IPS i hver femte kommune

IPS i hver femte kommune

Publisert: 17. januar 2019.   Endret: 23. august 2021

Stadig flere kommuner samarbeider med NAV om å hjelpe mennesker med rus- og psykiske helseproblemer ut i jobb. Mer enn hver femte kommune tilbyr nå IPS eller Supported Employment.

Kine Nan Lium

STØRRE PÅGANG: -Samhandlingsreformen innebærer en større pågang av brukere til kommunene. Dermed vil man nå flere ved å satse på IPS i kommunene, sier Kine Nan Lium i IPS Hadeland. FOTO: IPS Hadeland.

STØRRE PÅGANG: -...

-IPS er en måte å bringe NAV og helsetjenesten nærmere hverandre. I en del tilfeller har man lite kunnskap om hverandres roller: De som jobber med psykisk helse, har en annen innfallsvinkel i møtet med sine brukere, mens Nav også må stille krav i henhold til vilkår i lovverket. IPS innebærer et samarbeid som gjør at man får større innsikt i hverandres måte å jobbe på. Man ser forbindelseslinjer mellom det ulike etater gjør, sier leder for IPS Hadeland, Kine Nan Lium, til Dagens perspektiv.

Større rolle i kommunene

66 prosent av norske kommuner og bydeler oppga til SINTEF i 2018 at de hadde etablert et samarbeid mellom helse- og omsorgstjenesten og NAV om arbeidsrettet rehabilitering for personer med psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer. Året før var andelen 58 prosent. Kine Nan Lium trro den økte satsingen på IPS kan være med på å forklare oppgangen. Til Dagens perspektiv uttaler hun at samhandlingsreformen kan gi IPS en større rolle i kommunene.

-Samhandlingsreformen innebærer en større pågang av brukere til kommunene. Dermed vil man nå flere ved å satse på IPS i kommunene, sier hun til avisa.

Flest storkommuner som har

Det er store forskjeller i hvilke kommuner som tilbyr IPS og Supported Employment (SE). Blant større kommuner med over 60 000 innbyggere har så mange som 6 av 10 kommuner tilbud om disse metodene i det psykiske helsearbeidet. Blant kommuner med under 50 000 innbyggere er det bare tre av ti som har et slikt tilbud, og blant de minste kommunene gjelder det bare én av 20, skriver Dagens perspektiv.Størst økning i andel kommuner som svarer at de har tatt i bruk IPS finner man i Østfold.

-Her har man et ressurssenter for IPS. Denne drivkraften kan tenkes å forklare noe av økningen i Østfold, sier NAPHA-rådgiver Siri Bjaarstad om den formidable økningen i Østfold.

Der svarte 61 prosent av kommunene i 2018 at de har tatt i bruk Individuell jobbstøtte (IPS) eller Supported Employment. Året før var andelen 28 prosent.

Flere fornøyde med samhandling

Selv om så mye som 42 prosent av kommunene rapporterte i 2018 at samhandlingen mellom NAV og de kommunale tjenestene ikke var særlig god, var det også her en positiv utvikling. I 2017 var andelen 51 prosent.

De omtalte funnene for arbeid og psykisk helse kan du lese om på side 16, samt side 151-159, i SINTEF-rapporten.

Temaside

Mer om

Nyheter Arbeid og psykisk helse Individuell jobbstøtte (ips)

Les også

Publisert: 07/2/2014

Nytt IPS-verktøy tilpasset norske forhold

Publisert: 17/6/2014

-Må hjelpe folk ut i arbeid mer systematisk

Publisert: 09/9/2014

-Studier før jobb også viktig for mange

Publisert: 17/6/2015

Ut i jobb i eget tempo

Publisert: 25/9/2015

-Det handler om å tenne en gnist

Publisert: 04/12/2015

NAPHA-rådgiver disputerte om utviklingshemmede og arbeid

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss