I en lettbeint og tilgjengelig podkast på seks episoder, kan du høre mer om rollen som jobbspesialist i IPS. Målgruppen er jobbspesialister primært, men podkasten er også relevant for andre som jobber med arbeid og psykisk helse.
VERTENE: Noe de to vertene i Jobbspesialistpodden, Morten Hagen og Marie Benedikte Nygaard ønsker, er å lage en podkast som ufarliggjør jobbspesialistrollen og som oppfordrer til kritisk tenkning og refleksjon. Foto: Hadeland IPS.
VERTENE: Noe de to vertene i Jobbspesialistpodden, Morten Hagen og Marie Benedikte Nygaard ønsker, er å lage en podkast som ufarliggjør jobbspesialistrollen og som oppfordrer til kritisk tenkning og refleksjon. Foto: Hadeland IPS.
Jobbspesialistpodden er en podkast for og av jobbspesialister. De to snakkevertene i podden, Marie Benedikte Nygaard og Morten Hagen, jobber begge som jobbspesialister ved Hadeland IPS.
– Podkasten retter seg mot både nye og erfarne jobbspesialister, men kanskje spesielt nye som kan synes at metoden er litt tung og uoverkommelig, sier Nygaard.
Et av målene med podkasten er å inspirere og få lytterne til å reflektere. Nygaard ønsker å fremheve de mellommenneskelige relasjonene:
– Vi ønsker å vekke den indre driven. Det er lett å følge et skjema, men mennesker er ikke skjema. Når vi jobber med mennesker, må vi også bruke oss selv inn i den jobben, sier hun.
Ifølge Hagen er noe av hensikten med podkasten også å vise at det å være jobbspesialist i IPS ikke trenger å være så skummelt:
– Det er ikke nødvendigvis faget i seg selv som er problemet, men forståelsen av faget. Det er en ting å lese ei regelbok, men den store konteksten kan være vanskelig, sier han.
– Vi vil gjøre det «litt nedpå», fortelle hvordan det egentlig er å jobbe som jobbspesialist, sier Hagen.
Det at podkasten er lett tilgjengelig, gjør den også relevant for et bredere publikum.
– Det kan være nyttig for samarbeidspartnere som behandlere og NAV-veiledere. De vil få en forståelse av konseptet: hvordan en jobbspesialist jobber og hvordan en tenker, sier Øyvind Maroni, produsent for podkasten og jobbspesialist.
Å tilgjengeliggjøre og ufarliggjøre jobbspesialistrollen, er noe gjengen bak podkasten er opptatt av.
– Etter hvert som IPS har blitt et tiltak i NAV, ikke bare et prøveprosjekt, blir det fort veldig strømlinjeformet. Det blir en del krav som kan virke veldig absolutte, og det kan føles vanskelig å lære jobben som ny, sier Hagen.
Hagen ønsker å få fram at ikke alt går ad undas hvis man ikke til enhver tid klarer å følge alt til punkt og prikke:
– Hemmeligheten med det vi driver med, er i balansegangen mellom det strømlinjeformede og det kreative, sier han.
– Det handler om å være lojal mot systemet, men samtidig utfordre det, supplerer Maroni.
Man har et rammeverk å forholde seg til, men når man først har forstått det, er det rom for å være kreativ.
– Metoden er ikke så rigid som den ser ut på papiret, sier Maroni.
Selv om podkasten er lett tilgjengelig, skal det være rom for kritisk tenkning:
– Innimellom kommer det brannfakler og kritiske spørsmål til metoden som ikke nødvendigvis blir besvart, men er ment å skape refleksjon rundt metoden, sier Maroni.
Og selv om Hadeland IPS er et av fem ressurssentre som sammen utgjør et nasjonalt ressursmiljø for IPS, hevder de ikke å sitte på alle svarene. Hagen forteller at det finnes mange dyktige folk i hele landet som jobber med IPS:
– Det er litt skummelt å bli plassert i en stol der vi skal si hva som er riktig og ikke. Og det er jo heller ikke sånn det er. Målet er si noe som kan inspirere til refleksjon, sier han.
– Det er ikke en fasit-, men en inspirasjonspodkast, slår Maroni fast.
Maroni fremhever dynamikken mellom de to vertene.
– Morten kaller vi av og til en «løs kanon på dekk». Han er en ekstremt dyktig jobbspesialist, kreativ, tenker utenfor boksen og sier det han mener.
Da teamet i fellesskap planla podkasten, var Hagen selvskrevet som vert, men de ønsket også å finne en motpol. Den fant de ifølge Maroni i Nygaard:
– Marie er også ekstremt dyktig, og jeg oppfatter henne som litt «skoleflink». Hun god på å sette ting i system og orden, og veldig ryddig i framtoninga.
– Sammen er det to gode stemmer, som spiller godt på lag, slår han fast.
I tillegg til Maroni og de to vertene, jobber Elisabeth Oulie-Bjølverud med podkasten.
– Hun er redaktøren: den som holder i trådene, kaller oss inn til planleggingsmøter og til selve innspillingene. Det er også hun som publiserer episodene og har dialogen med ledelsen i Hadeland IPS, sier Maroni.
Det er planlagt seks episoder i podkasten, som slippes i slutten av hver måned. Neste episode er ute 28. februar, og teamet har allerede fått klare signaler fra ledelsen om en sesong to.
– Vi har noen tanker rundt det, men håper på tilbakemeldinger og innspill fra lytterne om hva de ønsker og tenker, vil høre mer av eller lurer på. De kan også være med å forme hvordan sesong to blir, sier Maroni.
Du finner podkasten der du vanligvis hører på podkast, for eksempel i Spotify eller Apple Podcasts.
– Vi må begynne å måle livskvalitet og utvikle tjenester basert på hva pasienten faktisk opplever utbytte av.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
– Ta med medarbeidere og brukerrepresentanter og spør hva som kan gjøres annerledes. Ikke vær redd for å utfordre dagens praksis!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?