-Hjelperne må være proaktive og ta kontakt med sårbare grupper

-Hjelperne må være proaktive og ta kontakt med sårbare grupper

Koronakrisen / Publisert: 03. april 2020.   Endret: 03. april 2020

-Under en krise tar ikke de som trenger hjelp kontakt selv. Tjenestene vet i stor grad hvem de er, og bør aktivt tilby psykososial støtte.

Grete Dyb

ALENE MED TANKENE: -Isolasjon er mat for psykiske problemer, og det at tjenestene er aktive og tar kontakt nå vil ha stor betydning, mener psykiater ved NKVTS, Grete Dyb.

ALENE MED TANKENE: -Isolasjon...

Det mener Grete Dyb, psykiater og forskningsleder ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). Hun var blant annet med på å planlegge og evaluere oppfølgingen av rammede både ved tsunamikatastrofen i 2004 og terrorangrepene i 2011.

Vet mye om hvem som trenger hjelp

-Det vi er bekymret for nå er at covid 19-pandemien er i ferd med å utvikle seg til en psykososial krise. Grunnen til det er at mange av tiltakene som må settes i verk på grunn av smittevernsituasjonen kan gjøre at vi får mange sårbare grupper, sier Dyb.

Hun viser til at skole, barnehager, barnevern, BUP-tjenester, psykisk helse- og rustjenester for voksne og frivillige organisasjoner til sammen har nokså god oversikt over hvem som er de mest sårbare.

-Av 2000 på listen til en fastlege for eksempel, er det kanskje 50 man er bekymret for. Da må ikke fastlegen sitte og vente, men ta kontakt både direkte med pasienter og med andre tjenester som kan bistå, mener Dyb.

-Tar i liten grad kontakt selv

Hun viser til at situasjonen nå oppfordrer folk ekstra til passivitet, fordi man skal unngå kontakt for å hindre smitte.

-Passivitet fra tjenestene vil da forverre passiviteten og isolasjonen disse gruppene nå kan oppleve. Tjenestene må bruke kunnskapen sin om målgruppene og ta kontakt. Erfaringene fra tidligere krisesituasjoner viser at dette er svært viktig. De tar i liten grad kontakt selv, også de som opplever å ha det virkelig ille, sier Dyb.

Vet ikke hvor hjelp finnes

Hun mener mange ikke vet helt hva de trenger, og hvem de kan kontakte.

-Da blir man passivisert, og alene med å håndtere problemene sine. Mange brukere og pasienter har for eksempel misforstått råd, og tror de ikke kan gå utenfor døra, sier hun.

Eldre får dobbel belastning

Dyb oppfordrer også hjemmetjenestene til å være ekstra oppmerksomme på eldre, og gjerne samarbeid med psykisk helsetjenester.

-Eldre er nå både i risikogruppen for å bli svært dårlige av viruset, og samtidig blir mange mer ensomme når de må holde seg isolert. Isolasjon er mat for psykiske problemer, og det at tjenestene er aktive og tar kontakt nå vil ha stor betydning, mener Dyb.

De som mister jobben

Foruten de som er sårbare fra før mener hun at også de som nå mister levebrødet sitt er viktige å følge opp.

-Å miste jobben vet vi er en stor risikofaktor for akutt krise i familiene og blant enslige. Da er det viktig at tjenestene er offensive og på tilbudssiden med for eksempel selvmordsforebyggende arbeid, og viser at her går det an å få hjelp, sier Dyb.

Mer om

Nyheter Korona Koronakrisen Koronakrisen og psykisk helsearbeid

Les også

Publisert: 16/3/2020

Oppdaterte korona-retningslinjer for psykisk helse- og rustjenestene

Publisert: 17/3/2020

Slik legger RPH-teamene om til hjelp på avstand

Publisert: 17/3/2020

Psykisk helse- og rustjeneste finner nye veier rundt korona-pandemien

Publisert: 18/3/2020

Jeg kjenner på en snikende redsel

Publisert: 18/3/2020

Slik løser oppsøkende FACT-team unntakstilstanden

Publisert: 19/3/2020

-Folk med psykiske problemer er en ressurs for andre

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss