Ta NAPHAs nettkurs om recovery og recoverystøtte!

Ta NAPHAs nettkurs om recovery og recoverystøtte!

Nyhet / Publisert: 15. desember 2023.   Endret: 02. januar 2024

– Du skal kunne føle deg tryggere i jobben din og kjenne til recoveryperspektivet når du har tatt dette kurset, sier Ellen Hoxmark, leder i NAPHA. Et nytt nettkurs er nå tilgjengelig for hele landet.

NYTT NETTKURS: Lær å jobbe recoveryorientert! Dette rykende ferske nettkurset på napha.no handler om recovery og recoverystøtte. (FOTO: NAPHA/Strømsnes Røe) 

NYTT NETTKURS: Lær &ari...

NAPHA har lansert sitt første nettkurs for ansatte og ledere i psykisk helse- og rustjenester. Det handler om recovery og recoverystøtte og vil være nyttig også for andre som ønsker å lære om temaet.

– Vi i NAPHA håper dette kurset kan bidra inn i den prosessen som er nødvendig for å bygge mer recoveryorienterte tjenester, sier Ellen Hoxmark, leder i NAPHA

Praktisk nyttig

– Kurset skal være nyttig og relevant, og vi har forsøkt å «bryte ned» teori til praktiske råd, sier Terje Petter Leiros, som har vært prosjektleder for utvikling og produksjon av kurset.

Nederst i artikkelen kan du lese om hvem som har vært med på å lage kurset. 

Kurset gir konkrete eksempler på recoverystøttende arbeid og hvordan tjenestene kan utvikle seg i recoveryorientert form.

Fire moduler

De to første modulene i kurset gir grunnleggende innføring om hva recovery er, betydningen av recovery sett fra ulike perspektiv, samt begreper og rammeverk. Den tredje modulen handler om hvordan du i praksis kan støtte den enkeltes recoveryprosess. Den fjerde handler om ledelse: Om hvordan utvikle og legge til rette for recoveryorienterte tjenester.

  • Introduksjonsmodul​
  • Innføring i recoveryperspektivet​
  • Recoverystøttei praksis​
  • Tjenesteutvikling og ledelse

– Hver modul tar ca. en halvtime å gå gjennom, men i tillegg er det lagt inn mange refleksjonsspørsmål, for å øke læringsutbyttet, sier Leiros.

Nettkurset

For ledere, men for alle

Vi mener at det å bygge en recoveryorientert tjeneste er noe en gjør sammen: ansatte, innbyggere og ledere. Derfor er det som vi innledningsvis i prosjektet snakket om som en «ledermodul» blitt til noe vi sterkt vil anbefale alle å ta, sier Leiros.

Økt læringsutbytte

NAPHA oppfordrer til å bruke tid på refleksjonsspørsmålene! Kanskje kan det være en god ide å sette av tid på fagdager, faglunsjer eller lignende til dette?

Spørsmålene fungerer best når en reflekterer i lag!

– Flere ansatte kan sette seg sammen for å ta kurset, eller det kan tas sammen med ledere eller kanskje sammen med brukere av tjenestene, sier Leiros.

Man kan fint ta kurset alene også, men da anbefaler vi å skrive ned refleksjonsspørsmålene og heller dra i gang en samtale i lunsjen rundt noen av dem.

Mye video

Læring skjer best med opplevelse, innlevelse og variasjon, så modulene er bygget opp med en kombinasjon av video, tekst og refleksjonsoppgaver. Du får både se og høre mennesker fortelle og forklare.

– Vi er spesielt takknemlige for de dyktige menneskene fra Trondheim kommune som har stilt opp på video for oss – videoene har blitt et bærende element i kurset, sier Terje Petter Leiros.

Sosial recovery

Det er samfunnet rundt oss, hverdagen vi er en del av, og ikke helsetjenestene, som særlig bidrar til god psykisk helse. Recoveryorienterte tjenester tar hensyn til nettopp dette, og derfor er temaet sosial recovery også gjennomgående i dette kurset.

NAPHA vil inspirere til refleksjon rundt hvordan tjenestene akkurat der du er, kan bygge relasjoner til forskjellige aktører i lokalsamfunnet, sier Arve Almvik, faglig rådgiver i NAPHA. 

Helt nytt tilbud fra NAPHA  

Med dette kurset i recovery og recoverystøtte åpner også NAPHA et – fra vår side nytt tilbud – digital læring i form av nettkurs. Nettsidene våre har fått en egen sesjon, en e-læringsplattform, der vi etter hvert vil publisere flere kurs. Du registrerer enkelt en brukerprofil for å ta kurset, men får en oversikt over hva det inneholder uten å måtte logge inn.

Behov for kurset

Det er ikke tilfeldig at vi har utviklet e-læring nettopp om recovery.

-Vi så et behov for lett tilgjengelig kunnskap om recoverystøtte hos tjenestene, og et slikt kurs har vært etterspurt, sier Almvik.

Allerede godt i gang

Onsdag denne uken holdt vi et introduksjonswebinar om kurset, og vi har både da - og tidligere i prosessen fått mange konstruktive tilbakemeldinger fra fag- og brukerfeltet. I januar arrangerer vi et nytt nasjonalt webinar om nettkurset, og utover vinteren skal vi presentere det ulike steder i landet og for ulike grupper i feltet.

Nyheten om kurset er begynt å sive ut, og vi håper mange får lyst til å sjekke det ut og ta det!

– Nettkurs, eller e-læring, er en måte å formidle kunnskap på som er tilgjengelig for alle, og overalt i hele landet. Du kan dessuten ta det i porsjoner, når det måtte passe, sier Ellen Hoxmark, leder i NAPHA.

Ikke gjort det alene

NAPHA retter en stor takk til aktørene som har bidratt i prosessen med å utvikle kurset. 

Jæren Recovery CollegeMestringsteamet, Trondheim kommunereSTART kurs og verksted, Trondheim kommuneSagatun RecoveryStrømsnes Røe

Redaksjon, NAPHA: Arve Almvik, Lisbeth Christensen, Ragnhild Krogvig Karlsen, Solveig H. H. Kjus, Møyfrid Kjølsdal, Terje Petter Leiros, Turid Møller Olsø.

Kontakt: Har du spørsmål om nettkurset ta kontakt med Arve Almvik eller Møyfrid Kjølsdal eller Terje Petter Leiros.

Arve Almvik, faglig rådgiver i NAPHAMøyfrid Kjølsdal, faglig rådgiver i NAPHA

Gå rett til nettkurset: Ønsker du å bli enda bedre til å jobbe recoveryorientert?

Ellen Hoxmark, leder i NAPHA
Terje Petter Leiros, faglig rådgiver, NAPHA
Temaside

Mer om

Nyheter Recovery Kurs E-læring Napha no Sosial recovery Recoverystøtte Recoveryorienterte tjenester Brukermedvirkning Brukerperspektiv

Les også

Publisert: 28/6/2021

E-læring i Feedback informerte tjenester

Publisert: 11/10/2019

Sjokkerte i skjørt og presenterte nettkurs om pakkeforløp

Publisert: 07/12/2022

Åpen dialog i nettverksmøter på 20 minutter

Publisert: 15/1/2021

Slik jobber en recoveryorientert tjeneste

Publisert: 03/11/2023

Recoveryverksted som behandling i psykisk helsevern

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss