– Kan være gull å henvise brukere til eksterne tilbud som MAS

– Kan være gull å henvise brukere til eksterne tilbud som MAS

Praksiseksempel / Publisert: 12. desember 2023.   Endret: 13. desember 2023

– Psykisk helse- og rustjenestene i kommunene må bli enda bedre på å benytte seg av eksterne samarbeidspartnere. Selv henviser jeg ofte brukere til MAS.

mas

AKTUELT: – Vi i jobber recoveryorientert, og MAS er en nyttig samarbeidspartner. Det er viktig for disse personene å fylle dagene med positivt innhold, og det de får på MAS er da en del av den recoveryorienterte tilnærmingen. Det er fint å se hvordan MAS supplerer tilbudene vi har i kommunen, sier Eivind Vargas Theodorsen, psykisk helsearbeider i bydel Grorud, Oslo kommune. (FOTO: MAS) 

AKTUELT: – Vi i jobber r...

Det sier Eivind Vargas Theodorsen, psykisk helsearbeider i bydel Grorud, Oslo kommune. MAS er et tilbud som gir mennesker med psykiske og fysiske helseutfordringer mulighet til å mestre et håndverk og bli en del av et sosialt nettverk.

– For oss er MAS en flott samarbeidspartner. Jeg henviser ofte personer som har kommet ut av arbeidslivet, og som kan ha vært i poliklinisk behandling dit, sier Theodorsen, som jobber halvt om halvt i oppfølgende virksomhet og som faglig leder på Løkta aktivitetssenter i Grorud bydel.

– Vi i jobber recoveryorientert, og MAS er da en nyttig samarbeidspartner. Det er viktig for disse personene å fylle dagene med positivt innhold, og det de får på MAS er da en del av den recoveryorienterte tilnærmingen. Det er fint å se hvordan MAS supplerer tilbudene vi har i kommunen.

Må være villig til å utfordre seg

Det brukerne får hos MAS, og de de får i Grorud bydel i Oslo kommune, supplerer hverandre, forklarer Theodorsen,

– På MAS får de sosial trening. De får også tilgang på et høykvalitetsopplegg der håndverk står i sentrum. MAS er styrt av kunstnere, som virkelig kan sine ting, og for mange av brukerne er det et godt springbrett videre. De som kommer dit, får mulighet til å komme på et høyt nivå. En kunstnerisk åre ikke er en forutsetning. Men de må være villig til å utfordre seg og prøve noe nytt.

Springbrett til å klare seg sjøl

Theodorsen er for å inkludere brukere inn i positiv aktivitet, og nevner flere typer eksterne, lokalbaserte samarbeidspartnere, som psykisk helse- og rustjenester i kommunene kan knytte kontakt med.

– Det kan være idrettslag, stiftelser og mye annet. Når et menneske skal komme seg ut på rett kjøl, er det veldig viktig at de får tilknytning til et sted. Det er et springbrett til å klare seg sjøl. Det fins mange spennende samarbeidspartnere for psykisk helse og rustjenestene, om en bare begynner å lete. 

MAS kultur- og aktivitetssenter i Oslo

MAS er en privat stiftelse som tilbyr kurs i kreative håndverksteknikker til voksne mennesker med helseutfordringer som gjør at de står utenfor arbeidslivet. MAS har rundt 90 elever fordelt på 125 kursplasser hver uke.

– Vi som jobber her er ikke helsefagarbeidere, men kunstnere og kunsthåndverkere. Vi har hovedfokus på kreativitet og det å skape med hendene, sier Tonje B. Andersson, daglig leder i MAS kultur- og aktivitetssenter.

Driftes gjennom Oslo kommune

MAS holder hus på Veitvet, og driftes gjennom en støtteordning i Oslo kommune som heter «Tilskudd til frivillige og ideelle organisasjoner innen helse og sosialområdet i Oslo».

– I tillegg søker vi private legater og fond, men disse støtter så og si aldri drift, kun investeringer, prosjekter, arrangementer etc. Vi mottar også litt midler fra Grasrotandelen og av og til gaver og donasjoner, sier Andersson.

Det 580 m2 store lokalet som MAS i dag leier på Veitvet, rommer verksteder til ulike håndverkskurs, pluss et kjøkken.

– En ansatt lager lunsj, som elevene kan kjøpe til en rimelig penge. Med rundt 120 kursdeltagere hver uke, har vi behov for en god del utstyr og materialer, forklarer Andersson.

Elevene betaler en semesteravgift på 1000,- per kurs.

– En gang i året arrangerer vi et stort marked med utstilling, café og lotteri. Da selges elevarbeider til inntekt for MAS og kursene våre. Slik bidrar også elevene til fellesskapet.

Litt om historien til MAS

På 1970-tallet startet den Norske Husflidsforening opp et prosjekt som skulle gi mennesker med funksjonsnedsettelse mulighet til å bli sysselsatt med meningsgivende husflidsarbeid. -Man erfarte raskt at disse menneskene slet med isolasjon og passivitet, og så at de trengte et mer strukturert tilbud.

– Gjennom tidene har mange aktører vært inne. Stor frivillig innsats, en iherdig stå- på vilje hos ansatte og samarbeidspartnere som har støttet oss økonomisk har gjort at MAS har vokst til det vi er i dag, slår Andersson fast.

Får henvist deltakere fra kommune og spesialisthelsetjeneste

Rekruttering av elever skjer gjennom at de som er interessert tar kontakt selv, eller via en behandler eller pårørende. Andersson forteller at behandlere fra både kommune- og spesialisthelsetjeneste henviser brukere til MAS. Deltakerne kan også ta direkte kontakt selv.

– NAV og fastleger henviser brukere hit, det samme gjør kommunale dagsenter og lavterskeltilbud, som for eksempel Løkta på Grorud og 31b i sentrum. Ulike DPS henviser til oss, og ruspoliklinikken på Ullevål gjør det.

– Først gjør vi avtale om en uforpliktende samtale med omvisning. Så kartlegger vi behov og interesse. Vedkommende kan starte omgående, så lenge vi har ledig plass. Den nye eleven må deretter ta med en henvisning/ et skriv fra en behandler som bekrefter at hen har behov for å delta i tilbudet.

Et godt sted å være

MAS blir et viktig holdepunkt i hverdagen for mange av elevene.

– Særlig i starten blomstrer mange opp og blir veldig ivrige. Vi får tilbakemeldinger om at de opplever det som viktig å komme, selv om de har en dårlig dag. Og at den dårlige dagen da blir til en bedre dag.

– Enkelte elever jobber gradvis mer og mer og slutter hos oss til slutt. MAS skal ideelt sett virke som en støtte tilbake til et vanlig liv med jobb eller studier. Men mange er for syke til å klare det, og det er nok disse MAS blir mest viktig for.

Gjør brukerundersøkelser

MAS foretar brukerundersøkelser ca. hvert 2.-3. år.

– Den siste hadde vi på vårparten i år. Å lese en reell effekt ut av disse kan være utfordrende, da de er vanskelige å anonymisere og dette kan påvirke de svarene vi får. Men på spørsmål om hva MAS betyr for den enkelte, får vi utelukkende positive tilbakemeldinger, sier Andersson. Hun slår fast at kunst og kreativitet som terapiform er forsket en del på.

- Det finnes flere eksempler på publikasjoner som vi opplever underbygger vår metode som hensiktsmessig.

 

MAS (Mestring-Aktivitet-Samspill)
  • Ideell stiftelse som jobber for å gi mennesker en verdig hverdag gjennom å tilby kurs i kreative håndverksteknikker, som maskinstrikk, vev, kreativ søm, lappesøm, keramikk og maling. Gir mennesker med psykiske og fysiske helseutfordringer muligheten til å mestre et håndverk og bli en del av et sosialt nettverk.
  • MAS-metoden er å gi hver enkelt elev kreative utfordringer som styrker deres mestringsfølelse. Håndverket brukes som et middel til hjelp til selvhjelp. Ved å lede fokus vekk fra sykdom og problemer og over på håndverk og sosialt samspill erfarer man at selvfølelsen vokser og at elevene styrkes i møte med samfunnet.
  • Er et tilbud i Oslo for mennesker i alderen 18-67 år. Har åtte fast ansatte, der de fleste har pedagogisk utdannelse. Noen har også høyere utdanning og/ eller erfaring innen kunst, håndverk og design. Alle ansatte har erfaring fra omsorgsyrker. 
  • Skolen har rundt 240 elevplasser per år. Hvor lenge den enkelte elev har tilbud ved skolen, varierer veldig. Det kan være alt fra ett semester, til mange år. 
  • Undervisningen skal gjennom et trygt og stabilt miljø oppøve elevenes ferdigheter, styrke selvfølelse og forebygge ensomhet. Deltagelse i MAS’ undervisning gir eleven sosial trening og er et ledd i elevens rehabiliteringsprosess ved hjelp til selvhjelp.
Eivind Vargas Theodorsen, psykisk helsearbeider i bydel Grorud, Oslo kommune.
Tonje B. Andersson, daglig leder i MAS kultur- og aktivitetssenter
Temaside

Mer om

Recovery Aktivitet og fritid Arbeid og psykisk helse God hjelp i et brukerperspektiv Oslo Praksiseksempler

Les også

Publisert: 30/6/2023

Driverne av Dagfolkehøgskolen i Oslo håper andre tar over roret

Publisert: 23/6/2023

Sommersus i kolonihagen til Recoverysenteret i bydel Nordre Aker i Oslo

Publisert: 15/3/2016

Tilbyr unge som sliter praksis i kommunal bruktbutikk

Publisert: 11/2/2015

Gir rask hjelp mot angst og depresjon

Publisert: 21/11/2024

Fra fragmentert til helstøpt psykisk helse- og rustilbud i Frogner bydel

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss