Foreldre kan gjøre mye for å hindre mobbing og ensomhet

Foreldre kan gjøre mye for å hindre mobbing og ensomhet

Inkludering / Publisert: 15. september 2020.   Endret: 16. september 2020

Tana kommune driver et prosjekt som skal hjelpe ungdom til å få en bedre hverdag. Foreldrene har en viktig rolle i arbeidet.

tobias tana

AKTUELT: -En foredragsholder snakket om hvordan man kunne inkludere de som er annerledes. Det har jeg tenkt mye på siden, og jeg føler at vi unge i Tana begynner å bli ganske gode på det, sier Tobias Søderstrøm (15 år). (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

AKTUELT: -En foredragsholder ...

-Foreldre må være bevisst på sin rolle, og bidra i å inkludere de som er utenfor, sier Magnhild Stock, prosjektleder. 

-Får man til det i et lokalmiljø, kan man forhindre ensomhet og psykiske plager blant ungdommen. 

Gjennom Program for folkehelsearbeid i kommunene har Tana kommune fått midler til å drive et femårig prosjekt som har fokus på dette.  

-Det begynte med at vi gjorde noen funn som ikke var så bra i Nærmiljøprosjektet, Redd barna prosjektet “Alle barn har rett på fritid” og Ung Data 2018, forteller Stock. 

-Det viste seg at mange ungdommer er ensomme, føler seg mobbet og sliter med den psykiske helsa. Dette ville vi gjøre noe med.   

 -Ansvaret for hvordan det gårer ikke deres alene 

De søkte om midler fra program for folkehelsearbeid i kommunene, for å gjennomføre et prosjekt for å forebygge mobbing, ensomhet og bedre psykisk helse blant ungdomsskoleelever i Tana kommune.  

-Vi tenkte raskt at det var viktig å oppfordre foreldrene til å involvere seg mer. Ansvaret for hvordan de unge har det skal ikke overlates til de unge selv. Foreldre er veldig viktige personer for dem. God kontakt med voksne er sentralt for hvordan ungdommene utvikler seg, sier Stock. 

-Tøff tone mellom de voksne også 

Tana er en stor kommune, med seks, sju bygder som ligger langt fra hverandre. Det er 180 km fra den ene enden av kommunen til den andre. I midten av det geografiske området ligger Tana Bru, sentrum. Der er det tre ungdomsskoler; den samiske skolen, Tanabru skole og montessoriskolen.   

-Samtidig er det kanskje en litt tøff tone mellom voksne i Tana, sier Stock. 

-Det er en kulturell greie, som har sitt utspring i noe som skjedde for så lenge siden at nesten ingen husker det lenger. Det er for dumt om eldgamle skillelinjer mellom voksne skal påvirke de unges hverdag negativt. 

Klar tale fra ungdommene 

Prosjektet fikk sin oppstart i 2018, og skal vare til 2023.  

-I 2019 arrangerte vi et folkemøte, der vi inviterte ungdommer og foreldre. Det kom langt flere folk enn vi regnet med. Vi presenterte funnene fra Nærmiljøprosjektetog hadde diskusjoner rundt kafebord.  

Ungdommene selv gikk opp på podiet og sa hvordan de opplevde det.  

-Det viste seg at ungdommene ønsket at foreldrene skulle bli mer kjent med hverandre og bidra mer. Dessuten ville de at de ikke skulle snakke stygt om andre.  

Åpen ungdomsklubb rett etter skolen 

Det kom opp en ide om å skape en felles møteplass for alle ungdommene i de ulike bygdene, der foreldrene var sentrale. 

-Ideen gikk ut på å åpne lokalene til ungdomsklubben i sentrum, rett etter skoletid på torsdager, fra klokka 14- 17. Etter 17 er det ordinær ungdomsklubb.  

-Men dette kunne mange ungdommer nå være igjen i Tana Bru for å treffe andre unge, i stedet for å sette seg på bussen og dra fra hverandre, i hver sin retning.  

Foreldrene skulle bistå mellom klokka 14 og 17, være i lokalene, lage mat, og være der for de unge.  

Et stort løft 

Og slik ble det. Den nye møteplassen kom i drift høsten 2019. 

Med dette fikk ungdomsklubben et stort løft.  

-Samtidig ser man at det er de samme foreldrene som bistår her, som ellers, sier Stock. 

-Det er de som tar et tak på andre dugnader som melder seg. Nå ønsker vi at enda flere blir medVi er slett ikke i mål med prosjektet ennå, selv om vi har kommet godt i gang.  

God lagfølelse 

Et nytt møte, der alle ungdomsskoleelever og foreldre ble invitert, ble arrangert i november 2019.  

-Det kom hele 250 personer. Roger Finjord, tidligere landslagstrener i fotball for kvinner kom og snakket om hvordan en kan finne den gode lagfølelsen. Det ble satt fokus på hvor viktig foreldrene er i dette, forteller Stock.  

Tobias Søderstrøm (15)forteller hva som gjorde mest inntrykk på ham.  

-Finjord snakket om hvordan man kunne inkludere de som er annerledes. Det har jeg tenkt mye på siden, og jeg føler vi unge i Tana faktisk begynner å bli ganske gode på det. 

Temakvelder for voksne 

-I ungdomsklubben føler jeg at alle er med, og har noen å være sammen med. Og de gamle skillelinjene mellom ulike bygder og grupper, som de voksne snakker om, føler jeg at vi som er unge ikke bryr oss særlig om. 

 Man har også planer om temakvelder for foreldre i Tana. 

-Koronaen har foreløpig satt en stopper for det. Men det skal bli. Vi ønsker å sette fingeren enda mer på foreldrerollen, og på det at man som voksen påvirker ungene sine mer enn man tror. Måten man framtrer på har veldig mye å si for de unge.  

-Bidra helt konkret 

De ser at ungdommene møtes mer i Tana nå enn før, på tvers av skoler og bygder.  

-Prosjektet har gitt midler til grillstue og paintball-utstyr for en ungdomsklubb i en av bygdene også, forteller Stock. 

 -Ungdommene treffes mer enn før. Det er mange som ikke er så ensomme lenger.  

-Sørg for inkludering

-Men hvor godt vi har nådd de foreldrene som faller mest utenfor er vi usikre på. Uansett tenker vi det er bra at vi når ungdommene, sier Stock. Før hun avslutter med en appell til foreldre:  

-Se barna dine, og bidra for dem og andre unge, helt konkretSørg for inkludering. Det er så viktig at de møter andre og får gode ungdomsopplevelser. Måten du er på, i familien og stedet der du bor, påvirker ungdommen din mer enn du tror. 

Spent på resultatene 

Stock påpeker at dette er godt folkehelsearbeid. 

-Noen ganger er det ikke så mye som skal til for å forebygge utenforskap. Kanskje er det nok bare å plassere et par benker et sted. Eller gjøre som vi har gjort, lage en møteplass for ungdom på et nytt tidspunkt, med litt nye bidragsytere.  

Nå håper de at ensomheten går ned, og at færre føler at de blir mobbet.  

-Prosjektet skal evalueres av FAU og ungdomsrådet, som får hjelp fra kompetansesentrene som er knyttet til prosjektet i Finnmark. Vi venter også spent på hva Ungdata 2021 vil si oss.

 

Tiltaksutvikling i kommunene, mobbing, ensomhet og psykisk helse
  • Prosjekt i Tana kommune, som har som mål å redusere forekomst av ensomhet, mobbing og bedre den psykiske helsen blant ungdom fra12- 16 år. Man mener at foreldreengasjement er et tiltak for å redusere ensomhet, mobbing og psykiske lidelser.  
  • Finansieres av Program for folkehelsearbeid i kommunene 
  • Varighet: 2018 – 2023 
  • Prosjektet evalueres av FAU og ungdomsrådet, som får hjelp fra kompetansesentrene som er knyttet til prosjektet i Finnmark. Ungdata 2021 vil også gi pekepinn på hvordan man har lyktes i prosjektet.  
  • Samarbeidspartnere for Tana kommune: Andre programkommuner i Finnmark, Korus Nord, Sanks, Finnmark fylkeskommune, Fylkesmannen i Troms og Finnmark, KS.  
ENGASJERT: -Vi tenkte raskt at det var viktig å oppfordre foreldrene til å involvere seg mer. Ansvaret for hvordan de unge har det skal ikke overlates til de unge selv. Foreldre er veldig viktige personer for dem, sier prosjektleder Magnhild Stock. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

Mer om

Inkludering Barn og unge Helsefremming og forebygging Folkehelse Troms og finnmark Ensomhet

Les også

Publisert: 16/9/2020

-Målet er nulltoleranse for mobbing her på stedet

Publisert: 02/10/2019

Psykisk helse er tema på årets folkehelsekonferanse

Publisert: 29/9/2020

Annbjørg og Linda bidrar for å forebygge ensomhet, psykiske plager og mobbing

Publisert: 25/8/2016

Folkehelsepolitikk skal forebygge ensomhet og sosial utstøting

Publisert: 12/4/2019

Ny app for sosial inkludering

Publisert: 18/11/2021

Alle tiders nabokjerring

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss