-Veldig mange beskriver at den psykiske uhelsen og rusen er livsbegrensende, mens arbeid og aktivitet ekspanderer og åpner livet opp igjen, sier Marius Veseth. I dette foredraget fra NAPHA-konferansen 2022 gir han et innblikk i en forskningsstudie om hva som oppleves som viktig i recoveryprosesser.
Marius Veseth har lenge vært opptatt av - og arbeidet som forsker med temaet recovery. I dette foredraget tar han utgangspunkt i CHIME-studien, som han forklarer kort.
Håp er gjennom CHIME og andre studier vist som veldig viktig for recoveryprosesser. Det samme er opplevelsen av mening i hverdagslivet. Mestring og myndiggjøring likeså. Studiene har også vist at det som er viktig for oss alle i hverdagen også er viktig i et recoveryperspektiv, sier Marius Veseth.
Samtidig er det også interessant å undersøke det særegne for ulike menneskers ulike recoveryprosesser, mener han.
–Recovery kan for eksempel se forskjellig ut om alvorlige psykiske lidelse eller ruslidelser er din utfordring. Mens mange med alvorlige psykiske lidelser kan bli møtt med oppfatningen om at fullstendig recovery ikke er mulig, kan en person med rusproblem kanskje bli møtt med et slags krav om at det er fullstendig recovery som gjelder, sier Veseth.
I foredraget gir han et interessant innblikk i Stayer-studien, som har fulgt folk over tid for å se hvordan det går med dem. Blant disse er en liten gruppe intervjuet om oppnåelsen av recovery. Denne delen av studien er et medforskningsprosjekt, der brukere var med på å gjennomføre intervjuene.
–Dette skapte et helt unikt datamateriale, der både intervjuer og den som blir intervjuet kommer frem gjennom dialog, noe som gjorde analysen særlig interessant, sier Veseth.
De som er intervjuet beskriver hvordan arbeid har en helt sentral rolle i recoveryprosesser. Aktiviteter er dessuten viktige fordi de forplikter og gir opplevelse av mestring. Og til slutt beskriver de hvordan aktivitetene bygget en bro tilbake til lokalsamfunnet igjen.
Veseth forteller om funnene, som kan oppsummeres slik:
–Det om helt tydelig frem hvilken viktig rolle arbeid spiller i recovery, noe som det også er grundig underbygget i forskningslitteraturen.
Samtidig fant de en annen linje i materialet og i andre studier som fortalte om hvor vanskelig arbeidslivet kan være, legger han til.
– Det slo oss da vi arbeidet med dette at vi kanskje må tenke litt videre enn arbeid med tanke på en meningsfull hverdag. Aktiviteter er kjempeviktige. Intervjuene vi gjorde fortalte oss om håp - og at gjennom aktivitet blir man noe mer en psykisk helse- og rusutfordringene. Man blir en fotballspiller, en syklist, en kunstner.
Se hele foredraget og de andre foredragene fra NAPHA-konferansen 2022 om meningsfull hverdag her på napha.no!
Som barn ble Kine Solend utsatt for overgrep. De fysiske og psykiske symptomene hennes ble likevel ikke sett i sammenheng.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?