Nettstedet involvert.no er utviklet i regi av RKBU Nord i tett samarbeid med ansatte i tjenestene og brukerrepresentanter. På nettstedet presenteres ulike verktøy man kan benytte i arbeidet med brukermedvirkning for barn og unge.
Jobber du med barn og unge? Sjekk ut involvert.no (Foto: Hanne Wilhelmsen Giske/NAPHA)
Jobber du med barn og unge? Sjekk ut involvert.no (Foto: Hanne Wilhelmsen Giske/NAPHA)
Til tross for at brukermedvirkning er en lovfestet rettighet, og fokuset på brukermedvirkning for barn og unge har blitt stryket de siste årene, finnes det fortsatt utfordringer på området.
Ulike forsknings- og utredningsrapporter viser at ansatte i barnevern, familievern og psykiske helsetjenester ønsker mer kunnskap og klarerere retningslinjer om iverksetting av barn og unges rett til medvirkning. Og tjenestene og forskningen er samstemte:
– De mener at en av nøklene til å lykkes med brukermedvirkning er praksisnære, tilgjengelige og effektive kommunikasjons- og refleksjonsverktøy, og det tilbyr vi gjennom nettstedet involvert.no, sier Salamonsen, professor ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU) Nord og redaktør for nettstedet.
Involvert.no fokuserer på hvordan man kan utvikle forståelser av barn og unges rett til medvirkning, som omfatter blant annet begrepsbruk, som Ifølge Salamonsen er en generell utfordring.
– Snakker vi om det samme? Hva betyr egentlig begrepene «brukermedvirkning» og «bruker»? Det kan både være situasjonsavhengig, personavhengig og rolleavhengig.
På involvert.no ser man på hvilke utfordringer som kan oppstå, og hvordan disse utfordringene best kan løses i praksis. Nettstedet, og de ulike verktøyene, ble presentert på opplæringssamling for FACT ung-team i juni. Blant annet er det et videointervju der med psykiater Rolf Ahlzén, som er relevant for FACT ung-team.
– Det tar for seg etiske dilemmaer med brukermedvirkning etterfulgt av en rekke refleksjonsspørsmål som teamene kan diskutere.
Bruk av behandlingsplan kan også være et viktig og konkret verktøy som kan benyttes i arbeidet med brukermedvirkning, påpeker Salamonsen.
12. februar presenterer NAPHA i samarbeid med Nasjonalt implementeringsteam, to helt nye digitale grunnopplæringer.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?