Målet med tilskuddet er å gjøre arbeid til et ledd i utredning og behandling av personer med moderate til alvorlige psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer, slik at de som selv ønsker det skal få komme i jobb og bli værende i arbeidslivet.
(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
– Tilskuddsordningen har mål om å styrke utbredelse av virksomheter som tilbyr IPS og arbeidsrettet behandling/rehabilitering fra arbeids-/utdanningsspesialist i etablerte ACT-, FACT og FACT ung-team, sier Olav Oxholm, seniorrådgiver i Helsedirektoratet.
Faglig rådgiver i NAPHA, Gaute Strand sier at NAPHA mener det er positivt at tilskuddsordningen, hvor jobb- og utdanningsspesialister knyttet til ACT- og FACT-team ung og voksen videreføres.
– Et tydelig jobb- og utdanningsfokus i teamene vil være helt avgjørende for å få personer ut i meningsfylt aktivitet. Dette gir følelse av mestring og kontroll over egne ønsker og bedre psykisk helse.
Strand oppfordrer alle team som har behov for og ønske om å styrke arbeidsspesialistens rolle og oppgaver i teamet om å søke på tilskuddet. Her finner du utlysningen om tilskuddet på Helsedirektoratets nettsider: Behandling og rehabilitering rettet mot arbeid og utdanning - Helsedirektoratet
Stine Løvereide, faglig rådgiver ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse (RBUP) Øst og Sør, og medlem i nasjonalt implementeringsteam for FACT ung, synes også det er gledelig at det satses mer på å få unge ut i opplæringsløp og arbeid, og anbefaler folk å søke innen fristen 19. april.
– Vi vet litt om hvor mye støtte og tilrettelegging sårbare ungdom kan trenge for å fullføre skolen, både fra skolens perspektiv, men også fra psykisk helsesektoren. Det å ha fagpersoner som har særlig kompetanse på denne viktige overgangen, noen som kan hjelpe deg gjennom skoleløpet og over i inntektsgivende arbeid, vil være uvurderlig hjelp for de det gjelder.
Tilskuddsordningen retter seg mot tre tiltak, tiltak A, B og C. Tiltak A er et overgangstiltak, det vil si at det omhandler delfinansiering av IPS-jobbspesialiststillinger hos tilskuddsmottakere som er inne i sitt 2. eller 3. prosjektår etter tidligere tilskuddsordning Individuell jobbstøtte (IPS) i helse- og omsorgstjenesten. Tiltak B omfatter delfinansiering av arbeids-/utdanningsspesialist i etablerte ACT-, FACT- og FACT ung-team. Og tiltak C omfatter delfinansiering av midler til ressursmiljøer innen IPS.
For ytterligere informasjon se utlysningen: Behandling og rehabilitering rettet mot arbeid og utdanning - Helsedirektoratet
Løvereide påpeker at det å få mulighet til å ta seg selv og sine ressurser i bruk har stor innvirkning på videre livskvalitet, herunder helse, økonomi og nettverk. Hun håper derfor også at flere FACT ung-team benytter muligheten tilskuddordningen gir dem, til å ansette en arbeids- og utdanningsspesialist som kan ha et særlig fokus på å støtte ungdommer i viktige overganger – utsatte unge som allerede i mange tilfeller opplever utenforskap.
– Vi har ikke råd til å skusle bort muligheten for å hjelpe dem videre i livet i en fase hvor de fremdeles utvikler seg i et raskt tempo og har god oppdrift.
I løpet av 2024 skal det også startes opp et nettverk for arbeid- og utdanningsspesialiser i ACT/FACT og FACT ung-team. Følg med for mer informasjon!
– Vi må begynne å måle livskvalitet og utvikle tjenester basert på hva pasienten faktisk opplever utbytte av.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
– Ta med medarbeidere og brukerrepresentanter og spør hva som kan gjøres annerledes. Ikke vær redd for å utfordre dagens praksis!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?