En nyutviklet modell for fleksibel, oppsøkende behandling, gir hjelp til flere enn den tradisjonelle ACT -modellen.
Som en del av arbeidet med å etablere en ny og bedre psykisk helsetjeneste, har helsemyndighetene i Nederland utviklet tjenestemodellen FACT (Flexibel Assertive Community Treatment). Utviklingen av modellen og den daglige praksisen blir beskrevet i artikkelen: FACT: A Dutch Version of ACT. I tillegg blir fordelene med FACT i forhold til ACT diskutert.
Både ACT og FACT retter behandlingen mot mennesker med alvorlige psykiske lidelser. ACT gir tjenester til ca. 20% av pasientene med alvorlig psykiske lidelse som har behov for totalomsorg over lenger tid. FACT er en rehabiliteringsorientert og mer fleksibel modell som inkluderer resten av brukerne i målgruppa (80%) som i perioder klarer seg bra, men trenger hjelp av og til.
For å bøte på problemene med å gi tilstrekkelig hjelp til personer med alvorlige psykiske lidelser i bynære strøk, ble ACT innført.
Etablering av FACT-team ble løsningen for å sikre bedre kontinuitet og oppfølging i mer grisgrendte strøk. Modellen ble prøvd ut I Nord-Holland (nord for Amsterdam) fra 2002.
Ulike typer oppfølging
Hvert FACT team er i stand til å gi to typer omsorg:
Et vesentlig suksesskriterium i ACT er den tverrfaglige teamsammensetningen. Dette er videreført i FACT-modellen. Hvert team dekker en befolkningsgruppe på ca 50 000.
Mange mennesker som opplever alvorlige psykisk lidelse trenger evidensbasert behandling med medisiner, medikamenthåndtering, psykoedukasjon, IPS (individuell supported employment), ulike familieintervensjoner og kognitiv atferdsterapi.
Et team gir vanligvis hjelp til 200 - 220 brukere og består av 7- 8 ansatte som fungerer som "case managere". Erfaringer fra FACT tyder på at 80-90% av brukerne trenger oppfølging i perioder av livet, ikke permanent.
7. og 8. oktober 2011 ble første kongressen om Assertive Outreach arrangert i Rotterdam og rundt 650 deltok fra hele Europa.
Artikkelen er publisert i: Community Mental Health Journal, Vol. 43, No. 4, August 2007
Forfatter: J. Remmers van Veldhuizen, Psychiatrist
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?