Kommunene i Hallingdal samarbeider systematisk om psykiske helsetjenester

Kommunene i Hallingdal samarbeider systematisk om psykiske helsetjenester

Praksiseksempel / Publisert: 02. november 2023.   Endret: 14. mai 2024

– I stedet for å legge et gullegg hver for oss, har vi lagt et sammen, og etablert Hallinghelse. For å nå flest mulig brukergrupper, har vi valgt å skape mange kurs for innbyggerne.

ragna

AKTUELT: Ragna Torkelsgard koordinerer nettverket «Selvhjelp i Hallingdal». – Mandatet til selvhjelpsgruppene er forankret hos helse- og omsorgslederne i alle kommunene. Hver kommune har sin ressursgruppe som er dynamisk, og består av kommunalt ansatte fra de psykiske helsetjenestene, Frisklivssentralen, Frivilligsentralen og ellers frivillige ildsjeler og brukerorganisasjoner, forklarer hun. (FOTO Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

 

AKTUELT: Ragna Torkelsgard ko...

Det sier Ragna Torkelsgard, koordinator for læring og mestring, i Hallinghelse. Hallinghelse er et helsesamarbeid de seks kommunene i Hallingdal har etablert for å gi innbyggerne gode, målrettede psykiske helse – og omsorgstilbud.

– Vi satser på velferdsteknologi, læring og mestring og selvhjelpsgrupper. Sistnevnte drives i samarbeid med frivilligheten.

– Det er særlig viktig å nå pårørende. Å gi dem hjelpen de trenger.

Et vell av målrettede kurs

Innbyggerne i de seks kommunene har tilbud om kurs innen friskliv, læring og mestring. Det er de psykiske helsetjenestene i kommunene og Frisklivssentralene som står bak de fleste kursene, mens Hallinghelse koordinerer kursene.

– Noen eksempler: Sov Godt, Tobakksfri, Snussluttekurs, Bra Mat (praktisk matlaging, Tankevirus, Livsstyrketrening, Hverdagsglede, Kurs i mestring av belastning (KiB), Oppmerksomt nærvær i naturen, Mindfulness, selvhjelps/mestringsgrupper. Sorggrupper, Foreldreveiledning.

– Kursene handler mye om livsstil og hvordan vi kan endre ugunstige mønster, deriblant hvordan tanker og følelser påvirker oss. Selvhjelps/mestringsgrupper handler om erfaringsdeling for økt mestring, sier Torkelsgard.

Mange tilbud for pårørende

Målgruppe for kursene er primært personer over 18 år, men noen av kursene er åpne for de fra 16 år. Innbyggere i alle kommunene i Hallingdal kan delta.

– Kursene/gruppene er åpne for alle som måtte ønske en endring. Vi ser at selvhjelpsgruppene er et stort behov blant pårørende. Vi har grupper for foreldre til barn/unge som sliter med ufrivillig skolefravær og for pårørende til barn/unge med autisme eller andre nevroutviklingsforstyrrelser.

– I tillegg har vi selvhjelpsgrupper for pårørende til alvorlig syke og pårørende etter selvmord. I høst skal vi også starte pårørendegrupper i forhold til rus, demens, samt en sorggruppe for samlivsbrudd.

– I tillegg er det diagnosespesifikke kurstilbud fra spesialisthelsetjenesten lokalt på Hallingdal Sjukestugu.

Brukerorganisasjoner og kirken er med på laget

Kursene er i regi av ulike avdelinger i kommunene: De psykiske helsetjenestene, Frisklivssentraler, Helsehus, Mestringsavdeling, Familiens Hus. Torkelsgard er ansvarlig for noen kurs, i regi av jobben hun har i Hallinghelse.

– Selvhjelpsgruppene er i regi av nettverket «Selvhjelp i Hallingdal», og mandatet er forankret hos helse- og omsorgslederne i alle kommunene i Hallingdal. Jeg koordinerer nettverket. Hver kommune har sin ressursgruppe som er dynamisk, og består av kommunalt ansatte fra de psykiske helsetjenestene, Frisklivssentralen, Frivilligsentralen og ellers frivillige ildsjeler og brukerorganisasjoner.

– I tillegg er NAV og kirken representert i noen av ressursgruppene, sier Torkelsgard.

– Kirken er en del av nettverket, som mange andre. De har kontakt med mange personer som kan være med i gruppene. De driver sorggrupper og har mye erfaring med å drive grupper.

Lokalavis og Facebook

Kursene og gruppene er et interkommunalt tilbud og foregår i kommunale bygg. Torkelsgard forteller at det er nok av folk som kan ha nytte av tilbudene i Hallingdal. Likevel kan rekruttering være utfordrende. De jobber mye med å gjøre tilbudene kjent, og har laget kursportalen www.kursihallingdal.no, der folk kan gå inn på kursene og melde seg inn på nett.

– I tillegg bruker vi Facebook mye, både Hallinghelse sin side, Selvhjelp i Hallingdal sin side og kommunene sine egne FB-sider. Vi kjører også en annonse i lokalavisa Hallingdølen hver 14.dag, med oversikt over de seks kommende tilbudene, forklarer hun.

Alle kommunene satser på lavterskeltilbud

De psykiske helsetjenestene i kommunene er godt kjent med tilbudene og rekrutterer brukere ut til kursene så godt de kan, ifølge Torkelsgard.

– Flere av kommunene ønsker å satse på gruppetilbud, for å korte ned individuelle konsultasjoner. Alle kommunene satser på lavterskeltilbud, og de fleste avdelingene har lavterskelteam hvor man raskt kan få en samtale.

– Vi har tro på at dette er veldig viktig, og at innbyggere får tilbud om gode, eksisterende gruppetilbud de kan ha nytte av.

 

Fakta om Hallinghelse
  • Er et interkommunalt helsesamarbeid mellom de seks kommunene i Hallingdal: Hol, Ål, Gol, Hemsedal, Nesbyen og Flå.
  • Skal ta initiativ til og koordinere fag- og utviklingsprosjekter innen helse og omsorg, med mål om å sikre likeverdige helsetjenester.
  • Skal jobbe for godt samarbeid og samhandling mellom kommunene i Hallingdal og Vestre Viken helseforetak.
  • Ble opprettet i 2013 og videreutviklet og utvidet gjennom politiske vedtak i 2019.
  • Har gjennom de siste 10 årene hatt ansvaret for gjennomføring av flere utviklingsprosjekter med ekstern, økonomisk støtte.
  • De senere år har kommunene valgt å samarbeide om kompetansestillinger som kommunene er for små til ha selv, men som man ser at regionen og helsetjenestene i kommunene kan dra stor nytte av.
  • Er driftet i en vertskommunemodell med Ål kommune som vertskommune.
  • Hallinghelse får sitt oppdrag fra helse- og omsorgslederforum, som består av kommunalsjefene for helse- og omsorg i de seks kommunene i Hallingdal. Daglig leder for Hallinghelse er i tett dialog med helse- og omsorgslederforum og har fast innpass på møter i forumet.

 

Selvhjelp i Hallingdal-nettverket
  • Ble etablert i januar 2021.
  • Er et nettverk med samhandling mellom kommunene i Hallingdal, for å fremme selvhjelp og selvhjelpsgrupper. Samarbeidet er mellom fag og frivillighet lokalt og Selvhjelp Norge nasjonalt.
  • Har utarbeidet brosjyren «Sammen om endring», som er distribuert til samtlige husstander i Hallingdal. I tråd med podkasten «Gullet i dr*tten» er målet med dette å gjøre selvhjelp tilgjengelig, øke kunnskapen om selvhjelpsgupper som verktøy for livsmestring og senke terskelen for å ta kontakt.
  • Nettverket ønsker å knytte til seg mennesker fra hele dalen i et mangfold av roller, fra frivillig engasjerte, frivillige organisasjoner, offentlig ansatte, politikere og privat næringsliv. Man opplever at mange er på tilbudssiden. Mantraet er at alle kan bidra til å gjøre en forskjell.

 

Kommunene i Hallingdal, innbyggertall
  • Hol: 4506 
  • Ål: 4862
  • Gol: 4767
  • Hemsedal: 2645
  • Nesbyen: 3299
  • Flå: 1097
Temaside

Mer om

Små kommuner Organisering av tjenester Pårørende Rusproblem og psykisk lidelse Selvmord Frivillighet Hol Ål Hemsedal Nesbyen Gol Flå Interkommunalt samarbeid Folkehelse Lavterskeltilbud Praksiseksempler Buskerud Likeverdige tjenester

Les også

Publisert: 14/11/2023

– Med Helsehuset har vi samlet forebygging og psykisk helse og rus på en måte som er unik i Norge  

Publisert: 20/11/2023

Heidi tar fatt som erfaringskonsulent med pårørendeerfaring i Hemsedal

Publisert: 19/10/2022

-Lurt å støtte seg på nabokommunene i det psykiske helsearbeidet

Publisert: 24/5/2023

Åtte små trønderkommuner samarbeider om brukerpanel

Publisert: 07/11/2023

Hanne var bruker, hjelper nå andre

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss