-Jeg hjelper tjenestene med å forstå ungdommene, og ungdommene med å forstå at de kan få god hjelp, sier Ahmed Shidane (24) i Uteseksjonen i Oslo kommune.
HÅP OG NYSGJERRIGHET: -Bare det for ungdommene jeg møter å se at jeg gjør det jeg gjør i dag, skaper håp og nysgjerrighet, sier Ahmed Shidane. FOTO: Privat
HÅP OG NYSGJERRIGHET: -Bare det for ungdommene jeg møter å se at jeg gjør det jeg gjør i dag, skaper håp og nysgjerrighet, sier Ahmed Shidane. FOTO: Privat
-Jeg jobber med et miljø jeg kjenner godt, og har brukt mye av min ungdomstid i. De merker kanskje på kroppsspråk og væremåte at jeg ikke er en fagperson, og blir nysgjerrige fremfor skeptiske, sier Ahmed Shidane.
Som en av flere unge erfaringskonsulenter Oslo kommune har ansatt de siste årene, jobber han med å bygge forståelse mellom ungdommer og psykisk helse- og rustjenestene.
-Vi er alltid to eller tre som drar ut i Oslo sentrum og treffer ungdom sammen, jeg og en eller to fagpersoner. Jeg hilser, og hører hvordan det går. Oftest er de i sjokk, og kan spørre «er du sånn som de kjedelige og kjipe folka som barnevern og politi», forklarer han.
Han kler seg som dem, og er som dem, og mener det gjør at ungdommene åpner opp mer.
-Skulle det være noe videreformidler jeg til en fagperson som er med. Det kan for eksempel være at en ungdom trenger oppfølging på skolen eller har trøbbel hjemme. Trengs oppfølging rundt slikt er det miljøterapeutene som tar seg av det, sier han.
Steder han og kollegaene i Uteseksjonen oppsøker kan være ungdomsklubber, parker, badesteder ved havna, Aker brygge, Oslo S og Vaterlandbroa på Grønland.
-Jeg tilhørte byvankemiljøet og Vaterlandsmiljøet, så det er lett for meg å snakke med dem. Det er mer alvorlig på Vaterland, hvor det foregår kjøp og salg av rusmidler. Men miljøet der er stabilt. Oslo S er mer uskyldig, et hengested for ungdommene, men med større gjennomstrømning av folk og vanskeligere å komme innpå, sier han.
Han mener det viktigste han gjør er å være en stemme for ungdommene, sånn at tjenestene blir utviklet deres vei og etter deres mål.
-Det hender jo man tror man er på riktig vei, og gjør alt riktig, men så er det feil. Der kommer vi som er unge erfaringskonsulenter inn og kan gi et godt og ferskt bilde av hva ungdommene synes om oppfølgingen, og hva vi som erfaringskonsulenter synes, sier Shidane.
Han mener det er veldig bra at det blir ansatt flere unge personer med egenerfaring fra psykiske problemer eller rusutfordringer.
-Jeg er veldig takknemlig for mulighetene det gir unge mennesker som meg. Bare det for ungdommene jeg møter å se at jeg gjør det jeg gjør i dag, skaper håp og nysgjerrighet. Hvordan klarer du det, hva fikk deg til å bestemme deg, sier han.
Et viktig budskap han formidler er at det er trygt og bra å motta hjelp.
-Jeg ber dem om ikke å være redde for å søke etter hjelp. De er skeptiske til å søke etter hjelp, særlig på Vaterland, hvor de er veldig på vakt og redd for politi og samarbeidspartnere, sier Shidane.
Han mener det at han ikke er en fagperson er en fordel i denne fasen for å komme i posisjon til å tilby hjelp.
-De trenger å vite hvordan de kan få hjelp. Det gir dem en viss trygghet at det kommer fra en som ikke slenger ut masse viktige store ord, eller en robot som følger en oppskrift de har lært på skolen. Man merker veldig fort om man følger en oppskrift, og lurer på hva denne personen vil. Meg blir de nysgjerrige på, og der ligger sjansen til å si at jeg er i uteseksjonen, erfaringskonsulent, og at det er et bra sted å få hjelp, mener han.
Shidane er spent på kvelden 18. november, som er dagen napha.no snakker med ham. Han skal være konferansier under Erfaringssentrums konferanse Sterkere sammen, på en temakveld om unge erfaringskonsulenter.
-Det er første gang jeg er konferansier. Jeg gruer meg litt, men det skal bli bra. Midt i blinken, hjemmebane. Jeg håper at konferansen setter unge erfaringskonsulenter mer på kartet, sier han.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?