Hva er det med Marius?

Hva er det med Marius?

Publisert: 16. februar 2011

Barn av psykisk syke kan få hjelp til å snakke hvis terapeuten tar utgangspunkt i en tegning.

Tegning fra Merete Holmsen/Kjell E. Midtuns samtaleverktøy. Cappelen Akademiske Forlag
Barn kan kjenne seg igjen i Musa Marius og det han føler.(Ill:Kjell E. Midthun/Cappelen Akademiske Forlag.Copyright.)
Barn kan kjenne seg igjen i M...

En tegning kan få barn til å fortelle.

I dag, får barnevernspedagoger, psykologer, pp-rådgivere og tannleger opplæring i hvordan bilder og tegninger kan brukes i samtaleterapi. Tilsammen er 80 deltakere på kurs i Håndverkeren i Oslo.

-Ved hjelp av bilder og tegninger kan vi komme i dialog og få til en samtale ved å snakke indirekte om det som er problemet, sier kursleder Merete Holmsen.

Barn med syke foreldre

Merete Holmsen har brukt samtalebilder i terapi med barn i mange år og gitt ut flere bøker om emnet. Hun er spesialpedagog, utdannet cand.paed.spec. og arbeider ved Moss Familiesenter.

NAPHA.no har skrevet om at barn av psykisk syke foreldre trenger å bli sett. Dette er en av gruppene barn som får hjelp til å snakke når terapeuten tar utgangspunkt i et bilde.

Vil ikke sverte familien

Skilsmisse, sorg eller overgang til fosterhjem er andre følelsesmessig utfordrende situasjoner for barn. I slike tilfeller har Holmsen brukt samtalebilder som et nyttig verktøy i kommunikasjon med barna.

- Bak dette ligger det en kunnskap om at barn ofte er lojale, de vil ikke utlevere familien. Da kan en parallell historie hjelpe, forteller  Holmsen til NAPHA.no

Slik brukes tegningene

-Vi lager en parallell historie. Jeg sier for eksempel: Se på musa, hvordan tror du han har det? Hva tenker han på? Har han opplevd noe trist? Hvorfor gruer han seg for å gå inn?

Sammen med illustratør Kjell E. Midtun utviklet hun ideen allerede i 2002. I 2010 ga de uten fullstendig terapiguide. Musa Marius er hovedperson i alle de 34 tegningene i samtaleverktøyet.

Andre bilder for ungdom

-Det er ingen ting i veien for å bruke andre typer bilder også. Hvis jeg skulle snakket med ungdom ville jeg valgt noe annet, poenget er å finne noe det går an å identifisere seg med, sier Holmsen.

Hvorfor virker tegninger spesielt godt?

-Barn identifiserer seg ofte med dyr. Det er en av grunnene til at musa Marius' suksess. Barn tenker og opplever visuelt. De assosierer mer når de ser bilder enn når en voksen snakker, sier Holmsen.

Tegninger fører også til at samtalen ikke sporer så lett av. Foto vekker spørsmål omkring fakta: Hvor gammel er gutten? Hvilket land er han fra? Det er følelsene vi skal snakke om.

Viser barns perspektiv

Er det relevant å bruke samtalebilder i terapi for voksne også?

-Ja, jeg vet at det er brukt i arbeid med voldelige menn. Da handler det om å få mennene til å se situasjonen fra barnas perspektiv.

Samtalebilder

Tegninger og bilder kan være starten på en terapeutisk samtale.

Samtalebilder. Et kommuniksajonsverktøy består av 34 samtalebilder av musa Marius. Spørsmål og samtaleguide til hvert bilde, samt en veileder hører også til. Forfatter er Merete Holmsen, cand.paed.spec./ Illustratør er tegner Kjell E. Midthun. Utgitt på Cappelen Akademiske Forlag, 2010.

Samtalebilder og tegninger - en vei til kommunikasjon med barn i vanlige og vanskelige livssituasjoner - et foredrag av Merete Holmsen.

Mer om

Nyheter

Les også

Publisert: 14/12/2012

Mer enn bare ord?

Publisert: 21/8/2015

Får folk i hus

Publisert: 24/8/2015

Bra nok for Birken

Publisert: 27/8/2015

13,5 mill til barn av foreldre som sliter

Publisert: 27/8/2015

Psykisk helse-show for folk flest

Publisert: 02/9/2015

Nytt hefte om selvhjelp

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 24/3/2025
Arbeid og psykisk helse

– Jeg ville aldri oppnådd å bli lærling i en elektrikerbedrift uten Skar-prosjektet

– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey

Publisert: 12/3/2025
Arbeid og psykisk helse

Nyttig modell for kommuner som vil jobbe smart med folkehelse og ungdom

– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!