-Vi vektlegger at søkerne har en plan for hvordan de skal implementere tjenesten i kommunen, og opprettholde videre drift etter endt tilskuddsperiode, sier Anette Jørve Ingjer i Helsedirektoratet.
GODE RESULTATER: -Fordi Rask psykisk helsehjelp har vist til så gode resultater er det stor interesse for å søke tilskudd, sier Anette Jørve Ingjer i Helsedirektoratet. FOTO: Helsedirektoratet.
GODE RESULTATER: -Fordi Rask psykisk helsehjelp har vist til så gode resultater er det stor interesse for å søke tilskudd, sier Anette Jørve Ingjer i Helsedirektoratet. FOTO: Helsedirektoratet.
Innen 20. februar kan enkeltkommuner eller flere kommuner i samarbeid søke om midler til videre drift eller nyetablering av lavterskeltilbudet Rask psykisk helsehjelp.
-En randomisert kontrollert studie gjennomført av Folkehelseinstituttet viser at Rask psykisk helsehjelp oppnådde bedre resultater enn kontrollgruppen som gikk et tradisjonelt løp. Tilbudet når mange, og på et tidligere stadium enn tradisjonell behandling via fastlege, privatpraktiserende psykologer eller DPS, sier Anette Jørve Ingjer.
Hun peker på fordeler som at man kan unngå sykmelding, dropout fra skole og langvarig isolering som følge av for eksempel depresjon.
-Effekten av å komme inn på et tidlig tidspunkt er veldig god. Også er tilbudet gratis, og man trenger ikke henvisning. Hjelpen er kortvarig og intensiv, så den retter seg mot mennesker med mildere og moderate problemer, som utgjør en stor gruppe, sier hun.
Hun understreker at det å søke om midler forplikter.
-Vi vektlegger at kommunene har en plan for hvordan de på sikt skal implementere tilbudet i ordinær drift. Denne ordningen er bare treårig, så man må ha en plan for tiden etterpå, sier Ingjer.
Også det å se seg i sammenheng med andre tjenester, som for eksempel NAV, teller positivt.
-Å se seg selv i en større sammenheng, og ikke bare et isolert behandlingstilbud, er positivt, påpeker hun.
Hun oppfordrer også mindre kommuner til å gå sammen om å søke.
-Interkommunalt samarbeid er fint, særlig i små kommer med få innbyggere og som er langt unna tettsteder. Man må være obs på kommunereformen da, så ikke man søker samarbeid med kommuner som skal innlemmes i andre kommuner, sier hun.
I fjor søkte 53 kommuner om tilskudd til Rask psykisk helsehjelp. 39 kommuner fikk, hvorav fire helt nye. Disse fire var Skien, Østre Toten, Giske og Namsos.
-Fordi Rask psykisk helsehjelp har vist til så gode resultater er det stor interesse for å søke tilskudd. Dessverre er ikke bevilgningen stor nok til at alle som søker kan få tilskudd, derfor lønner det seg å skrive en god søknad, poengterer Ingjer.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?