Innretningen på tilskuddsordningen til IPS (individuell jobbstøtte) i Helsedirektoratet er endret. Det gjør at etablerte ACT-, FACT- og FACT ung-team prioriteres til å kunne søke delfinansiering av jobb- eller utdanningsspesialist i teamet.
Illustrasjonsfoto. (Foto: Colourbox.com)
Tilskuddsordningen til IPS finner du på Helsedirektoratets nettsider: Individuell jobbstøtte (IPS) i helse- og omsorgstjenesten - Helsedirektoratet
– Før har det vært en mye videre tilnærming til hvem som kan søke om delfinansiering av jobbspesialister (IPS), sier Randi Røed Andersen, seniorrådgiver i Helsedirektoratet.
I utgangspunktet har Helse- og omsorgsdepartementet anbefalt at jobbspesialister i fremtiden bør ansettes og finansieres av NAV. I FACT-modellen er jobbspesialister en sentral del av den helsemessige, helhetlige behandlingen som gis av teamet.
– Av den grunn er det mulig å søke om midler til jobbspesialister over denne ordningen, sier Randi Røed Andersen, seniorrådgiver i Helsedirektoratet.
Formålet med IPS er at flere som ønsker det skal få mulighet til å delta i det ordinære arbeidslivet. Tilskuddsordningen til IPS skal bidra til å videreutvikle og styrke dette tilbudet i helse- og omsorgstjenesten.
– Med denne endringen ønsker vi økt oppmerksomhet om arbeidsdeltakelse samt å rette søkelyset på arbeidsperspektivet i ACT-, FACT- og FACT ung-teamene. Det er mye midler over tilskuddsordningen som vil bidra til å styrke jobboppfølgingen.
Faglig rådgiver i NAPHA, Kjetil Orrem sier at NAPHA opplever det som svært positivt at man nå innfører en tilskuddsordning, hvor jobb- og utdanningsspesialister knyttet til ACT- og FACT-teamene kan ansettes i helsetjenestene.
– Jobb- og utdanningsspesialister kan være helt avgjørende for å få personer ut i meningsfylt aktivitet, og å gi dem en følelse av mestring og kontroll over eget liv. I tillegg vet vi at arbeidsdeltakelse, i de aller fleste tilfeller, bidrar til bedre psykisk helse.
Tilskuddsordningen til IPS er tredelt og tiltak B er også helt nytt. Røed Andersen sier det er et tiltak som vil få stor betydning for helsetjenesten.
– Vi ønsker å etablere fem-seks ressursmiljøer i helsetjenesten på IPS, som kompetansemiljøer både lokalt og regionalt. Det vil styrke helsetjenestenes kvalitet på IPS-tilbudet, noe vi mener er viktig.
Orrem sier tanken om egne ressursmiljøer for IPS i helsetjenestene er god.
– For at IPS-modellen skal fungere, er man avhengig av et tett samarbeid mellom behandlingsteam og jobb-/utdanningsspesialister. Dette forutsetter at de ansatte i helsetjenestene har inngående kunnskap om IPS, og forstår hvordan man skal nyttiggjøre seg den kompetansen jobb- og utdanningsspesialistene sitter på, og hvilken ressurs de kan være for både brukere og behandlingsteamet, sier Orrem.
Tilskuddet på IPS er samlet på 45,2 millioner, noe som er en økning på 1,2 millioner fra 2022. Tilskuddet til etablerte ACT-, FACT- og FACT ung-team er andre prioritet, tiltak C, og frist for å søke tilskuddet er 1. mars 2023.
Tilskuddsordningen til IPS finner du her: Individuell jobbstøtte (IPS) i helse- og omsorgstjenesten - Helsedirektoratet
Tilskuddsordningen til IPS finner du på Helsedirektoratets nettsider: Individuell jobbstøtte (IPS) i helse- og omsorgstjenesten - Helsedirektoratet
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
– Friskliv Ung har fått meg i mye bedre fysisk form. Det er mye mer glede i livet nå, flere relasjoner og lyse dager.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?