Campkonferansen «Naturen som medspiller for god psykisk helse» foregår i Sylane i august. – En fin anledning til å få ny lærdom og bygge nettverk, sier faglig rådgiver i NAPHA, Trond Asmussen.
AKTUELT: – Med dette samarbeidet kan vi bedre folkehelsa for grupper som har utfordringer med psykisk helse og rus, og som trenger en grad av tilrettelegging, for å benytte sentrale folkehelsesatsninger som Friluftslivets år 2025 og ABC for god psykisk helse, sier faglig rådgiver i NAPHA, Trond Asmussen. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
AKTUELT: – Med dette samarbeidet kan vi bedre folkehelsa for grupper som har utfordringer med psykisk helse og rus, og som trenger en grad av tilrettelegging, for å benytte sentrale folkehelsesatsninger som Friluftslivets år 2025 og ABC for god psykisk helse, sier faglig rådgiver i NAPHA, Trond Asmussen. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
Foreningen er frivillig og allmennyttig og har følgende formål:
– Bli med på konferanse på Nedalshytta i vakre Sylane, lokker faglig rådgiver i NAPHA, Trond Asmussen.
Personer som vil lære mer om utendørsterapi kan få kunnskap og bygge nettverk på en konferanse ved foten av Sylane i den trønderske fjellheimen først i august.
Campkonferansen «Naturen som medspiller for god psykisk helse» er for personer som jobber eller beveger seg i krysningspunktet mellom friluftsliv, helse og oppvekst, arbeider innen offentlig og privat sektor eller er engasjert i frivillig sektor.
– Vi skal være på Nedalshytta, med Den Norske Turistforening, DNT som vertskap. Dette er indrefileten av trøndersk fjellnatur. Du kan ligge ute eller inne og nyte godt av bekvemmeligheter og mat på Nedalshytta, forteller Asmussen.
Han slår fast at årets program er omfattende, og kan gi spennende aha-opplevelser og faglig påfyll.
– Programmet gjenspeiler et tredelt likeverdig kunnskapssyn, der både erfaringskompetanse, praksisfelt og forskning har fått plass.
– Deltakerne får høre om hvordan en kan drive praktisk, psykisk helsearbeid utendørs, både i kommunal sektor og i spesialisthelsetjeneste, hvordan det å lage turmat kan være et inkluderingsverktøy, og ulike måter å benytte erfaringskompetanse på.
– Vi har også med oss FIRE, som er en frivillig organisasjon med mange års erfaring med å bruke fysisk aktivitet og natur i sitt arbeid. I tillegg vil dyktige turledere fra DNT dele av sin omfattende frilufts-kompetanse med oss, sier Asmussen.
Asmussen er leder i NFUT, Norsk forening for utendørsterapi.
– Ledervervet i NFUT kom som en konsekvens av at NAPHA er interessert i å følge og bidra til utvikling av utendørsterapi i Norge, forteller han.
– Vi bidrar nå til å få foreningen som en paraplyorganisasjon godt i gang, gjennom et konstituert styre. Men allerede på konferansen er det valg og tid for nye krefter. Så her er det bare å bidra, for de som er interessert.
– Når vi deler kunnskap og kompetanse på tvers av offentlige tjenester, frivillige organisasjoner, brukerorganisasjoner innen helse og rus, så vel som friluftsorganisasjoner, bidrar vi til at mennesker kan lære å bruke naturen, for å få en bedre psykisk helse.
– Dette er et viktig bidrag til en bedre folkehelse, også blant sårbare grupper i samfunnet, konstaterer Asmussen.
– Hvordan kan en beskrive NAPHAs rolle i utendørsterapi-nettverket i Norge?
– NAPHA har bidratt til å utvikle, etablere og drive et kurskonsept på utendørsterapi i Trøndelag, sammen andre kompetansesentre og brukerorganisasjoner. Vi har nå også DNT med på laget. Miljøet i Trøndelag er siden starten vokst til over 200 utøvere, og har også spredt seg bla til Østlandet, der Korus Øst og DNT nå driver kurs. Slik bidrar vi til å spre kompetanse også nasjonalt, forklarer Asmussen.
– Det er flott å kunne bidra til å utvide samarbeid og kunnskapsutveksling mellom friluftsorganisasjoner som DNT, psykisk helse og rusfeltet og ulike frivillige organisasjoner.
– Med dette får vi et kraftig løft, som kan bedre folkehelsa for grupper som har utfordringer med psykisk helse og rus, og som trenger en grad av tilrettelegging, for å benytte sentrale folkehelsesatsninger som Friluftslivets år 2025 og ABC for god psykisk helse.
Foreningen er frivillig og allmennyttig og har følgende formål:
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?