Et håpets sted i Sør-London

Et håpets sted i Sør-London

Psykisk helse i Storbritannia / Publisert: 02. oktober 2015.   Endret: 02. oktober 2015

Londonere som sliter psykisk, og med å komme seg i jobb, kan få en god start i Mosaic Club. Tiltaket er i slekt med norske Fontenehus.

mosaic club

RESPEKT OG TILLIT BETYR ALT: Kingsley (t.v.) har fått et nytt liv gjennom Mosaic Club sør i London. Jonathan (t.h.) er en av de i staben. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA).

RESPEKT OG TILLIT BETYR ALT: ...

Her sitter det folk foran pc-er i business- rommet og lager innholdet i magasinet de gir ut annenhver uke. Andre jobber i hagen, der et ekorn klatrer etter frø i solsikkene, og der det gror urter og jordbær. Mens andre lager fruktsalat på kafeen.

-Jeg var på et mørkt sted, satt mye alene, uten å være aktiv. Jeg har paranoid schizofreni og slet en del.  Da jeg kom hit for et år siden, åpnet det seg en ny verden. Her får jeg utviklet meg selv, og jeg har nå også kommet meg i ordinær jobb på et kontor, forteller Kingsley.

Kurs ledes av medlemmene

Han har nettopp vist oss rundt i de lyse lokalene til Mosaic Club i Brixton. Klubbhuset er en del av et internasjonalt nettverk med over 300 lignende klubbhus. De norske Fontenehusene er også blant dem.

Her er det innbydende ute- og inne-arealer. En personlig trener kommer hit en gang i uka og har treningsgrupper med medlemmene.

Det foregår også pilatesgrupper ukentlig, og man har andre kurs som ledes av medlemmene. Èn er for eksempel god i fransk, en i matematikk og en i Photoshop. Dermed er dette noen av kursene som tilbys for tiden.

Det kliniske er fraværende

-Det spesielle med dette stedet er at vi i staben og medlemmene jobber side ved side. Personene i staben har som regel ikke helseutdanning, noe som gir stedet en egen atmosfære, forteller Jonathan.

-Det kliniske er helt fraværende, i stedet tar vi utgangspunkt i ressursene og interessene til medlemmene om bruker det for det det er verdt, fortsetter han.

Mange får seg fast, ordinær jobb

Han har jobbet her i sju år, og synes det gir mye.

-Det er en god opplevelse å bidra til at folk blir trygge på seg selv og utvikler seg, i retning av det ordinære arbeidslivet. Nettopp dette er et mål for de fleste av medlemmene våre, selv om hver sak naturligvis er individuell, forklarer han.

Mange av medlemmene får seg en fast, helt vanlig jobb etter å ha vært en del av Mosaic Club. Men dørene til klubben står åpne senere også. Er man først medlem i Mosaic Club, er man velkommen til å være del av det spesielle samfunnet over lang tid.

Bruker det han kan

-Det gir en trygghet. Å komme hit betydde alt for meg. Det er godt å føle meg som et helt menneske igjen, at jeg kan bidra med det jeg kan, sier Kingsley.

En av oppgavene hans i klubben er å skrive i magasinet deres «In the Mo».  

-Jeg var semiprofesjonell keeper i et fotballag i London og er spesielt interessert i trening og kosthold. Dette er temaer jeg gjerne skriver om i magasinet vårt. Du vet, du blir det du spiser – og det du gjør. Det er godt å kunne dele sin kunnskap med de andre på denne måten, smiler han.

Inn i det virkelige arbeidslivet

Og om overgangen mellom Mosaic Club og det ordinære arbeidslivet:

-Å være her er som å ligge i senga. Det er så godt og trygt, og du vil gjerne være her lenge. Men så er det slik at man må stå opp en gang, og der er jeg nå. I den ordinære jobben min er jeg svært opptatt av å være profesjonell, å gjøre godt arbeid. Det er det beste.

Mosaic Club i Brixton, London
  • Har som mål at personer som lever med mentale helseutfordringer når sitt potensiale og blir respektert som kolleger, naboer og venner.
  • Er et samfunn der medlemmene jobber side ved side av de ansatte.
  • Medlemmene kan få erfaring i bruk av pc, resepsjonsjobbing, rombooking, dokumentskriving, bruk av databaser, skriving av artikler, fotografering, matlaging, baking, hagearbeid, vasking.
  • Medlemmene får også mulighet til å prøve seg i det ordinære arbeidslivet, gjennom «Transitional Employment  Placements».
  • Har fokus på helse og kosthold. Arrangerer workshops i sunt kosthold og livsstil, treningsgrupper og sosiale events for medlemmene.
  • For å bli medlem må man søke gjennom et omfattende, standardisert søknadsskjema.
  • Har i dag 22 ansatte og 318 medlemmer.
  • Er del av et internasjonalt nettverk med over 300 lignende klubbhus. «Norske Fontenehuset» er del av nettverket.
  • Finansieresav de lokale styresmaktene, National Health Service (NHS) og ulike stiftelser.

Les mer: http://www.mosaic-clubhouse.org/

Mer om

Arbeid og psykisk helse Fysisk aktivitet God hjelp i et brukerperspektiv

Les også

Publisert: 29/4/2014

Kroppens posisjon i psykisk helsearbeid

Publisert: 06/5/2015

Inn på tunet - ildsjel blant minihestar

Publisert: 06/5/2020

Endelig begynner fotballtreningene igjen!

Publisert: 02/6/2020

Nytt studium i naturbasert terapeutisk arbeid

Publisert: 15/5/2023

Ny studie gjør viktige funn om meningsfull aktivitet, medborgerskap og livskvalitet

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss