Brukerne hjelper til med matlaging og lager gaveartikler som er til salgs i Kafé Makalaus. Bak disken står miljøarbeiderne Oddny og Marianne og forsikrer at alt går riktig for seg.
AKTUELT: – Jeg tenker at denne kafeen er en stigma-løs plass, sier Marianne Gran, miljøarbeider i psykisk helse- og rustjenesten i Gol kommune (t.v.) T.h.: Oddny Rustberggard. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
AKTUELT: – Jeg tenker at denne kafeen er en stigma-løs plass, sier Marianne Gran, miljøarbeider i psykisk helse- og rustjenesten i Gol kommune (t.v.) T.h.: Oddny Rustberggard. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
Ikke alle som jobber med psykisk helsearbeid i kommunene har et kontor som sin daglige arbeidsplass. For Oddny Rustberggard og Marianne Gran i Gol kommune, består en del av arbeidshverdagen av å jobbe i en pulserende kafe.
Kafé Makalaus ligger sentralt til i Gol sentrum. Det er et sted der brukere av kommunens tjenester innen psykisk helse møtes for kreativt arbeid, sosialt samvær og ymse aktivitet. Her er det snekring og quiz, matlaging, strikking og skravling.
Trivselsfaktoren ser ut til å være høy både hos de kommunalt ansatte, og de som er her som brukere. Det er ikke så lett å se hvem som er hvem. Alle ser ut til å hjelpe hverandre og bidrar med det de kan
– Mangfoldet vi har her er veldig artig, sier Gran og slår ut med armene.
– På Makalaus har vi brukere av kommunens psykisk helse- og rustjenester, og vi samarbeider også med NAV, der vi aktiviserer mennesker med aktivitetsplikt. Dette omfatter blant annet nye landsmenn, flyktninger på språktrening og folk som trenger arbeidstrening. Vi har flyktninger fra Ukraina og Somalia, blant annet her, samt personer med annen type bakgrunn.
Hun beskriver det som litt magisk, at både språktrening, sosialisering og mestring går hånd i hånd, gjennom oppgavene som må gjøres.
– Når folket hjelper til med å lage mat, eller driver med håndverk eller noe annet, så skjer det automatisk. De opplever å være nyttige, å være sammen med andre mennesker og å gjøre en jobb. Dette er gullet vårt her på Makalaus, sier hun.
Gran har nettopp mikset en kyllingsalat som hun har båret ut til en av de mange lunsjgjestene. Oddny Rustberggard skal straks være med på quizen, som blir ledet av erfaringskonsulentpraktikant Hanne Lunde.
Brukerne har allerede satt seg i grupper ved bordene, for å delta. Både Rustberggard og Gran er ansatt som miljøarbeidere i psykisk helse- og rus-tjeneste i Gol kommune.
– Det er annerledes å jobbe med brukere på en kafe som dette, enn på mer tradisjonell måte, sier Gran.
– Her ser du enda mer hvilke typer de ulike personene er. Kommer det mye folk, hender det at noen må trekke seg litt tilbake. Og det får de lov til.
– De kan ta seg en tur ut, eller dra hjem. Og så kan de strekke grensene og våge mer og mer etter hvert, om det er et mål de setter seg. Det er spennende å følge med på utviklingen deres.
– De får virkelig muligheten til å sosialisere seg, føyer Rustberggard til.
– Og de fleste gjør noe med hendene når de er her. Det er flott å se alt det fine de skaper, mestringen de opplever, ved å bli ferdig med et produkt, og gleden, når noen stikker innom for å kjøpe varene.
På Trip Advisor er Kafé Makalus ranket som Gols beste, med masse anbefalinger.
– At folk fra land som Japan og Italia legger inn meldinger om at de setter pris på det som vi og brukerne våre yter, er vi veldig stolte av, fortsetter Rustberggard.
– Det er en autentisk setting, her på Makalaus. Og vi tror folk som kommer innom veggene her, merker den gode stemningen. Sist år, da målte antall brukerbesøk, fikk vi 1700. Det er vi veldig fornøyd med.
Kafeen har eksistert siden 2017. Rustberggard har jobbet der nesten fra oppstarten. Gran kom inn i 2023. Før jobbet hun mest med tunge rusmisbrukere i kommunen.
– Hjertet mitt er også nær mine gamle brukere, forteller Gran.
– De kommer ikke hit. For å jobbe her må en være rusfri. En må klare å forholde seg til klokka. For tida har vi ikke ruskonsulent i Gol kommune, og jeg tenker en del på akkurat det. At mine gamle brukere kanskje skulle fått et enda bedre psykisk helsetilbud enn det de får i dag. De som er i aktiv rus, gjemmer seg hjemme.
Men totalt sett er Makalaus en bra plass, sier de.
– At så mange ulike typer brukere er samlet på ett sted, er bare positivt. Det er så fint å se hvordan alle i gruppa aksepterer hverandre, og hvordan integreringen går naturlig, sier Rustberggard.
– Jeg tenker at denne kafeen er en stigma-løs plass, sier Gran.
– Det er plass for inkludering og aksept. Kanskje er det også det alle de som har gitt kafeen mange stjerner på Trip Advisor merker.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?