Housing First er en modell for varig bosetting av bostedsløse med rusmiddelavhengighet og/ eller psykiske helseproblemer. Modellen bygger på prinsipper om at tilgang til bolig er en grunnleggende menneskerett og at bruker skal ha reell medbestemmelse knyttet til valg av bolig og type oppfølging.
Housing First er en modell for varig bosetting av bostedsløse med rusmiddelavhengighet og/ eller psykiske helseproblemer. Modellen bygger på prinsipper om at tilgang til bolig er en grunnleggende menneskerett og at bruker skal ha reell medbestemmelse knyttet til valg av bolig og type oppfølging.
Modellen kommer opprinnelig fra USA og har etter hvert spredd seg til mange land i Europa og andre deler av verden. Housing First har blitt prøvd ut med gode resultater både i Danmark, Sverige og Finland. Her i Norge startet de første Housing First-prosjektene opp i 2012.
Les om den første europeiske Housing First-guiden
Å ha et hjem er ikke bare et grunnleggende menneskelig behov. Det er også en viktig motivasjonsfaktor for å kunne gjøre endringer i eget liv. Housing First kom som en reaksjon på at bostedsløse måtte gjennom botrening, rehabilitering eller behandling før det i det hele tatt ble aktuelt å få tildelt egen bolig.
Housing First gjør det motsatte. Først finner man et godt og egnet sted å bo, deretter driver man oppfølging etter brukerens behov og ønsker.
Brukerens behov for helhetlig hjelp og oppfølging er helt sentralt i Housing First modellen. Prinsippet om at boligen kommer først, betyr ikke at dette prinsippet overstyrer alle andre tjenester brukeren har behov for. Tvert imot skal det skapes helhetlige tjenester rundt den enkelte brukeren, og den individuelle hjelpen er ofte en forutsetning for at brukeren mestrer liv i egen bolig.
Innsatsen rettes mot å styrke brukerens livssituasjon på ulike livsområder, som bolig, økonomi, nettverk, helse, rusproblematikk, utdannelse og arbeid. Den individuelle oppfølgingen skal være basert på kunnskapsbaserte metoder. Blant metodene som særlig fremheves i denne forbindelse er ACT (Assertive Community Treatment) og ICM (Intensiv Case Management).
I den opprinnelige modellen for Housing First anbefales åtte prinsipper. (Tsemberis 2010):
Til sammen 25 norske kommuner har pr. 01.07.2021 igangsatt egne Housing First prosjekter. Prosjektene er finansiert av både Husbanken, Helsedirektoratet og Fylkesmennene, i tillegg til kommunene sjøl.
I Norge ble Rambølls rapport «Housing first – muligheter og hindringer for implementering i Norge» et startskudd for utprøving av modellen. Rapporten konkluderer med at det er gode muligheter for å få til å jobbe etter Housing First-modellen, også i Norge (Rambøll 2012).
I 2014 fikk Fafo i oppdrag fra Husbanken å dokumentere resultater og læring omkring arbeidet med Housing First i Norge. Oppdraget gikk over to år og resulterte i to delrapporter.
Første delrapport ble publisert i februar 2015. Denne har hatt som målsetting å gi en oversikt over Housing First prosjektene i tolv norske kommuner. Rapporten finner du her.
Andre delrapport ble publisert i februar 2016. Denne rapporten ser på resultatene av satsningen, prosjektgjennomføring og utarbeidelsen av et kartleggingsverktøy for videre bruk. Rapporten finner du her.
I 2019 publiserte Husbanken rapporten Housing First i Norge – En oppsummering av kunnskap om Housing First tiltak i Norge.
Det er etablert et nasjonalt nettverk for alle Housing First prosjektene i Norge. Nettverket ledes av NAPHA og det arrangeres to samlinger hvert år.
Napha.no publiserer med jevne mellomrom aktuelt stoff om Housing First fra Norge og andre deler av verden.
På veiviseren.no finner du mye nyttig stoff om Housing First og boligsosialt arbeid for øvrig.
NAPHA lanserte vinteren 2021 temaheftet "Et sted å bo - med rom for å leve, inspirasjon til boligsosialt arbeid" Her finner du masse gode eksempler, råd og tips. Artiklene legges også ut fortløpende på temasiden om bolig på napha.no.
Samtidig lanserte vi også en animasjonsfilm om Housing First, som kan være fin å anvende på fagdager og lignende. Den ligger ute til fri bruk.
Petter Dahle, faglig rådgiver
Anne Bergljot Gimmestad Fjelnseth, faglig rådgiver
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?