Forskning viser at FACT virker positivt på brukeres boforhold

Forskning viser at FACT virker positivt på brukeres boforhold

Boligsosialt arbeid / Publisert: 07. april 2021.   Endret: 07. april 2021

En evaluering av Norges sju første FACT-team avdekket bedre livskvalitet, sosial fungering og positiv endring på bolig og boforhold.

blåklokke

AKTUELT: Brukerne oppga at de fikk bedre livskvalitet på 15 av 16 forespurte områder av livet. De var for det meste fornøyd med venner, bolig og bosituasjon, nabolaget og forhold til familie. (FOTO: Marianne Borthen/ NAPHA)

AKTUELT: Brukerne oppga at de...

Blant de 74 personene som ble kartlagt ved inntak, og to år etter inntak, oppga de fleste å være fornøyde med den tverrfaglige oppsøkende tilnærmingen teamene hadde. Flere kom i gang med meningsfull aktivitet. Selv om man ikke så en økning i antall som kom i lønnet arbeid, fant man at flere hadde fått en stabil inntekt i form av uføretrygd. 

Vesentlig bedre livskvalitet 

Forskerne oppdaget en reduksjon i alvorlighetsgrad på rusbruk. De så også en reduksjon i positive symptomer som mistenksomhet og uvanlige tanker, og i negative symptomer som tankeforstyrrelser, spenninger og manglende samarbeidsevne. 

Brukerne oppga at de fikk bedre livskvalitet på 15 av 16 forespurte områder av livet. De var for det meste fornøyd med venner, bolig og bosituasjon, nabolaget og forhold til familie. 

Flere fikk god bosituasjon 

Både behandlerne og brukerne/ pasientene oppga en positiv endring på bolig og boforhold. Flere bodde alene etter to år med oppfølging fra FACT. Færre var bostedsløse. Antall som bodde i bolig med bemanning, var tilnærmet uendret. 

Ved oppstart i FACT-teamet ble 51,5 prosent av brukerne/pasientene vurdert til å ha en bra eller svært bra bosituasjon av sine behandlere, og 28,5 prosent til å ha en dårlig eller svært dårlig bosituasjon. To år etter var tallene på det samme henholdsvis 72 og14 prosent. 

Mindre vrangforestillinger, håndterte dagliglivet bedre 

Behandlerne målte praktisk og sosial fungering, både ved oppstart og etter to år. De vurderte en bedring på henholdsvis hallusinasjoner og vrangforestillinger, mentale og atferdsmessige problemer, problemer med dagliglivets aktiviteter, boforhold og arbeid og yrkesrettede aktiviteter. Selv om det var lave skår på praktisk og sosial fungering, var det en liten bedring på begge områdene. Den største endringen var på området egen helse. 

Evalueringen har ikke undersøkt om teamene har brukt Housing First eller andre modeller/metoder i sitt arbeid med boligproblematikk hos brukerne/ pasientene. 

Kilder 

Landheim, A. & Odden. S. (red.) (2020). Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP), Sykehuset Innlandet HF,  Evaluering av FACT-team i Norge – Sluttrapport. Utgitt: Hamar 

NAPHAs temahefte Et sted å bo - med rom for å leve, inspirasjon til boligsosialt arbeid
Les i heftet her

Heftet kan bestilles på e-post: kontakt@napha.no. Heftet er gratis t.o.m. 31.05.21.

Heftet er sendt ut til alle landets kommuner, brukerorganisasjoner, kompetansemiljøer, utdanningsinstitusjoner og Helsedirektoratet

På napha.no publiseres artikler fra heftet enkeltvis.

Temaside

Mer om

Boligsosialt arbeid Bolig Fact Oppsøkende team Housing first

Les også

Publisert: 02/3/2021

Et sted å bo – med rom for å leve

Publisert: 29/3/2021

– Housing First er en gavepakke for FACT

Publisert: 06/5/2021

Få gode svar med fidelity

Publisert: 06/10/2021

NAPHA på internasjonal Housing First-konferanse: - Nettverksarbeid er gull

Publisert: 03/5/2023

Ny allianse er opprettet for å bekjempe bostedsløshet i Norden

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss