Kan raskt femdoble innsats i psykisk helse og rus-akutteam

Kan raskt femdoble innsats i psykisk helse og rus-akutteam

Koronakrisen / Publisert: 01. april 2020.   Endret: 01. april 2020

Akutteamet for rus og psykisk helse i Drammen kommune kan økes fra 6 til 30 ansatte på kort varsel ved behov.

Drammen

STOR KOMMUNE: Drammen er Norges sjuende største kommune med sine over 100 000 innbyggere, etter sammenslåing med tidligere Nedre Eiker og Svelvik. Mange frivillige har meldt at de hjelper til ved behov under koronakrisen, også i psykisk helse- og rustjenestene. FOTO: Drammen kommune.

STOR KOMMUNE: Drammen er Norg...

-Dette er ansatte i øvrige psykisk helse- og rustjenester i kommunen som i disse dager gjennomgår et opplæringsprogram der blant annet smittevernsarbeid er sentralt, sier rådgiver innen psykisk helse- og rustjenesten i Drammen kommune, Liv Elisabeth Havnerås.

-Pool av frivillige

I tillegg var kommunen tidlig ute med å rekruttere frivillige.

-Vi har en større pool av frivillige, som har blitt intervjuet og som plasseres ut fra kvalifikasjoner og behov. Dette er i stor grad folk med helse- og sosialfaglig bakgrunn, men også mange studenter og andre yrkesgrupper som kan gjøre en verdifull jobb for innbyggerne, sier Havnerås.

De frivillige ble skaffet via kommunens intranett, og nettsiden.

-Kommunen var tidlig ute, og vi er godt fornøyd med at mange ønsker å stille opp dersom behovet skulle komme, sier Havnerås.

-Kan utvides raskt

Foreløpig er ingen personer som følges opp av psykisk helse- og rustjenesten rapportert smittet av korona. Drammen er Norges sjuende største kommune, med over 100 000 innbyggere etter sammenslåing med tidligere Nedre Eiker og Svelvik. De ønsker å være godt forberedt.

-Derfor har vi, innenfor psykisk helse- og rusarbeid, etablert et fleksibelt helseteam, som kan utvides raskt ved behov. Mange av personene de følger opp har også tilleggsproblematikk etter et langt liv med rus, og er gjerne i risikosonen for komplikasjoner dersom de skulle bli smittet. En del har også mye kontakt med hverandre, slik at faren for smittespredning er stor hvis en blir smittet, sier Havnerås.

Vil jobbe to og to

Akutteamet for rus og psykisk helse, som i dag følger opp denne gruppen, deler ut rent utstyr og LAR-medisiner, sørger for matpakke ved behov, sårstell og har også ansvar for tjenester inn i fengselet.

-De seks ansatte i dette teamet har en stor kontaktflate, og det fleksible helseteamet vårt utgår derfra. Helt konkret har vi sagt at får vi mer enn tre smittede blant de som teamet følger opp, så vurderer vi utvidelse, sier hun.

De ser for seg å jobbe i team på to og to ansatte per person de følger opp.

-Denne måten å jobbe på har med smittevernprosedyrer å gjøre, og for å kunne gi god hjelp både somatisk og psykisk når de har blitt smittet og syke og vi gir tjenesten hjemme hos bruker, sier hun.

Tåler 40 prosent sykefravær

De har laget ulike scenarier.

-Vi har regnet ut at vi kan klare oss ved å flytte på eksisterende ressurser frem til at rundt 40 prosent av de ansatte er smittet. Etter det må vi ta inn frivillige, som vi er heldige å ha mange av, sier Havnerås.

Midlertidig ansettelse av frivillige

De frivillige vil i tilfelle få et midlertidig ansettelsesforhold i kommunen.

-De aktuelle har vært gjennom intervjuer og forberedelser, og vil få lokal opplæring der de i tilfelle skal være. Om de for eksempel skal jobbe i en bolig for den aktuelle målgruppen blir de opplært i rutiner, å dokumentere, gjort kjent i lokalene og med hver bruker de skal følge opp, branninstrukser også videre, sier hun. 

To hjelpetelefoner opprettet

Hun forteller at kommunen har opprettet to nye hjelpetelefoner.

-Vi har en bekymrings- og veiledningstelefon rettet mot barn og en mot voksne. Jeg har selv sittet i den, og det er varierende hvor mange som ringer. Vi har nettopp startet og tror telefonene blir mer brukt når tilbudet er mer kjent og behovet øker. Vi som svarer i telefonen har god oversikt og kan svare bredt. Telefonen er et supplement til de etablerte hjelpetelefonene som vi erfarer har stor pågang, sier Havnerås.

Folk ringer om et bredt spekter av bekymringer.

-Det kan være det å være alene med barn og ha bekymringer knyttet til det.  Andre ringer om redsel for å bli smittet. Noen opplever ensomhetsproblematikk og bekymring for psykisk helse, og noen har praktiske spørsmål, sier hun.

GLAD FOR GOD BEREDSKAP: Rådgiver innen psykisk helse- og rustjenesten i Drammen kommune, Liv Elisabeth Havnerås. 

Mer om

Nyheter Korona Koronakrisen Koronakrisen og psykisk helsearbeid

Les også

Publisert: 16/3/2020

Oppdaterte korona-retningslinjer for psykisk helse- og rustjenestene

Publisert: 17/3/2020

Slik legger RPH-teamene om til hjelp på avstand

Publisert: 17/3/2020

Psykisk helse- og rustjeneste finner nye veier rundt korona-pandemien

Publisert: 18/3/2020

Jeg kjenner på en snikende redsel

Publisert: 18/3/2020

Slik løser oppsøkende FACT-team unntakstilstanden

Publisert: 19/3/2020

-Folk med psykiske problemer er en ressurs for andre

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss