-Bevisst ordbruk og kampanjer reduserer ikke stigma, som mange har trodd. Det som virker, er å delta i samfunnet. Å være den man er, åpent. Og være stolt av det!
AKTUELT: -Jeg er bipolar, tok medisin i dag tidlig, vet hva det vil si å være innlagt på lukket avdeling, sa professor i psykolog ved universitetet i Illionis, Patrick W Corrigan på kongressen i Verona i dag. Han oppfordrer alle med en psykisk lidelse om å stå frem og være stolte av hvem de er. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
AKTUELT: -Jeg er bipolar, tok medisin i dag tidlig, vet hva det vil si å være innlagt på lukket avdeling, sa professor i psykolog ved universitetet i Illionis, Patrick W Corrigan på kongressen i Verona i dag. Han oppfordrer alle med en psykisk lidelse om å stå frem og være stolte av hvem de er. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
Det sa prosessor i psykologi, Patrick W Corrigan, på EAOF-kongressen i Verona i dag.
Corrigan er professor i psykologi ved Illinois Institute of Technology universitetet i Chicago. Han er en av verdens største eksperter på stigma, og stigma var også tema i hans foredrag. Kanskje skyldes hans genuine engasjement for temaet at han selv har en diagnose.
-Jeg er bipolar, fortalte han forsamlingen i Verona. Før han kom med noen tankevekkende momenter.
-Stigma er en måte å forholde seg til grupper på, uten respekt. Det kan være rettet mot folk som sliter med den psykiske helsa og/ eller rus, fargede. LHBTIQ-personer. Kvinner.
-Når det gjelder personer som sliter psykisk, er ofte stigmaet de opplever et enda større problem enn selve lidelsen.
Corrigan slo fast at vi gjennom tidene har hatt og har flotte ledere i verden, som har jobbet mot stigma.
Menneskerettsforkjemperne. Forkjempere for homofiles rettigheter. Feminister. Mye har skjedd, på noen av disse feltene. Det var en tid da jøder ble framstilt lik rotter, på en tegning i et magasin. En kone ble beskrevet som søtere, jo mer hun arbeidet på kjøkkenet hjemme. Sånt ser man ikke lenger.
-Det er fantastisk. Å være i en boks, utenfor fellesskapet, er forferdelig for ens selvfølelse og identitet.
-Men vet vi egentlig om det har blitt mindre stigma rettet mot psykiske plager? Spurte Corrigan.
Før han ristet på hodet.
-Det har ikke blitt bedre. Dessverre er det ikke som mange tror. Undersøkelser viser dette.
Han viste hvordan aviser, radio, tv, tegneserier og filmer omtaler personer med psykiske plager, nå i 2019.
-Psykiatrisk pasient drepte kvinne. Aviser skriver det for å fange lesere.
-Nuts. Crazy. En tabloidavis skrev om «roasted nuts» dagen etter at en institusjon for personer med psykiske plager brente ned.
-Dette påvirker folk. Undersøkelser viser at stigma mot personer med psykiske plager ennå er et stort problem, sa han.
-Vi ser det i filmer. Begreper som Maniacs. Crazy murderers. Stigma mot personer med psykiske plager blir faktisk trolig verre med åra. Folk tror de er farlige.
-Men det er en ting som hjelper, konstaterte Corrigan.
-Og det hjelper mye. Det som hjelper er å ha kontakt med andre. At de ser hvem du er. At du ikke er farlig, at du faktisk er mye som dem.
-Har du en mental lidelse, og tror du må holde den hemmelig, spiser den deg opp. Vi har laget et program vi ser hjelper. Jo flere av oss som kommer ut, jo færre stigma vil komme, sa Corrigan.
Han påpeker at det kan gi enorme utslag på en persons liv, å bli stigmatisert.
-Folk vil kanskje ikke ansette deg, leie deg husrom. Du får ikke studieplass. De tror du er farlig. En undersøkelse viser også at leger diskriminerte personer med psykiske plager.
-Færre som slet psykisk ble henvist til hjerteutredning, enn de uten psykiske plager. Dette er ille. Det er jo et spørsmål om liv og død.
Han snakket også om selvstigma. Det som skjer når du internerer stereotypien, og tror på den. At du ikke er verdt noe. At det ikke er noe vits i å prøve å finne seg en jobb, eller en kjæreste.
-Å endre dette er en utfordring. Å stryke ut stigma, er ikke nok. Du fjerner ikke arrene ved å si at du kan gjøre alt. Samfunnet må tro på ideen om recovery. At brukerne selv skal bestemme mål, og hva som skal til for å nå målene.
-Interaksjon mellom svarte og hvite har hjulpet, sa Corrigan.
-Nå er de to gruppene mer likeverdige. Forskning viser at personlig kontakt endrer holdninger og oppførsel mot grupper, som personer med psykiske lidelser, mer enn økt kunnskapsnivå, og kampanjer gjør.
-Målrettet, troverdig, kontinuerlig kontakt hjelper. Det må legges til rette for at det kan skje!
Han ser på den oppvoksende slekt, og har et håp om at ting blir bedre.
-Barna mine har to homofile onkler, de vet om en homofil politiker, og popstjerner og skuespillere som sliter psykisk. Demi Lovato. Leonardo DiCaprio. Det gjør det mer normalt
-Stolthet, er viktig. Hva du har klart, hvem du er, din egenart. Psykisk lidelse er en del av hvem du er. Vis deg frem!
Sa Corrigan, som jo selv er bipolar, og utretter mye, som det mennesket han er.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?