– Psykisk helsearbeid og frivillig arbeid utgjør en god kombinasjon, sier Petter Dahle, faglig rådgiver i NAPHA. – Å gjøre noe meningsfullt for andre og å være i aktivitet bedrer den psykiske helsa.
AKTUELT: – Frivillig arbeid skal ikke erstatte offentlige tjenester, men være et tillegg. Vi trenger gode, levende lokalsamfunn, der mennesker blir kjent med hverandre og skaper opplevelser i fellesskap, sier Petter Dahle, faglig rådgiver i NAPHA. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
AKTUELT: – Frivillig arbeid skal ikke erstatte offentlige tjenester, men være et tillegg. Vi trenger gode, levende lokalsamfunn, der mennesker blir kjent med hverandre og skaper opplevelser i fellesskap, sier Petter Dahle, faglig rådgiver i NAPHA. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
Kilde: Petter Dahle
Målet med den digitale veilederen, som nylig er lansert, er å stimulere til at enda flere blir frivillige, eller begynner å delta i frivillig aktivitet. Frivillighet Norge har utviklet veilederen med støtte fra Helsedirektoratet.
Frivillighet Norge ønsker at veilederen skal benyttes i arbeidet med å forebygge ensomhet, utjevne sosiale forskjeller og for å bygge ned barrierer for deltagelse. Den skal bidra til å legge til rette for et godt samarbeid mellom kommuner og frivillige organisasjoner.
– Jeg håper veilederen blir viktig og nyttig, både for både frivilligheten og kommunesektoren, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, til frivillighetnorge.no.
Petter Dahle, faglig rådgiver i NAPHA, slår fast at veilederen er godt nytt for både ansatte og brukere på feltet psykisk helsearbeid.
– Frivillig arbeid har alltid utgjort en vesentlig del av verdiskapningen i norske i lokalsamfunn og har en viktig funksjon i det lokale psykisk helse- og rusarbeidet. Frivillig arbeid skaper fellesskap og aktivitet, og styrker bånd mellom mennesker. Det involverer folk i alle samfunnslag, inkludert de som sliter psykisk eller har spesielle behov, sier Dahle.
Han påpeker at å delta i frivillig arbeid er helsebringende for de aller fleste, og gir den enkelte mulighet til å bruke sine ressurser.
– Det å yte noe til andre er ofte en tilfredsstillelse i seg selv. Det får dessuten folk ut av isolasjon og ensomhet, skaper sosial kontakt og relasjoner til andre mennesker.
Frivillig arbeid skjer gjerne på livsarenaer utenfor de lovpålagte tjenestene, og kan utgjøre et viktig supplement til de offentlige tjenestene, konstaterer Dahle.
– Frivillig arbeid skal ikke erstatte offentlige tjenester, men være et tillegg. Vi trenger gode, levende lokalsamfunn, der mennesker blir kjent med hverandre og skaper opplevelser i fellesskap, sier Dahle.
– Økt deltagelse i frivilligheten gir ofte større nettverk, som igjen åpner for flere muligheter for deltagerne. Aktivitetene skaper tillit, nettverk og styrker menneskelige bånd, noe som har en påviselig positiv effekt for den enkelte og vår felles psykiske folkehelse.
Dahle mener at psykisk helsearbeidere i kommunene i dag gjerne kan samarbeide enda mer med frivilligheten, enn det som er vanlig.
– Alle kommuner bør samarbeide med frivilligheten og stimulere til at frivillig arbeid også er tilrettelagt for de som sliter psykisk, sier Dahle. For å få dette til i praktisk, kan en ta noen helt konkrete grep.
– Det første er å bli kjent med hva som allerede finnes av frivillig arbeid i deres kommune. Tilbudene er ofte langt flere enn man tror.
– Psykiske helsearbeidere bør bidra til å skape broer til frivilligheten, for innbyggere som ønsker å benytte seg av tilbud som finnes.
– Involver frivilligheten og inngå partnerskap, der det er relevant, når dere skal utvikle lokale, psykiske helsetilbud. Bare tenk på hvor mange brukerdrevne, frivillige tilbud vi med årene har fått innen feltet, og hva disse betyr for de som bruker dem.
Kilde: Petter Dahle
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?