Grunnleggeren av Housing First, Sam Tsemberis, har lenge sagt «Housing First, what’s next?» Det var dette Housing First-team fra hele Norge drøftet da de møttes til nettverkssamling i Trondheim forrige uke.
SVARTLAMON: Deltakere på nettverkssamling for Housing First får omvisning på Svartlamon, Norges første byøkologiske forsøksområde. (Foto: Mathias Estensen/NAPHA)
SVARTLAMON: Deltakere på nettverkssamling for Housing First får omvisning på Svartlamon, Norges første byøkologiske forsøksområde. (Foto: Mathias Estensen/NAPHA)
Fra programmet:
Ca. 25 deltakere fra åtte norske Housing First-team, var samlet i Trondheim for å lære av hverandre. I tillegg fulgte ca. ti deltakere fra fire team med digitalt. Temaet for samlingen var nærmiljø og sosial inkludering.
Tall fra BrukerPlan viser at så mye som hver sjette som har samtidige rus og psykiske helseutfordringer (ROP) har problemer knyttet til bosituasjon. 60% av disse menneskene har lite eller ingen form for meningsfull aktivitet, viser den samme kartleggingen.
– Ensomhet er et gjentakende problem for mennesker som sliter med enten å finne en trygg og god bolig, eller å etablere seg i en bolig etter å ha slitt med dette over tid, sier Sara Simonsen som jobber i SAMUR i Trondheim
SAMUR er et samhandlingstiltak for ungdom i aldersgruppen 18-25 år med utfordringer knyttet til rus.
Det er som oftest komplekse og langvarige problemer som gjør at man blir rusavhengig. Det er viktig at tjenestene «er på» når mennesker spør om hjelp.
– Tjenestene må tidlig på banen for å se det komplekse i situasjonen. Mennesker begynner ikke bare å ruse seg «ved et knips», sier Simonsen.
Internasjonalt har Housing First-metodikken også blitt tatt i bruk for blant annet ungdom som trenger tett oppfølging i boligsosialt arbeid.
Ikke alle boformer passer alle, og det er viktig at kommunene har ulike tilbud.
– Det er behov for et differensiert botiltilbud i en kommune, sier Håvard Spjøtvold fra Housing First-teamet i Trondheim.
– Noen har behov for en egen leilighet, andre har behov for bofellesskap. Housing First passer ikke for alle, utdyper han.
– Internasjonalt ser også Housing First i nye retninger, sier Petter Dahle, faglig rådgiver i NAPHA.
En retning er å se på nærmiljø og nabolag som en arena for sosial inkludering, såkalt «community first».
Tanken her er at bostedsproblematikk ikke kan løses kun ved at mennesker får en bolig, men at nabolagsinkludering gir en «pakke» som både hjelper den som sliter med bostedsløshet, samt at det skaper en større forståelse for den komplekse situasjonen.
Ved at mennesker blir inkludert og får benytte sine ressurser og talenter, starter en større systemendring.
I Trondheim finnes Svartlamon, som er Norges første byøkologiske forsøksområde. Området er organisert og drives etter prinsipper om bærekraftige miljøløsninger, flat struktur, gjennomsiktig økonomi, lav standard og rimelig utleie.
Området opererer med et beboerdemokrati, og et av målene er å skape et aktivt lokalsamfunn der alle bidrar til fellesskapet.
Det er en komité bestående av beboere som distribuerer leilighetene. Med tanke på å få inn et variert bomiljø baserer de seg på følgende kriterier: Aktive ressurspersoner, boligløse, innvandrere, håndverkere, kunstnere, økonomisk/sosialt vanskeligstilte, søkere som ikke har bodd på Svartlamon før.
Deltakerne på nettverkssamlingen fikk et innblikk i denne måten å bo på under et besøk der onsdag.
Boligstiftelsen på Svartlamon oppgir at de «har som formål å utvikle bærekraftige løsninger når det gjelder miljø på alle plan; økologi, sosialt, kulturelt, forvaltningsmessig, boligmessig, historisk og når det gjelder brukermedvirkning.»
Nettopp bærekraftsfokuset kan være et eksempel til etterfølgelse.
– Bruk FNs bærekraftsmål i det boligsosiale arbeidet, råder Mathias Estensen, faglig rådgiver i NAPHA. Han har tidligere jobbet i Oslo kommune med ulike aktiviserings- og inkluderingsprosjekter, blant annet i bo-oppfølgingstjenesten Flexbo i bydel St. Hanshaugen.
– Søk midler til ulike prosjekt som handler om aktivisering og inkludering. Spør brukerne om hva de har lyst til å holde på med, hvordan de kan bidra. Folk har ressurser og talenter, fortsetter han.
Eksempelvis: hvis det er søkt midler om prosjekt som handler om kunstutstilling, dra hjem til brukerne og spør hvordan de har lyst, eller ser for seg, at de kan bidra. Videre går det an å samarbeide med næringslivet; det er ikke farlig å spørre om å samarbeide.
– Kommunalt ansatte bør ta på skoa og oppsøke folk for å bli kjent med deres ressurser og styrker, oppfordrer Estensen.
Fra programmet:
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?