Sander føler skyld etter at moren forsøkte å ta sitt eget liv med en overdose. Mor vil ikke at sønnen skal vite hva som har skjedd. Hun vil beskytte ham. Hva gjør hjelpeapparatet da?
Dette er et tenkt case i et nytt, web-basert opplæringsprogram som er laget av Pårørendesenteret.
-De ansatte i hjelpeapparatet kan som regel sine teorier og paragrafer. De kan også ha god metodikk i pasientarbeidet. Men de vet ikke alltid hvordan pårørende skal møtes og involveres, sier daglig leder Liv Nordbø Kleppe ved Pårørendesenteret.
Opplæringsprogrammet, som er laget på oppdrag fra Helsedirektoratet, skal hjelpe både ledere og ansatte i kommunale og spesialiserte tjenester til å involvere pårørende på en god måte.
Programmet har tre hoveddeler:
Målet er at de ansatte skal se sitt arbeid med nye briller: Hvordan er min praksis? Bør det endres? Hvordan opplever pårørende møtet med meg og min avdeling? Hvordan utøves vår kunnskap om pårørende og pårørendeinvolvering i rutiner og praksis?
Et eksempel er om Sander. Moren har forsøkt å ta sitt eget liv med en overdose av piller. ”Hva skjer med mor”, tenker Sander. Mor vil ikke at barnet skal få informasjon, hun gir ikke samtykke. Moren vil beskytte ham. Samtidig føler Sander skyld: ”Kanskje mamma ikke hadde tatt de pillene hvis jeg hadde passet på?”. Hva gjør de ansatte i helse- og sosialtjenesten?
De overordnede spørsmålene som programmet tar opp er om pårørende får:
Programmet ble tatt i bruk i rus- og psykiatrifeltet i stavangerregionen og trondheimsregionen våren 2012, for å få erfaring fra brukerne. Nå skal Pårørendesenteret implementere programmet i Rogaland og ett fylke til, som ennå ikke er bestemt.
Institutt for Helsefag ved Universitetet i Stavanger jobber har fulgt utprøvingen av programmet i Stavanger, for å se på om opplæringsprogrammet bidrar til endring i helse- og omsorgstjenestens samarbeid med pårørende. Svaret vil komme i 2013.
– Det nye med disse rådene er at vi setter de ulike nivåene av medvirkning i en direkte sammenheng.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?