Barn som pårørende i psykiske helsetjenester - organisering av oppfølging

Barn som pårørende i psykiske helsetjenester - organisering av oppfølging

Publisert: 14. august 2012

Bergen kommune har tatt et krafttak for å tilby barn av foreldre med psykiske lidelser en bedre oppfølging. Vi vil at barna skal føle seg sett og ivaretatt, og har også håp om at dette skal redusere barnas psykiske plager som voksne.

barn mestring

Mestring og lek gir barn gode hverdager.

Mestring og lek gir barn gode...

Alle ansatte som har oppfølgingsansvar kartlegger sine brukere vedr barn - også der barna bor adskilt fra brukeren. I et samarbeid med Helse Bergen har Bergen kommune laget et tilbud med tre nivåer som gir barna et tilbud som kan tilpasses barnas behov og ønsker. Det betyr at der Helse Bergen sine behandlere har kontakt med barn til sine pasienter, kan disse tilbys samme tjenester som de som har kommunale tjenester.

1. Gjennom samtale med foreldrene skal barn i skolealder tilbys en samtale med utgangspunkt i barnets informasjons- og oppfølgingsbehov.
Dette er et tilbud som i første omgang gis i form av en samtale mellom barn, foreldre og den ansatte i Avd Psykisk Helse (APH). Det henvises til at dette er en rutinemessig prosedyre som gjøres overfor alle foreldre med barn under 18 år, og som mottar psykiske helsetjenester. (Ref Helsepersonelloven).
Det gis tilbud om at barn og foreldre sammen kan stille spørsmål rundt familiens situasjon, samtidig som det gis god og tilpasset informasjon om den psykiske lidelsen og behandlingen av denne. Likeledes gis informasjon om hjelpetiltak og om de aktuelle muligheter som ellers finnes. Det gis avslutningsvis informasjon til barn og foreldre om muligheten for å kunne få oppfølging gjennom samtaler med skolehelsetjenesten. Det gis der og da et tilbud om at APH kan etablere denne kontakten med navngitt skolehelsetjeneste. 

Barn under skolealder kan ha behov for særskilt oppfølging, selv om de ikke kan ta imot særlig informasjon. Her er samarbeid med fastlege, helsestasjon og/eller barnevern aktuelt.

Foreldrene spørres om tillatelse til å fylle ut reg. skjema "Brukere som har barn" som også innbefatter samtykke til å kunne ta kontakt med skolehelsetjenesten, evt. fastlegen. Dette gjelder også i tilfeller der det i første omgang ikke ønskes noen form for oppfølging, men der personell fra avd. psykisk helse opplever en uro/bekymring for barnets situasjon. (Jmf barnets rettigheter) 

2. Ved ønske om kontakt videre
Avd. psykisk helse sender skjemaet til leder for helsestasjons- og skolehelsetjenesten i den bydelen barnet går på skole. Tjenesten kan ringe tilbake ved behov. Skolehelsesøster tar ta kontakt med barnet på skolen og etablerer er samtalekontakt ut fra barnets ønsker.

Når barnet er under 6 år tar Avd. psykisk helse kontakt med den helsestasjonen barnet er tilknyttet. Barnet vil da få et tilbud om oppfølging v/ helsestasjonspsykolog sammen med sine foreldre.  Dersom det er bekymring for barnas omsorgssituasjon, kontaktes barnevernet i den bydelen barnet bor. I første omgang for å få råd og veiledning. Familien kan da anonymiseres. Ved klar omsorgssvikt gis bekymringsmelding til barnevernstjenesten.

Når det er bekymring for barnets psykiske helse, formidles også informasjon til barnets fastlege, dersom foreldrene ikke motsetter seg det.

3. Gruppetilbud
Hver av de åtte bydelene har gruppetilbud for barn av foreldre med psykiske lidelser. Dette er noen steder i samarbeid med BUP, noen steder ledet av helsestasjonen og noen steder i samarbeid med rustjenestene. Mange av gruppelederne har gått Voksne for barn sitt opplæringsprogram og har et stort engasjement i dette. Erfaringene viser at det er tungt å rekruttere barn til å starte opp, men at grupper som er kommet i gang, ofte har en god rekrutteringseffekt. Gruppene går stort sett over et halvt år og har avgrensninger i alder slik at ikke alderspennet blir for stort.

Når vi vet hvor mange av de som i dag er psykisk syke som selv var pårørende som barn må dette være en svært viktig målgruppe å tenke forebygging for.

Mer om

Barn og unge Barn som pårørende Praksiseksempler Helsefremming og forebygging Folkehelse

Les også

Publisert: 17/12/2013

Skolen - viktig arena for å oppdage barn som sliter

Publisert: 25/8/2011

Barn av psykisk syke foreldre

Publisert: 14/9/2012

Å være barn som pårørende i voksenpsykiatrien

Publisert: 03/1/2013

Spisskompetanse på barns behov

Publisert: 18/6/2015

Ungdomsrådet i Sortland imponerer alle

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss