-Folk med psykiske problemer er en ressurs for andre

-Folk med psykiske problemer er en ressurs for andre

Korona-krisen / Publisert: 19. mars 2020.   Endret: 19. mars 2020

-De har en helt annen erfaring med å komme seg gjennom ting som er vanskelige enn mange andre har, mener Vegard Eide Dall i Recoverybloggen.

Vegard Eide Dall

LIKER VIDEOCHAT: Vegard Eide Dall synes han får gjort mye gjennom videochat med brukerne nå under korona-krisen. FOTO: Privat

LIKER VIDEOCHAT: Vegard Eide ...

Han jobber blant annet med mennesker med langvarige og sammensatte psykisk helse- og rusproblemer, i et tilbud kalt Mestringsteam i Trondheim kommune. På fritiden driver han den tidligere omtalte Recoverybloggen, sammen med kollega Torbjørn Svendsen. For å hjelpe brukere og fagfolk i koronakrisen har de i går og i dag lagt ut blogginnleggene Koronakrisen – når du allerede har psykiske problemer, og Bekymrer du deg for koronaviruset? Dette sier psykologen.

-Vi ønsker å gi et bidrag både til brukere og fagutøvere, for at de skal komme seg godt gjennom korona-krisen, sier Vegard Eide Dall.

Har erfaring som kan hjelpe andre

Av de mange rådene i innleggene vil han blant annet trekke frem det at mennesker med psykiske problemer kan bruke sin erfaring med å mestre disse, til å støtte folk i sine omgivelser som ikke har den samme treningen.

-Vi har erfart at det å kunne være noe for andre kan være viktig for mange med psykiske problemer, som er vant til selv å motta hjelp, sier Eide Dall.

Han mener mennesker med psykiske problemer har en helt annen erfaring med å komme seg gjennom ting som er vanskelige enn mange andre har.

-Man vet at ting går over, ting varer ikke evig. Man kan kanskje bidra med å beholde roen bedre enn en del andre, og dele av sine råd og erfaringer til bekymrede venner, familie eller naboer om hvordan man kan klare å komme seg gjennom dette, sier han.

Finne ut hva som er passe frykt

For de som bekymrer seg mye for korona-situasjonen, anbefaler han å lese tipsene til psykolog Viviann Sandberg Larsen. Hun peker på at frykt på den ene siden hjelper oss, for eksempel til å styre unna farlige situasjoner og å følge råd fra myndighetene. Blir frykten for stor vil den derimot være et hinder for oss.

Sandberg Larsen skriver at «Det kan være fristende å google «corona» i det uendelige, eller å bruke sosiale medier for å finne ut «hva som egentlig skjer». Dette er sjelden gode kilder til balansert informasjon. Den beste måten å finne ut hvor redd man bør være, er å høre på hva myndighetene sier og følge deres råd. Det er lite til hjelp å si «det er ingen grunn til å være redd» til seg selv eller andre, det er bedre å finne ut hva som er passe frykt i en slik situasjon».

Ved bekymring og grubling som bringer oss inn i lite hensikstmessige sirkler, anbefaler hun å si til hjernen at «jeg skjønner at du synes dette er viktig, hjerne, men akkurat nå har jeg lyst til å gjøre noe annet. Lover at jeg skal tenke på dette kl 1700».

Struktur på hverdagen

Vegard Eide Dall peker også på det å komme i gang med positive aktiviteter.

-Jeg forsøker å hjelpe folk med å komme i gang med aktiviteter man liker, tenke på gode minner, kanskje gjøre noe husarbeid som man vet man skulle ha gjort og som føles godt å ha utført. Det å få en viss struktur på hverdagen, så man sover godt, spiser godt og beveger seg, gjør jo alt lettere å håndtere. Samtidig ikke stresse med å få til alt dette. Får man til noe kan det være nok, mener han.

-Liker å bruke videochat

Som terapeut for en gruppe med stort hjelpebehov er han opptatt av å holde det gående.  

-Jeg liker å bruke videochat. Det er mye man kan gjøre som er lettere å gjøre over en videosamtale enn via telefon. Jeg har treningsøkter og setter opp dagsplaner med brukere over videochat. Man kan via videochat hjelpe folk å tilpasse aktiviteter som er viktige for dem, sier Eide Dall.

Han forsøker å gjennomføre alle avtaler, bare på en annen måte enn ellers, under koronakrisen.

-Jeg synes vi som er terapeuter i størst mulig grad må tenke at vi ikke skal avlyse avtaler, og heller tilpasse oss og gjøre vårt beste med de forutsetningene som er, sier han.

GIR RÅD MOT FRYKT: Psykologspesialist Viviann Sandberg Larsen gir råd mot korona-frykt.

Mer om

Nyheter Recovery Koronakrisen Koronakrisen og psykisk helsearbeid Korona

Les også

Publisert: 16/3/2020

Oppdaterte korona-retningslinjer for psykisk helse- og rustjenestene

Publisert: 17/3/2020

Slik legger RPH-teamene om til hjelp på avstand

Publisert: 17/3/2020

Psykisk helse- og rustjeneste finner nye veier rundt korona-pandemien

Publisert: 18/3/2020

Jeg kjenner på en snikende redsel

Publisert: 18/3/2020

Slik løser oppsøkende FACT-team unntakstilstanden

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss