Et nytt og lovende behandlingsprogram om livsmestring og recovery for personer med schizofreni, bipolar lidelse og depresjon, er nå på full fart inn i Norge. Brukerens egne mål er utgangspunkt for behandlingen.
FIKK AMERIKANSK RECOVERY-INSPIRASJON: Den amerikanske klinikeren og forfatteren Susan Gingerich (midten), flankert av Karina Egeland (t.v.) og Kristin Heiervang (t.h.). De to sistnevnte er psykisk helsevern-forskere ved Ahus. FOTO: Gretha Evensen/NAPHA.
FIKK AMERIKANSK RECOVERY-INSPIRASJON: Den amerikanske klinikeren og forfatteren Susan Gingerich (midten), flankert av Karina Egeland (t.v.) og Kristin Heiervang (t.h.). De to sistnevnte er psykisk helsevern-forskere ved Ahus. FOTO: Gretha Evensen/NAPHA.
23. mai fikk 40 fagpersoner fra sju kommuner på Romerike i Akershus høre den amerikanske klinikeren og forfatteren Susan Gingerich fortelle om behandlingen, som heter Illness Management and Recovery (IMR).
IMR er allerede innført som behandling i to fagmiljøer i Norge, Kronstad DPS i Bergen og Nordfjord psykiatrisenter. Nå er turen kommet til Romerike i Akershus.
IMS er utviklet av Kim Mueser og medarbeidere ved Darthmouth Psychiatric Research Center i New Hampshire, USA. Også Gingerich har spilt en sentral rolle.
Behandlingsprogrammet er tatt i bruk i en rekke land, blant annet Australia, Danmark og Sverige.
Det er utviklet som et resultat av en gjennomgang av forskning på hva som virker ved sykdommene schizofreni, bipolar lidelse og alvorlig depresjon.
I alt 40 randomiserte kontrollerte studier av behandlingsprogrammet er gjennomgått. Fem effektive behandlingskomponenter er trukket ut, og danner grunnlaget for IMR. Brukerens egne mål er utgangspunkt for behandlingen. Sentrale elementer er:
I Sverige er IMR tatt inn i de nasjonale retningslinjene for psykosebehandling, og i Danmark implementeres metoden nå i store deler av spesialisthelsetjenesten. Brukere og pårørende har hatt en viktig rolle i komiteen som har utviklet behandlingsopplegget.
Seminaret på Romerike 23. mai var en introduksjon til en planlagt opplæring av 40 fagpersoner fra sju kommuner som inngår i Romeriksprosjektet.
Opplæringen består av et todagers seminar, med veiledning i ett år. Den starter høsten 2013. Behandlingsopplegget er delt inn i 11 moduler av ulik varighet, som gis individuelt og i gruppe.
En grundig manual og undervisningsmateriale gir retningslinjer for behandlingen.
Åpne kliniske studier har vist lovende resultater for IMR. Tre randomiserte studier, gjort i Israel, New York og Sverige har vist positive effekter av IMR.
Øyane DPS ser mulighetene ulike roller gir, på ulike tidspunkt, for pasienten.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?