Et nordisk samarbeid om boligsosialt arbeid har foregått i flere år, men nylig ble det formalisert ved opprettelsen av The Nordic Homelessness Alliance.
Aktører som jobber med boligsosialt arbeid i Norden har i stor grad hatt internasjonale nettverk som felles samarbeidsarena. Nå ønsker man i høyere grad å belyse boligsosialt arbeid fra et nordisk perspektiv.
Tradisjonelt har det vært lav bostedsløshet i Norden, men dette kan ikke være en hvilepute.
Verdensøkonomien er i rask endring, og hvis man ikke jobber aktivt med visjonen om null bostedsløshet, kan temaet bli glemt på den politiske agendaen.
Juha Kahlia, leder for internasjonalt arbeid i den finske organisasjonen Y-Foundation, leder alliansen. Y-Foundation er en ikke-politisk organisasjon som tilbyr rimelige boliger til bostedsløse mennesker. Organisasjonen jobber etter prinsippene i Housing First.
Fra Norge er Husbanken og NAPHA foreløpige deltakere i den nye alliansen. Prosjektet er i støpeskjeen, og Kahlia vil gjerne ha flere aktører fra Norge med i nettverket.
– Kom gjerne med innspill og forslag til aktører, slår han fast.
Han påpeker at de nordiske landene i stor grad deler velferdsstatens verdier.
– Målet er å skape et nordisk nettverk som kan identifisere felles utfordringer. Samarbeidet vil kunne bidra til å skape gode løsninger på boligsosiale problem.
– Bostedsløsheten er lav i de nordiske landene, sammenlignet med andre europeiske land. Samtidig er det vanskelig å få bukt med den som er der. Velferdsstaten er i endring, og vi ønsker å få frem at en trygg og god bolig er selve grunnmuren for at mennesker skal kunne bidra og delta i samfunnet, sier Kahlia.
Han stadfester at en trygg og god bolig i mange tilfeller er nøkkelen til at mennesker kommer tilbake til arbeidslivet.
– I alliansen ønsker vi å belyse hva som karakteriserer situasjonen til mennesker som sliter med bostedsløshet i Norden. Hvilke tjenester trenger de? Kan kunnskapen vi henter inn bidra til å skape gode, nye boligsosiale tjenester i fremtiden?
Nettverket har deltakere fra sentrale instanser som jobber med boligsosialt arbeid i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige. Dette er forskere, ansatte i ulike organisasjoner som jobber med bostedsløshet og ansatte som jobber i tjenestene.
– Brukerstemmen er viktig. Og vi jobber også med å få deltakere med egenerfaring, sier Kahlia.
Målet for den nordiske alliansen er at det skal være null bostedsløse i Norden.
– De nordiske landene har lenge hatt systematiske målinger på antall bostedsløse, og funnene er i stor grad sammenlignbare. Definisjonen på bostedsløse er også ganske lik i Norden. Den er basert på boligsituasjonen, på om mennesker bor trygt og godt.
Selv om det er noen ulikheter metodologien i målingene, er et likhetstrekk at bostedsløse ikke kun er de som for eksempel bor på hospits eller midlertidige boliger, men også de som bor midlertidig hos venner og familie.
De nordiske landene har jevnt over få bostedsløse og stor grad av sosial likhet, sammenlignet med andre land i Europa. Likevel er bostedsløshet et problem som er vanskelig å få bukt med. Mange mennesker, spesielt personer med langvarige og sammensatte behov, har problem med å finne en bolig og å beholde en bolig.
Alliansen ønsker i første rekke å se nærmere på ulike boliger og boligløsninger, og å satse på utvikling av ulike opplæringsprogram.
– Det europeiske nettverket Housing First Europe vil være en naturlig samarbeidsarena. Det er også viktig for oss å jobbe mer på et politisk nivå, påpeker Kahlia.
Digitale møter vil være hovedarenaen for samtalene i alliansen, men fysiske arbeidsmøter er også et ønske. Nettverket har som mål å samarbeide aktivt med tjenester på flere nivå: ansatte, brukere, ledere og politikere.
– Vi vil invitere til digitale workshops og arbeidsmøter hvor vi sammen kan skape endring, sier Kahlia.
– Tanken er å skape arbeidsgrupper, som folk kan melde seg på for faglig påfyll og inspirasjon. Vi ser for oss er at gruppene kan jobbe med tema i forkant av, og under møtene.
– Noen kan være spesielt interessert i datamateriale, andre i brukermedvirkning. Vi håper og tror nettverket kan bidra til læring og inspirasjon på tvers i de nordiske landene.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?