-Friluftsliv og utendørsterapi kan gi personer med psykisk helse- og rusutfordringer bedre liv. Jeg håper flere kommuner begynner med det, sier Sigrid Rohde.
ENGASJERT: Sigrid Rohde er rådgiver ved Kompetansesenter rus Midt-Norge, og brenner for at flere psykisk helsearbeidere skal ta i bruk friluftsliv og utendørsterapi som metode. (FOTO: Privat)
ENGASJERT: Sigrid Rohde er rådgiver ved Kompetansesenter rus Midt-Norge, og brenner for at flere psykisk helsearbeidere skal ta i bruk friluftsliv og utendørsterapi som metode. (FOTO: Privat)
Rohde er faglig rådgiver i KORUS Midt, og primus motor for kursopplæringen i utendørsterapi, som foregår i Trøndelag. Målgruppen er ansatte i kommuner, spesialisthelsetjeneste og frivillig sektor.
-Så langt har vi hatt to kursrekker, og er nå ferdig med den andre forteller Rohde, som synes det er stor stas å bli nominert. Men hun vil ikke ha æren for det alene.
-KBT, NAPHA og Medvandrerne er viktige samarbeidspartnere i arbeidet vi har fått til så langt, og det samme gjelder Statsforvalteren, som ga støtte til oppstarten i 2020.
Også Mental Helse og RIO var med i begynnelsen, forteller hun.
Oppveksten hennes ved Snåsavatnet i Nord-Trøndelag førte til at hun fikk turer, fiske og bærplukking inn med morsmelka. Siden har det blitt jakt og lange overnattingsturer på fjellet. I perioder har hun bodd i Nord- Norge og hun ble der opptatt av havet og lyset
-Da jeg var ung, tenkte jeg mest på at det var artig og utviklende å drive med friluftsliv. Senere, da jeg fikk et mer faglig blikk, oppdaget jeg alle de positive effektene det har på den psykiske helsa.
-Å være i naturen gir velvære, stressreduksjon, time-out og man kommer i bedre fysisk form. Det er en fin måte å være sammen med andre på, og kan gi sosial læring.
- At det å være i naturen har masse positive effekter på den mentale helsa er udiskutabelt, det viser også forskningen. Mestringskompetansen man får på friluftsliv, er også en viktig del av det.
Det siste 1,5 året har natur og friluftsliv betydd ekstra mye for Rohde personlig. Høsten 2020 fikk mannen hennes påvist hjernesvulst. Med ett hadde hun blitt en pårørende. Hun fikk et nytt perspektiv på hva naturen kan gi i en vanskelig situasjon.
-Diagnosen endret livet vårt fullstendig. Kjell Arne var som meg et lidenskapelig friluftsmenneske. Vi fortsatte å være mye ute, helt fra han fikk diagnosen, til han døde i september i fjor.
De gikk turer, tente bål, var sammen med andre utendørs. Da han ble så dårlig at han måtte i rullestol, ble turene annerledes. Men de sluttet ikke.
-Han og broren hans hadde vært på lange turer i Børgefjell tidligere, og hadde også snakket om å gå Norge på langs. De fortsatte med turlivet, selv om han satt i rullestol. Også de siste ukene, da han lå på palliativ avdeling på Staup Helsehus på Levanger, tok vi med senga hans ut. Naturen ga han noe godt, helt til siste slutt.
Det var også godt for henne som pårørende å ha naturen, da det sto på som verst.
-Det ga meg mer mot og flere krefter.
Rohde brenner sterkt for å spre budskapet om naturens helende kraft til andre, og da særlig til personer som jobber med å hjelpe personer som strever psykisk og/ eller har rusproblemer.
-Kommunene bør drive med dette, fordi det gir så mange effekter samtidig. Å være utendørs gir mestring og bedre fysisk form. For personer med sosial angst kan det være en fin og uforpliktende måte å være sammen med andre på. Alt i alt handler det om recovery, sier Rohde.
-Dersom man tar med plastplukking som en aktivitet i utendørsterapien, vil aspektet med miljøkamp kunne bidra til at deltakerne får en opplevelse av å gjøre noe meningsfullt, fortsetter hun.
-Man skal heller ikke underestimere effekten av walk- and -talk, eller utendørsterapi kan ha på den som er helsepersonell. At mange helsearbeidere blir utbrent, er en kjent sak. Mer utstrakt bruk av utendørsterapi vil kunne gjøre livet bedre for både hjelperne og de som blir hjulpet.
FOREDRAG: Med naturen som terapirom - foredrag ved Sigrid Rohde på NAPHA-konferansen 2022 2. mars.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
– Friskliv Ung har fått meg i mye bedre fysisk form. Det er mye mer glede i livet nå, flere relasjoner og lyse dager.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?