Hvordan påvirker økonomien den psykiske helsen?

Hvordan påvirker økonomien den psykiske helsen?

Innlegg / Publisert: 23. april 2024.   Endret: 24. april 2024

Det sies at lykke ikke kan kjøpes for penger. Manglende kontroll over privatøkonomien kan imidlertid føre med seg mange negative følelser. Ved å avdekke økonomiske utfordringer tidlig i behandlingsløpet, kan man nedskalere de økonomiske konsekvensene og samtidig lette arbeidet med andre psykiske utfordringer.

Dame sitter på sengen og ser bekymret ut

Vi må erkjenner at gjeld og psykisk helse henger sammen. Her finner du råd om hvordan du som behandler kan avdekke økonomiske utfordringer tidlig i behandlingsforløpet, og hva du kan bidra med videre i prosessen (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com).

Vi må erkjenner at gjel...

Mange vil i løpet av livet oppleve en vanskelig økonomisk situasjon. For noen skyldes det ytre
faktorer, som arbeidsledighet, samlivsbrudd, spillavhengighet, rusproblemer, svindel eller konkurs. For andre kan det komme av manglende kunnskap, ensomhet eller utfordringer knyttet til psykisk helse.

Min erfaring som tidligere gjeldsrådgiver i NAV er at utfordringer knyttet til økonomien ofte avdekkes relativt sent i behandlingsforløpet for personer som mottar behandling for psykiske lidelser. Dette kan skyldes at privatøkonomi er et tabubelagt tema, og at det sjelden snakkes om økonomi som en faktor som påvirker den psykiske helsen. Jeg tror at ved å ta tak i disse utfordringene tidligere, kan man bidra til en mer effektiv behandling av andre utfordringer eller traumer.

Hvem havner i økonomiske vanskeligheter?

I utgangspunktet kan hvem som helst havne i en vanskelig økonomisk situasjon. Min erfaring er likevel at det er enkelte trekk som går igjen blant dem som har opparbeidet seg store mengder forbruksgjeld. Det dreier seg ofte om lav impulskontroll og til dels manglende struktur i hverdagen. I tillegg sliter mange med ulike former for avhengighets-problematikk, og gir uttrykk for manglende oversikt over sin økonomiske situasjon.

Hva kan du gjøre får å avdekke?

Mitt håp er at økonomi kommer på agendaen allerede tidlig i kartleggingsfasen av en ny klient. Noen enkle spørsmål vil kunne gi en god indikasjon på om økonomi er en utfordring:

• Åpner du post?
• Tar du telefonen når det ringer fra ukjent nummer?
• Har du oversikt over dine inntekter og utgifter?

Og ikke minst, formuleringen jeg ofte omtaler som «det magiske spørsmålet»:

«Den situasjonen du står i nå; hvordan påvirker det økonomien din?»

Noen praktiske tips for å løse opp økonomiske utfordringer før de blir alvorlige

Kanskje tenker du at økonomi og gjeld er utenfor ditt ansvarsområde og kompetanse. Vi ser imidlertid at fagområdene henger sammen, og tilbakevendende psykiske helseproblemer kan være knyttet til økonomi.

Heldigvis trenger du ikke å være ekspert innen privatøkonomi eller sette deg grundig inn i inkassoprosessen (selv om det kan være en fordel) for å hjelpe. Mye handler om støtte til å håndtere hverdagslige utfordringer, avdekke bekymringer og forebygge eskalering av problemene. Ved å avdekke årsaken til at gjelden har oppstått, kan du også avdekke andre utfordringer, slik som spillavhengighet, og kan da koble på fastlege, og spillbehandling.

I noen tilfeller har klienten i vanskelige perioder mistet oversikten over løpende utgifter. Kanskje noen telefonregninger har gått til inkasso, og en faktura er ubetalt. Problemet har ofte vokst seg større for klienten enn det egentlig er. Da kan det være nyttig å ha noen som kan hjelpe med å få oversikt.

Hvordan støtte en med økonomiske problemer?

For å gjøre arbeidet med å gjenvinne kontrollen mindre skremmende, kan du:

• Tillate klienten å lese uåpnede SMS-er fra kreditorer i samtalen med deg.
• La klienten ta med vinduskonvolutter og åpne dem sammen med deg.
• Gi muligheten til å logge inn i nettbanken og gå gjennom ubehandlede e-faktura.
• La klienten logge inn i Digipost og Altinn i samtalen for å se om det er uleste meldinger der.

Hvis du oppdager en svært uoversiktlig gjeldssituasjon, kan du oppfordre pasienten til å kontakte en gjeldsrådgiver i NAV. Dette er en gratis kommunal tjeneste som alle kommuner er forpliktet til å tilby.

Gjeld og økonomiske utfordringer: Mer enn tall og papirer

Når vi snakker om gjeld og økonomiske problemer, er det enkelt å fokusere på tallene, fakturaene og inkassobrevene. Men bak hvert inkassokrav ligger det en historie - en hverdag preget av bekymringer, stress og usikkerhet. Vanskelig gjeld påvirker ikke bare lommeboken, men også livskvaliteten og fremtidsutsiktene.

Vi må anerkjenne at gjeld og psykisk helse henger sammen. Det påvirker relasjoner, helse og livsglede. Ved at flere bidrar til å avdekke økonomiske bekymringer, kan vi redusere tabuet rundt privatøkonomi og skape et samfunn med mindre økonomiske og sosiale ulikheter.

Elisabeth Ådland Breivik har møtt mange tusen mennesker med alvorlige økonomiske utfordringer. Gjennom selskapet Pengebalanse bidrar hun til å øke kunnskapen om gjeldsproblematikk, og til at flere får oppleve en hverdag uten økonomiske bekymringer (Foto: Tone Molnes)
Temaside

Mer om

Psykisk helsearbeid Nyhet Økonomi Gjeld Psykisk helsearbeid Behandling Innlegg

Les også

Publisert: 05/4/2024
Nyhet

Mental Helse heier frem FACT

Publisert: 03/4/2024
Praksiseksempel

– Du kan ikke alltid forvente at den du skal hjelpe, kommer til deg

Publisert: 09/4/2024
Praksiseksempel

MUST i Møre og Romsdal jobber for å gi innbyggere retten til et anstendig liv

Publisert: 20/3/2024
Konferanse

– Naturen kan være viktig medspiller i fremtidens psykiske helsearbeid

Publisert: 14/3/2024

– Vi må være våkne på hva det kan gjøre med en ungdom å få en diagnose

Publisert: 30/11/2022

Ny håndbok for RPH er lansert

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss