Det å skape gode arenaer for meningsfylt aktivitet, er en vesentlig del av kommunalt psykisk helsearbeid. I rapport om Kafe Svovel, et aktivitetshus innen psykisk helse i Bydel Gamle Oslo, kommer det frem at lavterskeltilbud og meningsfull aktivitet har stor betydning for de som bruker stedet.
UNDERSØKTE AKTIVITETSHUSETS ROLLE: Rapporten handler om en undersøkelse gjort ved et aktivitetshus i bydelen. Du kan lese hele rapporten ved å trykke på bildet.
UNDERSØKTE AKTIVITETSHUSETS ROLLE: Rapporten handler om en undersøkelse gjort ved et aktivitetshus i bydelen. Du kan lese hele rapporten ved å trykke på bildet.
Meningsfull aktivitet bidrar til at personer som sliter med psykiske utfordringer, kan få hjelp til å skape en bedre hverdag for seg selv. Aktiviteten bidrar gir også den enkelte mulighet til å flytte fokus fra sykdom og problemer, til interesser, ressurser og mestring.
Kafe Svovel er en av fire aktivitetshus innen psykisk helse i bydelen. Stedet tilbyr kurs og aktiviteter for mennesker som sliter psykisk. I samarbeid med lokalt Utviklingssenter for psykisk helse- og rusarbeid i bydelen, satte aktivitetshuset våren 2017 i gang en undersøkelse blant annet for å se på hvilken rolle et slikt tilbud fyller i kommunalt psykisk helsearbeid.
Undersøkelsen tok utgangspunkt i brukerne av Kafe Svovel sine erfaringer med stedet, og resultatet ble offentliggjort i en rapport i juni 2017.
Kafe Svovel bygger på tanken om at man gjennom meningsfull aktivitet, gode samtaler og sosiale relasjoner, skal kunne møte mennesker «der hvor de er», hente frem deres ressurser og støtte dem på en positiv måte. Selve innholdet i aktivitetstilbudet på Kafe Svovel varierer avhengig av hvilken kompetanse de ansatte har, samt hvilke ønsker de som bruker stedet har meldt inn på forhånd. Fokuset er allikevel på kreative aktiviteter, som for eksempel maling, tegning og keramikk, samt aktiviteter som meditasjon, turer ut av huset, måltider og sosialt samvær.
Resultatet av undersøkelsen tyder på at deltagelse i meningsfull aktivitet er en måte hvor brukerne av stedet får utnyttet sine ressurser, oppleve engasjement og lære noe nytt. Det fremkommer også i rapporten at kreativ aktivitet og sosiale relasjoner er en kilde til refleksjon og erindringer, samtidig som det gir ny innsikt, forståelse av seg selv og den verden man lever i.
En av deltagerne ved Kafe Svovel fortalte for eksempel at:
Kafe Svovel er et sted hvor jeg kan snakke om de tingene jeg går og bekymrer meg over. Jeg blir møtt akkurat der hvor jeg er, her og nå. Det er ikke som hos en psykolog, hvor man må vente en uke til å snakke om vanskelige ting. Hvis jeg har en vanskelig dag kan jeg ta tak i en av de ansatte og snakke om det med en gang.
En annen sa at på Kafe Svovel så fikk hun mange positive innspill i løpet av dagen, og at dette hjalp henne til å kvitte seg med negative tanker. Hun fortalte:
Når jeg våkner om morgen så tenker jeg på de tingene jeg skal gjøre når jeg kommer på Kafe Svovel. Kanskje har jeg noe keramikk som skal glaseres eller noe. Da må jeg nesten dra for å få gjort det uansett om jeg har en dårlig dag eller ikke. (…) Jeg har det fortsatt vanskelig og jeg kan fortsatt ligge våken om natten å tenke, men nå har jeg noe positivt å tenke på, nemlig keramikken. Ikke bare negative ting.
Så hvilken rolle er det aktivitetshusene kan fylle i kommunalt psykisk helsearbeid? Undersøkelsen peker i retning av at et aktivitetshus som Kafe Svovel bidrar til forebygging av psykisk uhelse. Det er heller ikke utenkelig at aktivitetshusene fører til at personer med psykiske utfordringer kan klarer å opprettholde et normalt hverdagsliv, og at de på den måten kan enten klare seg helt uten, eller med mindre oppfølging, fra for eksempel spesialisthelsetjenesten.
Et godt og helhetlig tjenestetilbud innen psykisk helsearbeid kan med andre ord ikke kun inneholde spesialisert behandling, men må også kunne tilby varierte og lett tilgjengelige tjenester med fokus på forebygging av psykisk uhelse gjennom meningsfylt aktivitet, sosiale relasjoner og mestring av hverdagsliv.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?