Regjeringen lanserte nylig en ny nasjonal strategi for sosial boligpolitikk. -Alle trenger et trygt hjem, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup.
AKTUELT: Regjeringen lanserer en nullvisjon for bostedsløse i den nye strategien, og klargjør kommunenes ansvar for det boligsosiale arbeidet. En viktig del av dette er å ha nødvendig kompetanse og kunnskap om boligsosialt arbeid. (Ill.foto: www.colourbox.com)
AKTUELT: Regjeringen lanserer en nullvisjon for bostedsløse i den nye strategien, og klargjør kommunenes ansvar for det boligsosiale arbeidet. En viktig del av dette er å ha nødvendig kompetanse og kunnskap om boligsosialt arbeid. (Ill.foto: www.colourbox.com)
I den nye, nasjonale strategien for den sosiale boligpolitikken (2021-2024) - Alle trenger et trygt hjem, bygger regjeringen videre på erfaringene, tiltakene og samarbeidsstrukturene som er utviklet under Bolig for velferd (2014-2020).
I Norge eier åtte av ti sin egen bolig, men ennå er det store utfordringer. Ca. 179 000 regnes som vanskeligstilte på boligmarkedet, 78 000 av disse er barn og unge under 20 år. Og 3 909 av de vanskeligstilte er bostedsløse.
Den nye strategien har fem mål og tiltak. Alle skal kunne skaffe seg og beholde en egnet bolig, flere skal kunne eie egen bolig, og leie skal være et trygt alternativ. Dessuten skal sosial bærekraft inn i boligpolitikken, og man ønsker tydeligere fokus på roller og nødvendig kunnskap og kompetanse.
Regjeringen lanserer en nullvisjon for bostedsløse i strategien, og klargjør kommunenes ansvar for det boligsosiale arbeidet. En viktig del av dette ansvaret er å ha nødvendig kompetanse og kunnskap om boligsosialt arbeid.
Regjeringen vil dessuten invitere brukerrepresentanter inn til et boligsosialt brukerråd. Brukerrådet ble opprettet på bakgrunn av at brukere og kommuner har gitt tilbakemelding om at det offentlige ikke har involvert brukerne av tjenestene i stor nok grad på det boligsosiale feltet.
I tillegg legger regjeringen frem et forslag til en ny boligsosial lov. Kommunene skal for eksempel ta boligsosiale hensyn i planleggingen, samt ha oversikt over behovet for boliger til de som har det vanskelig på boligmarkedet.
Fylkesmannen får i dette forslaget hjemmel til å føre tilsyn med at kommunene oppfyller disse pliktene.
For øvrig har strategien denne tilnærmingen til ROP- målgruppen:
-Ingen skal trenge å gjøre seg kvalifisert eller fortjent til å få hjelp. Målet er at alle skal kunne ha trygge og gode boforhold, som passer dem, sier Nikolai Astrup.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?