer å bli bedre, advarer professor Larry Davidson.
Mikhail Lavdas
Mobile psykisk helse-team hjelper flyktninger -Vi vil gjennom mobile psykisk helseteam vise at flyktninger med både lettere og alvorlige psykiske problemer hjelpes best ute i lokalsamfunnene, sier den greske psykologen Michail Lavdas.
Kårhild Husom Løken og Karl Johan Johansen på WAPR Madrid 2018
Brukerstyrte sentre blir recovery-knutepunkter Sagatun i Hamar og fem andre brukerstyrte sentre samarbeider nå om å bli knutepunkter for recovery, med 3,5 millioner kroner i støtte fra Helsedirektoratet.
Marianne Farkas, WAPR Madrid 2018
-Psykisk helsearbeidere må jobbe mer målrettet -Skal jeg få operert bort kreft vil jeg vite at jeg får kirurgi og ikke fysioterapi. Slik må også psykisk helsearbeid være, mener psykolog og professor Marianne Farkas.
Audun Pedersen og Vibeke Hellesund på WAPR 2018 i Madrid
-Jobben min holder meg frisk -De tingene som har vært fæle i livet klarer jeg å legge på en hylle, fordi de erfaringene faktisk er verdt noe for andre i dag, sier erfaringskonsulent Vibeke Hellesund.
Maria JahrmannBjerke, statssekretær i Helse og omsorgsdepartementet, 2018 -NRK Radio Nyhetsmorgen - symbol
Regjeringen vil utvide tilbudet av Rask psykisk helsehjelp I Nyhetsmorgen 5. juli forteller NRK at regjeringen nå vil utvide tilbudet av Rask psykisk helsehjelp. Bakgrunnen er de gode resultatene belagt i studier og evaluering.

Tips fra NAPHAs kunnskapsbase

homeless child
Tre kommuners suksesskriterier for å hjelpe hjemløse barnefamilier En ny rapport fra NTNU Samfunnsforskning peker på hvilke grep som kan gjøres for å skaffe bolig og gi helhetlige tjenester til vanskeligstilte familier.
Rigmor Galtung
Fra superspesiell til normaltriviell Nå har den begynt, forvandlingen fra å være den litt skjøre, spesielle blomsten jeg har vært gjennom mange år, til å bli en høyst ordinær og heller middelmådig 50-åring. 
Baking
Lær pasientene å fange øyeblikket Ikke sjelden møter vi pasienter som gjør alt de kan for å rekke over alt de hadde tenkt å gjøre, samtidig som de stiller skyhøye krav til hvordan de skal gjøre alle disse tingene.
seminar i tromsø 12
Teater kan gi endret selvbilde og stolthet Tromsø var i slutten av mai vertskap for et seminar om teater og psykisk helsearbeid. Ett av spørsmålene var: Hvordan kan teater styrke psykisk helse?
Rauma psykisk helse- og mestringsteam
Halve staben har brukererfaring En egenutviklet kvalitetshåndbok, seks erfaringsmedarbeidere og midler til Rask psykisk helsehjelp har fjernet ventelisten og gitt fornøyde brukere hos psykisk helse- og mestringstilbudet i Rauma kommune.