-Fastlegene svært viktige for å sikre rett psykisk helsehjelp på rett sted

-Fastlegene svært viktige for å sikre rett psykisk helsehjelp på rett sted

Publisert: 08. mars 2019.   Endret: 12. mars 2019

-Når psykisk helsetjenesten i kommunen får møtt mange fastleger samlet, blir de som trenger hjelp henvist mye riktigere, mener nyansatt NAPHA-rådgiver, Kristin Mjåset Hjertø.

Kristin Mjåset Hjertø

TRENGER JEVN KONTAKT: -At fastlegene skal sitte med oppdatert informasjon om hvordan psykisk helsearbeid som felt utvikler seg er krevende for dem i hverdagen, mener Kristin Mjåset Hjertø. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no

TRENGER JEVN KONTAKT: -A...

-Jeg brenner for at mennesker med psykiske helseproblemer skal få riktig hjelp, til rett tid, på rett nivå. Det er avgjørende for de fleste å få rask og god hjelp, sier Hjertø, som er klinisk sosionom og til nå har jobbet i enhet psykisk helse og rus i Trondheim kommune.

-Fastlegene de første

For å få til det mener hun at tjenestene må samhandle godt i alle ledd, og at fastlegene har en spesielt viktig posisjon.

-Det er fastlegene som ofte er de første som kommer i kontakt med pasienten. De er avhengige av å få gjort raske vurderinger, og ikke minst av å ha gode støttespillere både på kommunalt nivå og i spesialisthelsetjenesten.

-Merkbar bedring

Hun peker på at de kommunale psykisk helsetjenestene endrer seg så ofte og så fort at fastlegene er avhengig av faste møtepunkter med dem.

-At de skal sitte med oppdatert informasjon om hvordan psykisk helsearbeid som felt utvikler seg er krevende for dem i hverdagen. Store kommuner spesielt er i stadig endring, prosjekter kommer og går. Som kommunalt ansatt har jeg opplevd at det kan være vanskelig å få gitt fastlegen informasjon om oppdaterte tjenester. Men de gangene vi har fått komme på fellesmøter for mange fastleger har vi sett en rask og merkbar bedring i henvisninger til oss, sier hun.

Hjertø mener at om fastlegene får oversikt over hva som finnes av tilbud i kommunen, og oppdatert kontaktinformasjon, så vil det lette deres arbeidshverdag.

-Og det gjør at pasienten får behandling på rett nivå til rett tid, påpeker hun.

Lavterskelhjelp en god investering

Ellers er hun opptatt av tilbudet man får i overgangen mellom ungdom og voksen.

-Jeg opplever at det er lite tilbud til ungdommer som går på videregående. Det er stort sett bare BUP for dem, og da skal det en del til, du må ha en diagnose. Det er helsesøster på skolen, men de rekker ikke over alt. Jeg mener det trengs mer psykososialfaglig kompetanse inn i skolen.

I Trondheim kommune har hun vært med på å bygge opp lavterskel psykisk helsetilbud, som Trondheim har et nokså bredt spekter av.

-Det har vær spennende å opparbeide et tilbud til en gruppe som ikke har hatt et tilbud, det vil si de med lettere plager. Setter du inn bitelitt innsats på den gruppen bevarer du dem i arbeidslivet, de går hjem og er gode foreldre, unngår funksjonsfall og symptomforverring. Man får hjulpet så mange, det er en god investering, mener hun.

-Tett på der det skjer

I NAPHA skal hun blant annet jobbe med Rask psykisk helsehjelp og Psykologer i kommunen, og i region Midt som omfatter Trøndelag og Møre og Romsdal.

-Jeg forventer gjennom jobben i NAPHA å få være tett på der det skjer, og å møte mange dyktige og engasjerte psykisk helsearbeidere. Jeg kommer selv fra en stor kommune, og er spent på hvordan de løser det i mindre kommuner, sier hun.

Kristin Mjåset Hjertø er en av tre nye NAPHA-medarbeidere, som begynte i mars 2019. De to andre er Marianne Borthen og Anna Knudsen

Mer om

Samhandling Nyheter

Les også

Publisert: 12/11/2010

- Vi må begynne å holde munn

Publisert: 30/9/2011

-Samhandling viktig i krisearbeid

Publisert: 11/12/2013

Pårørendekunnskap samlet i ny bok

Publisert: 16/9/2015

-Hva er viktig for deg, spør 61 kommuner

Publisert: 21/9/2015

Skole og psykisk helse må spille på lag

Publisert: 05/10/2015

Skal styrke selvstendighet og deltakelse

Aktuelt
Publisert: 20/12/2024
Julehilsen

Ellen Hoxmark: – Jeg ser utfordringene, men tror på mulighetene

Takk til alle dere som står på hver eneste dag for at folk skal få bedre dager.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss

Publisert: 21/11/2024
Praksiseksempel

Fra fragmentert til helstøpt psykisk helse- og rustilbud i Frogner bydel

– Ta med medarbeidere og brukerrepresentanter og spør hva som kan gjøres annerledes. Ikke vær redd for å utfordre dagens praksis!