Nasjonalt ungdomspanel FACT ung

Nasjonalt ungdomspanel FACT ung

Nyhet / Publisert: 07. februar 2024.   Endret: 07. februar 2024

FACT ung-team skal jobbe recoverybasert og aktivt med brukermedvirkning for å tilby mest mulig nyttig hjelp for ungdommene. For å støtte teamene i dette arbeidet er det opprettet et Nasjonalt ungdomspanel. 

Juni og Emma Sofie

F.v.: Juni Raak Høiseth, faglig rådgiver ved Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling (KBT) og medlem av nasjonalt implementeringsteam for FACT ung samt kontaktperson for ungdomspanelet. Emma Sofie Lae-Pedersen er erfaringskonsulent i BUP og medlem av ungdomspanelet.

F.v.: Juni Raak Høiset...

Det etableres flere og flere FACT ung-team i Norge i dag, som følges opp av et nasjonalt implementeringsteam. Implementeringsteamet skal gi råd, bistå og hjelpe alle FACT ung-teamene i landet slik at teamene kan gi best mulig hjelp til de ungdommene som trenger det. 

Implementeringsteamet er satt sammen av fagpersoner fra ulike kompetansesentre, men de vet ikke selv hvordan det er å få hjelp fra et slikt team (fra et brukerperspektiv), og hva ungdom mener faktisk har størst verdi i hjelpen de får. Derfor er det blitt opprettet et nasjonalt ungdomspanel. Panelet består av ungdommer som bistår implementeringsteamet og FACT ung-team for å gjøre hjelpen stadig mer treffsikker og tilpasset unge i dag. 

Om oss i ungdomspanelet

Vi, medlemmene i panelet, er ungdommer og unge voksne som sitter med unik egenerfaring fra bruk av ulike helse- og omsorgstjenester, og utfordringer som ung i dag. I sum har vi en sammensatt og bred erfaringskompetanse som omfatter både kommunale tjenester, spesialisthelsetjenesten (BUP) og barnevern. Som medlemmer i panelet representerer vi først og fremst relevant egenerfaring, ungdommer som er i nåværende FACT ung-team, og representanter fra ungdomsråd i helseforetak og brukerorganisasjoner. Vi kommer fra ulike områder i landet, og har ulike erfaringer med oss i kofferten – samtidig som vi har noe til felles: egenerfaring og et ønske om å forbedre tjenestene for andre unge som har behov for hjelp. Vi treffes hovedsakelig digitalt på møter en gang i måneden, med har også noe kontakt ellers ved behov.  

Våre arbeidsoppgaver

Hovedoppgaven til ungdomspanelet er først og fremst å bistå det nasjonale implementeringsteamet med vår kompetanse på ulike områder. Deretter kan vi igjen bistå eksisterende FACT ung-team, og de som er i forprosjekt for å planlegge og opprette FACT ung-team. Det kan også gå på utforming av og innspill på materiell, brosjyrer og skjemaer som skal brukes hos FACT ung-teamene, eller utarbeidelse av eksempler på behandlingsplaner. I tillegg er noen av oss medlemmene representert på FACT ung-webinarer, opplæringssamlinger og konferanser. Der holder vi innlegg og fremmer viktigheten av brukermedvirkning i alle ledd – recovery-tenkning i praksis. 

Vi er opptatt av at alle FACT ung-team skal kunne jobbe mest mulig recovery-orientert, og at brukermedvirkning er til stede både gjennom ansatte brukerspesialister, og brukerinvolvering fra ungdommen selv i samarbeidsmøter, drøftinger, behahandlingsløp og planer. Vi brenner for at alle fagfolk alltid skal stille spørsmålet «Hva er viktig for deg?» i møte med ungdom. Vi tror – og vet – at brukermedvirkning faktisk fremmer mer brukermedvirkning. Av og til er vi også å se i tekster hos NAPHA, så følg gjerne med videre når vi publiserer saker om ting vi er opptatt av.  

Kan vi bistå deg og ditt team?

Ta kontakt med oss! Kontaktperson er Juni Raak Høiseth. Hun jobber i Nasjonalt implementeringsteam for FACT ung, men er også kontaktperson for oss i ungdomspanelet: 
mobil: 98 88 82 98, e-post: juni.hoiseth@kbtkompetanse.no   

Hilsen det nasjonale ungdomspanelet for FACT ung 

Temaside

Mer om

Nyheter Fact ung Ungdom Brukermedvirkning Brukermedvirkning når tjenester utformes Ungdomspanel

Les også

Publisert: 20/6/2022

Hva er brukermedvirkning for ungdom? 

Publisert: 16/10/2023

Statsforvaltere, kompetansemiljøer og bruker- og pårørendeorganisasjoner møtes på regionale fagdager

Publisert: 13/12/2024

Ungdoms opplevelse av FACT ung: Tillitsfulle relasjoner og helhetlig oppfølging er viktigst

Publisert: 12/12/2022
Spill av video

– For de unge er uker og måneder for lenge

Publisert: 07/3/2023

– Jeg tror den lange relasjonelle oppfølgingen, på ungdoms premisser, er et nytt bein i fagfeltet som er kommet for å bli

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 24/3/2025
Arbeid og psykisk helse

– Jeg ville aldri oppnådd å bli lærling i en elektrikerbedrift uten Skar-prosjektet

– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey

Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!