Å bidra i utarbeidelsen av behandlingsplanen kan gi mer motivasjon og eierskap til egen situasjon

Å bidra i utarbeidelsen av behandlingsplanen kan gi mer motivasjon og eierskap til egen situasjon

Nyhet / Publisert: 26. april 2024.   Endret: 26. april 2024

Brukes behandlingsplanen på riktig måte kan den være et sentralt verktøy for alle parter involvert. 

To unge kvinner sitter ved et bord og drikker drikke med sugerør

BEHANDLINGSPLAN er et viktig verktøy, både for de ansatte i FACT ung-teamet, men også ungdommen (Foto: Colourbox.com)

BEHANDLINGSPLAN er et vi...

Vi i Nasjonalt ungdomspanel FACT ung har stort fokus på viktigheten av brukermedvirkning, noe som skal gjennomsyre alt arbeid i FACT ung-modellen. FACT ung-teamene skal også kunne følge opp ungdommene som kommer inn over lang tid, og lage fundament for gode, trygge relasjoner. Her kommer «behandlingsplan» inn som et viktig verktøy, både for de ansatte i teamet - men også ungdommen. Alle ungdommer som kommer inn i et FACT ung-team skal få en behandlingsplan. Noen team velger å bruke behandlingsplan mal gjennom DIPS journalsystem, mens behandlingsplanen vi snakker om i dag er en plan fortrinnsvis utarbeidet sammen med ungdommen selv.  Rett og slett bare «din plan» som du som ungdom i FACT ung-team skal kjenne eierskap over. En behandlingsplan er viktig for alle involverte parter. For brukerperspektivet er det viktig for å kunne føle eierskap over egen situasjon. Resultatet av det gir mer indre motivasjon for å følge veien til bedring.  

Behandlingsplanen har fokus på korte og langsiktige mål

Behandlingsplanen ser på både langsiktige mål, men også de kortsiktige målene som gjerne må være med i prosessen for det langsiktige målet. Da kan man ha mye fokus på det ungdommen føler at han/hun/hen trenger akkurat der og da. Det kan gjøre at det langsiktige målet blir litt forskjøvet av det, men vi erfarer at det er en god måte å gå frem på. I andre tjenester kan det være at det handler om å nå målet fortest mulig, helst etter bare et fåtall av uker, men det gjør at prosessen på veien til målet kanskje ikke er så god for deg, og at det ligger mye press bak.  

Behandlingsplanen kan med fordel gjøres litt uformell

De viktigste elementene å ta med i behandlingsplanen er selvsagt at den først og fremst skal lages i samarbeid med ungdommen. Videre i den skal det være en tydelig avklaring på hvem som gjør hva dersom flere er involvert (noe det ofte er). Det er en trygghet for ungdommen, og også en trygghet for teamet at det foreligger ansvar hos de rette partene. I tillegg skal den evalueres og justeres jevnlig etter behov, og ungdommen kan lage personlig preg på den i form av bilder, tegninger og andre ting for å gjøre den litt uformell.  

Vi snakker mye om mål, men betydningen av mål for oss handler bare om at livet skal gå litt fremover. Når ballen begynner å rulle, så følger gjerne andre positive ringvirkninger med. Det er absolutt bra å komme frem til konkrete mål, men det er viktig at arbeidet skjer i ungdommens tempo, litt som vi nevnte tidligere med at det ikke skal være en påtvunget og ubehagelig prosess som ikke er bra for deg på lang sikt.  

Det er viktig med passe mye medvirkning 

Samtidig som brukermedvirkningen skal fremmes i stor grad, så kan noen ungdommer oppleve at for mye medvirkning gir dem opplevelsen av at de står alene med ansvaret for at behandlingen skal gå bra. Derfor er det å finne en god balanse, der man ikke «bestemmes over», samtidig som ungdommen ikke må bestemme over sin egen behandling om det er vanskelig å se hva som kan hjelpe og ikke. Det er viktig at ungdommene opplever at teamet og "jeg" står sammen om valg, mål og beslutninger som angår behandlingen. Om det også blir tilfeller der ungdommen synes det er vanskelig å sette ord på hva en ønsker og trenger, så er det fint at de ansatte i teamet kan komme med ulike forslag til det de tenker kan være viktig for ungdommen, og så kan ungdommen ta stilling til det, og eventuelt gjøre tilpasninger. Da slipper en også belastningen og ansvaret med å tenke og komme på alt. 

På den andre siden kan det å ha en behandlingsplan for enkelte føles som et press på at man må bli frisk fort. Det henger gjerne med en oppfatning fra tjenester en møter på utenom FACT ung. Det må derfor formidles på en bra og ærlig måte at dette er noe man skal jobbe sammen mot, og at det ikke er så farlig om man ikke får til alt på en gang. Vi ønsker å presisere at det er viktig at de ansatte i teamet snakker muntlig om dette med ungdommene. Igjen; det er ikke så farlig om man ikke får til alt på en gang. 

Behandlingsplanen må være dynamisk, men ikke for fleksibel 

Fra et brukerperspektiv vil vi også be dere om å tenke på behandlingsplanen som en dynamisk plan. Tenk dere hvor ofte man kan gå på butikken med en handleliste eller en tanke i hodet om hva man vil ha til middag, frem til man går forbi en disk og blir fristet til å ha en annen middag. Da må man endre på varene som skal handles inn til tilbehør også. Den opprinnelige planen for middag var god, men det er også den nye planen. Kanskje den andre middagen kan være til en annen gang…? 

Noe av det vi i ungdomspanelet har bemerket oss er at det er lett å se hva som skal skje, og at en kan bestemme litt selv hva en har lyst til å sette søkelys på. Samtidig så er det ikke like kjent det faktum at behandlingsplanen er dynamisk, og at den da kan endre seg når du endrer deg, eller problemene dine endrer seg. Vi ønsker samtidig ikke at planen blir så fleksibel at den er vanskelig å forholde seg til, men tenker at ungdommer ikke pusher på ønsker om endring med mindre vi føler et virkelig behov for det. En av oss har opplevd å ikke føle seg på riktig sted akkurat der og da til å følge det som stod i behandlingsplanen, da det som opprinnelig var planen ble satt på vent på eget initiativ, fordi prosessen ble vanskelig mentalt.  

Evaluer behandlingsplanen jevnlig

Vi tenker også at det er et behov for å ta behandlingsplanen opp noen ganger i året, og evaluere den jevnlig. For noen kan det til og med være fint å ta den opp en gang i måneden, da det som var viktig forrige måned kanskje ikke er like viktig denne måneden. Vi tror alle behandlingsplanene skal oppleves som individuelle, og derav evalueringsbehov etter det. Evalueringen trenger på ingen måte å være særlig formell, men det er viktig for å sjekke om en er på samme sted. Tenker alle parter at dette er veien å gå? Eller kanskje har det skjedd noe siden sist som påvirker behandlingsplanen? 

Det er ikke farlig om man ikke får til alt på en gang

Noen ganger går mål etter planen, noen ganger ikke – dette kan også komme frem ved de jevnlige evalueringene. Kan dette oppleves for ofte, er det en risiko for at en sitter igjen med en følelse av at «dette klarer jeg ikke», med et prestasjonspress og nedturer når man ikke når dem «kjapt nok» eller «godt nok». Så nok en gang; det er ikke så farlig om man ikke får til alt på en gang. Vi håper det er fokus på en god forventningsprat i forkant, uten press – og at man har et øye for hva som passer individuelt.  

«Min plan. Mitt liv»: Behandlingsplanens innhold 

Behandlingsplanen har et oppsett som først ser på deg som menneske, med dine interesser, hva som gjør deg glad, og hva du ønsker å gjøre mer av. Deretter kan en jobbe med å ta stilling til hva din aktuelle situasjon er, hva en kan gjøre selv og hva en trenger hjelp eller veiledning til. Så er det også relevant å se på hvilke hindringer eller snublesteiner som kan være i veien for å nå mål, og hvem som kan være med på ansvaret og hente inn gode samarbeidspartnere. Behandlingsplanen redegjør som sagt for de kortsiktige og langsiktige målene, men har også bolker på psykisk og fysisk helse, de pårørende du har, og nettverket rundt deg. I tillegg ser planen på ønsker og mål innenfor skole eller arbeid, fritid og bosituasjon. En kan også trekke inn andre forhold ved relevans som rus, økonomi, tannhelse med mer. 

Dersom vi føler oss inkludert, ivaretatt og sett – så hjelper det mye på vår egen motivasjon for å få det bedre. Brukes behandlingsplanen på riktig måte, så kan denne bidra til å være et sentralt verktøy for alle parter involvert. «Min plan. Mitt liv». 

Du er kanskje også interesert i :
26. Sep
26. Sep

Nasjonal konferanse for FACT ung

Temaside

Mer om

Nyheter Fact ung Behandlingsplan Brukermedvirkning Barn og unge Behandling

Les også

Publisert: 07/2/2024
Nyhet

Nasjonalt ungdomspanel FACT ung

Publisert: 20/5/2022

FACT ung skreddersys den unges behov og utfordringsbilde

Publisert: 20/6/2022

Hva er brukermedvirkning for ungdom? 

Publisert: 28/7/2023

Involvert.no – et nettsted om barn og unges medvirkning i offentlige tjenester

Publisert: 16/11/2023

Forskning viser at ungdom som følges opp av FACT ung-team i Nederland får det bedre

Publisert: 08/11/2021

Mer penger til FACT Ung og nytt lavterskeltilbud

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss