Kommunale tjenester, ikke minst psykisk helse og rus, må ta vanskelige valg. men nå skal det bli lettere å prioritere. En veileder og støtte i beslutningsprosessene er underveis. Gi innspill til i høringsrunden som varer frem til 15. november!
TA GODE BESLUTNINGER: Helsedirektoratet med ny nasjonal veileder ute på høring: Prioriteringer i kommunale helse- og omsorgstjenester (Illustrasjonsfoto www.colourbox.com
TA GODE BESLUTNINGER: Helsedirektoratet med ny nasjonal veileder ute på høring: Prioriteringer i kommunale helse- og omsorgstjenester (Illustrasjonsfoto www.colourbox.com
Helse- og omsorgstjenesten står daglig i en skvis av ansvar og oppgaver. NAPHA kjenner godt til presset som ligger på kommunale psykisk helse- og rustjenester. Ventelistene vokser, samtidig som det er krav til kvalitetsforbedring og utvikling av nye tjenester. Det er viktigere enn noen gang å prioritere, men det er uklart hva som blir riktig.
Nå er en etterspurt støtte for beslutningstakere på alle nivå innen helse- og omsorgstjenestene snart klar.
15. august sendte Helsedirektoratet den første nasjonale veilederen for prioriteringer i kommunale helse- og omsorgstjenester ut på høring. Høringsperioden varer frem til 15. november.
Fikk du med deg Helsedirektoratets webinar mandag 26. august kl. 14.00 med informasjon om veilederen og høringsprosessen? Se Helsedirektoratets nettsider.
Prioriteringsveiledere er godt kjent i spesialisthelsetjenesten, men for første gang får kommunene et tilsvarende verktøy. Mange er spente på overførbarheten til kommunal virksomhet.
Den nye veilederen utarbeides til bruk for
Den kan også være relevant for befolkningen for øvrig, og for virksomheter som jobber inn mot de kommunale helse- og omsorgstjenestene.
Veilederen er ment å skulle fungere som en prosessveileder og som hjelp til å ta beslutninger. Den gir anbefalinger til bruk av kriteriene nytte, ressurs og alvorlighet og til gode prosesser for prioritering av tiltak og tjenester i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.
Direktoratet vil ha tilbakemelding på om den vil fungere som veileder, på om anbefalingene treffer og kriteriene kan brukes og oppleves relevante.
Befolkningen har etter Lov om kommunale helse og omsorgstjenester rett til nødvendig hjelp med psykisk helse- og rusutfordringer i kommunen der de bor, men det er fortsatt store uklarheter om hva ansvaret innebærer og hvordan det skal i varetas.
NAPHA, som kompetansesenter, jobber tett på psykisk helse- og rustjenestene i kommunene og vet en del om hvor skoen trykker. Vi vet at de fleste kommunene opplever en økende grad av henvendelser innen psykisk helse og rus, og at det gjør det nødvendig å prioritere mellom ulike grupper eller forløp. Blir det i det hele tatt kapasitet til forebyggende arbeid for eksempel, og skal det vektlegges?
NAPHA har fulgt med på utviklingen av veilederen og spilt inn og sammenfattet vanlige og kjente dilemmaer som psykisk helse- og rustjenestene i kommunene står i. Her er noen av dem:
Dette er bare noen av mange eksempler vi har spilt inn, og det er et håp om at en veileder kan gjøre beslutningsprosessene lettere og bedre i kommunene.
Webinaret 26.8 har ledere i kommunene som målgruppe, men det er åpent for alle og vil bli liggende ute.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?