Høl i CV-en i Bærum fører mennesker ut i aktivitet

Høl i CV-en i Bærum fører mennesker ut i aktivitet

Praksiseksempel / Publisert: 02. januar 2023.   Endret: 09. januar 2024

– Hvorfor ikke tenke utenfor boksen? Vi synes det er kult at folk besøker kafeen, fordi vi har et bra produkt, og ikke for å støtte deltakerne våre.

hølicv

AKTUELT:  – Jeg lærer opp nyansatte, lager mat og fikser kaffe. Det er sosialt og gir energi, sier Helle (t.h.). Fra v.: Kenneth Strand og Richard Bjørnådal. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

AKTUELT:  – Je...

Det sier Richard Bjørnådal, leder for Avdeling for Aktivitetsbaserte Helsetjenester (AKTHE), en avdeling innunder Psykisk helse og rus i Bærum kommune. Sammen med Kenneth Strand og Helle holdt han et innlegg på samling for storkommunenettverket (STORK) i Bærum nylig. 

– Den nye kafeen skal ligge på Kadettangen i Bærum, og etter hvert ha et eget kaffebrenneri hvor man produserer egen Høl i Cv-en kaffe.

Ordinær lønn

Han forteller at prosjektet ble startet i 2017 med innovasjonsmidler fra kommunen, til prosjektet «Arbeidsplass på 4 hjul».

– Vi ønsket å skape arbeidsplasser med ordinær lønn til mennesker som hadde vanskeligheter med å komme inn på det ordinære arbeidsmarkedet. 

Det ble satt ned en prosjektgruppe som planla innkjøp, navn og fordeling av arbeidsoppgaver.

– Vi kjøpte en mannskapsvogn som vi hadde stående i gågaten utenfor Bærum Rådhus. Det ble raskt populært, og etter hvert fikk vi midler av politikerne i kommunen for å kjøpe en full utstyrt foodtruck, som gjorde det lettere for oss å delta på arrangementer.

Fra bønne til kopp

Nå har prosjektet fått en egen kafe i samarbeid med ungdomsrådet og ungdom og fritid i Bærum kommune.

– Prosjektet, som vi har fått støtte til fra Sparebankstiftelsen, kalles «Fra Bønne til kopp». Vi ta for oss hele produksjonslinja, noe som igjen skaper arbeidsplasser og sysselsetting.

– Jeg tror kafeen vil gå i null, økonomisk sett. Vi får jo en del inntekter, som finansierer lønna til de som jobber der.

Lærer opp nyansatte og drifter trucken

En av dem som er med i prosjektet er Helle. På grunn av ulike helseutfordringer har hun vært utenfor arbeidslivet en god stund. Og som en av de med «hull i cv-en», som sliter med å komme inn i det ordinære arbeidsmarkedet, ble hun aktivt rekruttert til Høl i CV.

– Vi som jobber der sliter med ulike ting, men er nå med på å drifte en kafe. Det er innmari kult å ha en jobb, som andre. Å kunne bidra. Å møte opp på jobb og gjøre sitt beste, forteller Helle, som begynte i Høl i CV-en i 2019, og som stadig har fått flere arbeidsoppgaver og mer ansvar.

– Jeg lærer opp nyansatte, drifter trucken med å lage mat og fikse kaffe. Det er sosialt og gir energi.

Heier på oss

Helle beskriver baristakurset hun var med på, gjennom prosjektet, som spennende og lærerikt.

– Vi hadde en flink og engasjerende lærer. For meg har det betydd mye, å få være med her. Det har gitt meg tro på meg selv.

Hun slår fast at det er en romslighet i jobben, gjennom at det er lov å ha en dårlig dag.

– De som driver dette fortsetter å motivere og heie på oss, selv i perioder med sykdom, eller når vi sliter med noe.

– Bare kom tilbake når du er klar, sier de. Man kan lett å føle at man ikke er god nok til noe, når man ikke har jobbet, eller har vært ute av jobb eller aktivitet lenge. Men her har vi sted der vi er trygge. Og får tro på at vi kan gjøre en innsats.

Behandles som kolleger og arbeidstakere

Folk fra ulike steder innenfor tjenesteområdet psykisk helse og rus jobber i kafeen.

– Det har ført til at vi har blitt kjent på tvers, sier Helle videre.

– Vi har fått nettverk, venner og et godt arbeidsmiljø. Vi er også med på ulike arrangementer, der vi kjører trucken ut og serverer. Nylig var vi med på julegrantenningen utenfor Rådhuset i Sandvika.

I starten jobbet hun med kafeen en halv dag i uka. Så en dag.

– Så ble det to dager i uka, og nå er det enda mer. Det går riktig vei. Vi har blitt en stor gjeng nå, vi er hele 17 stykker har gått baristakurs. Det store i dette er at vi blir behandlet som kolleger og arbeidstakere. Det betyr veldig mye for meg.

Mange store oppdrag

Kenneth Strand er prosjektleder for Høl i CV-en.

– Dette funker veldig godt, sier han.

– Deltakerne har begynt å styre det sjøl nå. Vi trenger ikke å være der en gang.

Med kommunalt ansatte og deltakere samlet er de nå 30 kollegaer som har gått master i baristakurs i Oslo.

– Det er dyrt. Men det er verdt det. Vi vil tilby konkurransedyktig mat og kaffe og har hatt kunder som Designer Saturday, Netflix produksjon og Høyres landsmøte. Vi har hatt oppdrag under eliteseriekamper i håndball og på ulike skoler i Bærum.

Ønsker arbeidserfaring

– Pr nå er etterspørselen større en kapasiteten vår, fortsetter Strand.

– Folk er fornøyde med servicen de får, og de liker konseptet og bakgrunnen for prosjektet. Ikke minst er de fornøyde med selve produktet

Deltakerne har ulike utfordringer og ulikt behov for oppfølging.

– Fellesnevneren er at de ikke kommer seg inn i ordinært arbeid, at de er motiverte for å få arbeidserfaring og at de deltar i prosjektet fordi det gir bedring.

Behovet for helsehjelp på andre områder synker

Strand poengterer at samfunnsperspektivet i dette, på lang sikt, er spennende.

– Vi ser allerede at behovet for helsehjelp på andre områder synker for deltakere som har erfaringer med Høl i Cv-en. En deltaker, som har flyttet ut fra en tilrettelagt bolig med helsehjelp, sier at det skyldes bedring han har fått gjennom å delta i prosjektet.

Både ut i fra et recovery-perspektiv og samfunnsperspektiv er dette noe av det det vi ønsker å oppnå. En må tenke litt stort. Se hva dette gjør med mennesker på sikt, sier Bjørnådal

En spesiell type ekspert

– De tre E-ene våre er effekt, etterspørsel og erfaringsekspert.

– Hva er en erfaringsekspert?

– I Aktivitetsbaserte Helsetjenester (AKTHE) har vi valgt å kalle de som i kraft av egenerfaring innen psykisk uhelse og rusutfordringer og som har blitt kompetente betalte medarbeidere innen et felt (for eksempel bruk av musikk til bedring eller jobbe som barista) for erfaringseksperter. Dette betyr at de bruker sin dobbelkompetanse med brukererfaring og samtidig ekspertise, på en konkret aktivitet eller et arbeid, der de legger til rette for og veileder andre med tilsvarende utfordringer inn i en aktivitet eller arbeid.

Temaside

Mer om

Praksiseksempler Barn og unge Recovery Arbeid og psykisk helse Aktivitet og fritid Bærum Akershus

Les også

Publisert: 11/11/2022

Villa Walle i Bærum kommune gir personer som står utenfor arbeidslivet fellesskap og utvikling

Publisert: 16/11/2021

Forvandlingen i Skytterdalen

Publisert: 18/11/2021

Alle tiders nabokjerring

Publisert: 23/9/2022

– Å lage låter om hvor dårlig jeg har det har vært min måte å klage på, min form for terapi

Publisert: 07/3/2023

– Jeg tror den lange relasjonelle oppfølgingen, på ungdoms premisser, er et nytt bein i fagfeltet som er kommet for å bli

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 24/3/2025
Arbeid og psykisk helse

– Jeg ville aldri oppnådd å bli lærling i en elektrikerbedrift uten Skar-prosjektet

– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey

Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!