Håndboka inneholder gode tips om organisering, behandling og implementeringsstøtte. Den er rettet mot kommuneledere og ansatte i RPH.
AKTUELT: -Vi håper at både kommuner som vurderer å få RPH, nyoppstartede team og mer etablerte team, skal oppleve håndboka som konkret og nyttig, sier prosjektleder for håndboka og faglig rådgiver i NAPHA, Marit Mørch Jacobsen. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
AKTUELT: -Vi håper at både kommuner som vurderer å få RPH, nyoppstartede team og mer etablerte team, skal oppleve håndboka som konkret og nyttig, sier prosjektleder for håndboka og faglig rådgiver i NAPHA, Marit Mørch Jacobsen. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
-Målet med håndboka er å gi praktiske anbefalinger til både nye og etablerte team om hvordan de kan etablere, organisere, drifte og utvikle Rask psykisk helsehjelp (RPH), sier prosjektleder for håndboka og faglig rådgiver i NAPHA, Marit Mørch Jacobsen.
Hun forteller at terapeutene i flere år hatt et ønske om en håndbok om RPH.
-I 2013 ble det laget ei håndbok til støtte for piloteringen med 12 RPH-team i Norge. I forbindelse med omleggingen og styrkingen av kvalifiseringsprogrammet for RPH, har Helsedirektoratet nå gitt NAPHA i oppdrag å lage en ny håndbok.
Hun konstaterer at det gjøres veldig mye bra i ulike RPH-team, og at det er viktig å kunne dele slike erfaringer.
-Alle trenger ikke lete etter svar på spørsmål andre har funnet gode løsninger på. Samtidig har det vært store forskjeller i behandlingstilbudene og organiseringen av RPH i ulike kommuner, og kommuner har ulike ressurser.
-Vi håper at både kommuner som vurderer å få RPH, nyoppstartede team og mer etablerte team, enten de tilhører små eller store kommuner, skal oppleve håndboka som konkret og nyttig, slår Jacobsen fast.
Boka vil vise hvordan implementeringen av RPH kan foregå i ulike faser, og beskriver hvordan NAPHA kan gi kommuner som har eller vil opprette RPH implementeringsstøtte. Anbefalingene i håndboka er basert på erfaringer, sentrale føringer og forskning.
-Vi skriver om rammene for RPH, som behandlingstilbud, målgruppe og behandlingsteam. Et eget kapittel er rettet mot terapeutene i RPH, der kartlegging og behandling beskrives ut fra mixed-care-modellen.
-Samhandling med brukeren, pårørende og samarbeidspartnere er en viktig del av RPH, så det er også et kapittel om det.
Jacobsen slår fast at det er et stort samarbeidsprosjekt å skrive håndboka.
-Selv om de fleste forfatterne jobber i NAPHA, har hvert kapitel blitt sendt til gjennomlesing av flere fagpersoner og personer med erfaringskompetanse, som har gitt sine innspill. Vi har også være heldige og fått eksterne forfattere fra ulike kompetansemiljø, på noen av kapitlene.
-Å skrive håndboka har vært som å gå på topptur. Når du tror du nærmer deg toppen, så ser du neste topp. Vi satser på å være ferdige før sommeren.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?