Nylig møttes rundt 200 deltakere på den nasjonale Housing First-konferansen for å diskutere, dele og finne inspirasjon til videre arbeid for å eliminere bostedsløshet i Norge.
AKTUELT: Relasjoner og etterleving av metodeprinsippene sto på agendaen på konferansen i Oslo, der Sam Tsemberis deltok fra USA. (FOTO: Anne Bergljot Gimmestad Fjelnset/ NAPHA)
AKTUELT: Relasjoner og etterleving av metodeprinsippene sto på agendaen på konferansen i Oslo, der Sam Tsemberis deltok fra USA. (FOTO: Anne Bergljot Gimmestad Fjelnset/ NAPHA)
Det er nå 10 år siden Housing First som metode kom til Norge, og på høstens konferanse ble kunnskap og erfaringer som man har fått i løpet av disse årene, lagt på bordet.
Housing First har siden oppstart i 2011 hatt en jevn stigning i antall kommuner som jobber etter modellen. Fra nord til sør er det i dag omtrent 23 prosjekter. Mange som var representert på konferansen, både delte og mottok inspirasjon. Konferansen var spekket av med gode foredragsholdere både fra tjenester og kompetansesenter.
Grunnleggeren av Housing First, amerikaneren Sam Tsemberis, hadde kommet over Atlanteren for å delta på konferansen. Men klare ord og gode råd inspirerte han deltakerne, som kom fra mange kommuner, tjenester og organisasjoner.
– Sett dere et mål om å avslutte bostedsløsheten og en tidsfrist for når det skal være oppnådd, oppfordret Tsemberis.
– Bruk prinsippene i Housing First-metoden som strategi, for å jobbe målrettet.
Han viste til byen Milwaukee i Wisconsin, som i 2019 bestemte seg for å få bukt med bostedsløsheten for sine 300 bostedsløse innen tre år.
Ulike private og offentlige tjenester og organisasjoner bestemt seg for å samarbeide om å jobbe målrettet etter Housing First sine prinsipper. Disse prinsippene går ut på å skaffe bostedsløse bolig basert på personenes egne valg, og å jobbe helt konkret med basale aspekter av deres liv, som økonomisk stabilitet, aktiviteter og inkludering i samfunnet.
Hvert halvår gjorde de opp status. Nærmest på dagen tre år etter oppstart var de i mål.
Tsemberis slo fast at trygge og gode relasjoner leder til recovery. Og at hvordan man har det og fungerer der man bor, spiller en stor rolle.
– I Milwaukee spiller lokalsamfunnet på lag med tjenestene. Istedenfor å tilkalle politi, hvis noen er ruset eller skaper uro, ringer de sosialtjenesten. Da kommer Housing First-teamet for å sjekke ut saken. I de aller fleste tilfellene har Housing First-teamet kjennskap til de de menneskene det gjelder, og håndterer saken videre.
– Nøkkelen til suksessen er at kommuner har god kjennskap til de menneskene de jobber med. Gjennom gode og trygge relasjoner er det mulig å bli kjent med menneskene, ikke bare diagnosen eller det som er vanskelig, sier Tsemberis.
Housing First handler først og fremst om mennesker, sier Tsemberis.
– Metoden har mennesket i sentrum, og så skaper vi tjenester rundt personen, tjenester som møter personens behov. Dette istedenfor at personen må tilpasse seg våre tjenester.
– Det er godt dokumentert at denne måten å jobbe på gir svært høy bostabilitet for personer med store utfordringer innen rus og psykisk helse, og bedre livskvalitet for den enkelte, slår han fast.
Basisprinsippene i Housing First er brukermedvirkning, å skille bolig og tjenester, tjenester som matcher behov, recovery-basert arbeid og sosial inkludering.
– Brukermedvirkning er grunnsteinen i en recovery-prosess. Mennesker som sliter med rus eller psykiske vansker, har som oftest et første ønske om en trygg og god bolig. Etter at denne tryggheten er på plass, er det lettere å tenke på andre ting, som behandling eller at de kan være med på forskjellige aktiviteter.
Housing First handler ikke om å gi andre eller bedre privilegier til deltakerne, påpeker Tsemberis.
– Det handler om å gi bostedsløse mennesker, som sliter med rus og psykiske helse de samme rettigheter og muligheter som alle andre har.
Statsforvalterne i Vestland, Rogaland, Nordland og Innlandet, Husbanken, Kinn kommune og NAPHA samarbeidet om å arrangere konferansen.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?