Psykiatrisk Ambulansetjeneste i Bergen

Psykiatrisk Ambulansetjeneste i Bergen

Publisert: 03. april 2012.   Endret: 20. januar 2016

"Sorgenfri" - gatemagasinet i Trondheim har i sin utgave for mars 2012 en beskrivelse av psykiatriambulansen i Bergen. Reportasjen: En (u)vanlig dag på jobben.

ambulanse

Bergen har lang erfaring i ambulanse tilrettelagt for oppdrag knyttet til mennesker med psykiske lidelser. Ambulansen er spesialbygget til akuttpsykiatriske utrykninger og ambulansepersonellet har spesialkompetanse innen psykisk helsearbeid.

Journalist i Sorgenfri, Siri Gulliksen har skrevet reportasjen med utgangspunkt i at hun var med ambulansen på jobb en dag og beskriver oppdragene detaljert.

Les reportasjen i sin helhet på side 6 i dokumentet: En (u)vanlig dag på jobben.

Dialog som maktmiddel

Initiativtakere til psykiatriambulansen mente det burde være mulig å bruke ordets kraft og kommunikasjonens egenskaper i stedet for maktmidler og tvang.

På lik linje med fysisk sykdom skal man som akutt psykisk syk også få rett til akutt helsehjelp utenfor sykehus - og det ønsket man å gjøre på en mer verdig måte og uten bruk av politi, håndjern og bli kjørt bort mot sin vilje.

Tidligere ble politiet brukt som transportører på oppdrag knyttet til psykisk helse. Det er nå aktuelt i kun 15% av oppdragene.

Bruker tid på å skape tillit

Selv om pasienter befinner seg i en stor krise, psykose eller preget av vrangforestillinger gjør man sitt ytterste for å unngå unødig maktbruk. Man bruker den tiden det krever for å skape relasjon og tillit mellom pasient og helsevesen. Tid en ordinær ambulansetjeneste ikke har.

Tidsbruken per oppdrag er fra to minutter til 14 timer, men de aller fleste blir med frivillig til slutt.

Bilen er operativ mellom kl.10-21 alle dager. I gjennomsnitt er det 6 utrykninger per vakt.

Alltid tre på jobb

Psykiatriambulansen kjører alltid med en ambulansearbeider og to med videreutdanning innenfor psykisk helse. Bilen er et spleiselag mellom Helse Bergen og Sandviken psykiatriske sykehus, hvor helseforetaket stiller med bil og ambulansearbeider -og sykehuset med spisskompetanse på psykiatri.

Ved nyansettelser vektlegges personlighet, empati og erfaring fra tjenesten. Alle kurses i konflikthåndtering. Per i dag har psykiatriambulansen (PA) ni faste ansatte fordelt på seks årsverk.

Internasjonal suksess

Teamet i Bergen har hatt besøk av delegasjoner fra England, Sverige, Danmark og Skottland - alle nysgjerrige på hvordan PA fungerer i praksis og fascinerte over statistikken og rapportene de kan vise fram. Trondheim og Stavanger har satt biler i drift, men ikke etter samme modell som Bergen.

 

 

Psykiatrisk ambulanse i Bergen
  • Startet i mai 2005.
  • Målsetting: Sørge for at psykisk syke får et tilbud om transport til behandling preget av respekt, likeverd og faglighet.
  • Intensjonen er å motvirke stigmatisering og kriminalisering av mennesker med psykisk lidelse.
  • Evalueringsrapport fra 2009 framgår det at politiet er udelt positive - de får frigjort tid til annet arbeid.
  • 2011 hadde ambulansen i Bergen 2367 oppdrag - av disse 841 somatiske ambulanseoppdrag og 1526 psykiatrioppdrag.

Mer om

Behandling i psykisk helsearbeid Kriser Reportasjer Ulykker og katastrofer

Les også

Publisert: 12/3/2014

Levde erfaringer med psykiske kriser

Publisert: 17/3/2014

Tsunaminens følger for de involvertes psykiske helse

Publisert: 11/12/2013

Traumer kan gi vekst

Publisert: 25/4/2014

Et selvmord er ingen privatsak

Publisert: 22/1/2014

Ambulante akutteam ved distriktspsykiatriske sentre

Siste fra Kunnskapsbasen