-Det er sabla spennende å utvikle

-Det er sabla spennende å utvikle

Ledelse / Publisert: 17. januar 2019

-Vi tenker alltid fremover, er aldri fornøyd med å være på det nivået vi er, sier ledere av de psykiske helsetjenestene i Rana kommune i Nordland.

ledere rana

AKTUELT: -Vi har FACT, FIT, Housing First og erfaringskonsulenter. Det neste i Rana kommune blir trolig RPH og psykolog, sier Lars Karle Næss og Svein Helge Fagermo. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

 

AKTUELT: -Vi har FACT, FIT, H...
10 tips til ledere av psykiske helsetjenester i endring
  1. Unngå å splitte opp de gode fagmiljøene. Send signaler oppover i systemet, om at de må bevares.
  2. Ha nærhet til feltet og utviklingen der. Vær obs på hva brukerne deres ønsker.
  3. Sørg for at det appellerer til de ansatte, når dere skal innføre andre måter å jobbe på.Ofte har det god virkning på sluttresultatet og brukerne, når man omstiller fra gammeldagse til moderne tiltak. Om de ansatte også ser dette, er det enklere å få til omstillingen.
  4. Legg til rette for at de engasjerte medarbeiderne kan dra lasset i lag. Det er viktig at de ansatte føler så stor trygghet som mulig. 
  5. Forankre de nye tiltakene i kommunens plansystem. En omforent holdning, om at dette skal vi i mål med, er viktig.
  6. Når man vil prøve ut nye tiltak, som man er usikker på om kommer til å fungere, er det likevel lurt å ha en plan klar, for videre drift. Denne skal være godt avklart i det kommunale systemet.
  7. Hvis man jobber med ting over tid, får man det til. Utholdenhet er så viktig. Jeg har jobbet i Rana siden 1995, og ser dette ofte.
  8. Spill med åpne kort og være ærlig både oppad og nedad i systemet. Saker må avklares. Tillit i en organisasjon er kjempeviktig.
  9. Av og til må man være åpen for å ta hensyn til andre felt og behov enn det man styrer med selv. Kanskje står noen foran deg i køen?
  10. Vern om gullet. De ansatte er den viktigste kapitalen. Folk er engasjert og vil gjøre en forskjell. Som ledere må vi klare å unngå å dempe for mye på dette. Vi må bevare engasjementet og ha gode strukturer de kan finne seg til rette i. Gode fagmiljø, mulighet til å lufte ting, veiledning og kurs er viktig. Det er et helt landskap, og det er der kunsten å lede ligger.

Kilde: Svein Helge Fagermo, leder for rus- og psykisk helsetjeneste i Rana kommune.

Mer om

praksiseksempler kommunale.tjenester fit fact housing.first nordland act-.og.fact-team

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen